Lamper og belysning
Lag unike lamper selv
Med steiner og stubber lager du lampene selv.
Å bringe naturen inn er en interiørtrend som har befestet seg.
I interiørbutikkene kan du finne flotte lamper laget av naturmaterialer, men de er ofte dyre og upersonlige.
Lager du den selv, får du en lampe som er akkurat slik du ønsker.
Gjør det selv
Her kan du lære å lage en bjørkelampe og en steinlampe.
Vi har brukt bordlampen Basisk fra Ikea som utgangspunkt for begge to.
Den kommer i to størrelser, her har vi brukt den største varianten som er 54 cm høy og koster 179 kroner.
Du får lampen delvis demontert når du kjøper den, slik at det er lett å plukke ut de delene du trenger for å lage din personlige lampe med materialer fra hytta.
Bjørkelampe
Dette trenger du:
- En fin vedkubbe.
- Øverste del av lampefoten til Ikea-lampen «Basisk», det vil si halve stålrøret, ledningen og støpselet.
- Drill.
- Et trebor på 15 mm og et på 6 mm.
- En sukkerbit, skrujern, lommekniv, silikon og knipetang.
- Lampeskjerm.
Dette gjør du:
- Bor et hull, med et 15 mm stort trebor, gjennom hele vedkubben. Prøv å bore midt i og så rett ned som mulig. Kutt ledningen ved støpselet slik at du kan tre den gjennom vedkubben.
- Stikk ledningen og den øverste delen av lampefoten gjennom det 15 mm store hullet, slik at ledningen kommer ut i underkant av trestokken.
- Fest ledningen. Tilpass lengden på ledningen så den bare stikker noen cm ut på underkanten av kubben, og fest enden av ledningen til en sukkerbit på tradisjonelt vis. Bruk et 6 mm bor til å lage et hull under lampen, der sukkerbiten og ledningen skal skjules. For at lampen skal stå stødig, må hullet være så stort at sukkerbiten blir liggende ovenfor lampefotens underside slik at den ikke vipper.
- Lag også et 6 mm hull fra sidekanten av trestokken til hullet der sukkerbiten skal ligge. Putt silikon inn i 6 mm-hullet eller et lite festebeslag som strekkavlaster på ledningen. Dette sikrer at ikke ledningen blir trukket rett ut av sukkerbiten ved belastning.
- Tre den andre delen av ledningen, altså den med støpselet, gjennom hullet og fest den til sukkerbiten på tradisjonelt vis. Skru sukkerbiten fast i hullet med en liten skrue så den sitter på plass. Nå står lampen stødig og sukkerbiten er godt skjult. Til slutt festes lampeskjermen på vanlig vis. Lampen er klar til bruk.
Vær nøye når du skrur fast ledningene til sukkerbit og evt støpsel, og påse at de sitter godt fast. Tvinn de enkelte ledningene før du dytter dem inn i hullene.
Steinlampe
Hvilke uttrykk lampen får til slutt, avhenger i stor grad av steinene du finner og skjermen du velger til lampen.Her har vi brukt en enkel lampeskjerm i lin fra Laura Ashley. Den koster 595 kroner. Vi fikk Sigvartsen S Steinindustri til å bore hull i steinene. Det kostet ca. kr 80 pr. stein. Lampefoten er beiset i en gråfarge som passer til steinene.
Dette trenger du:
- Seks steiner som passer fint oppå hverandre.
- En stødig lampefot i stål. For eksempel fra Ikea- lampen «Basisk».
- En sukkerbit, skrujern, lommekniv og knipetang.
- Lampeskjerm.
Dette gjør du:
- Bor hull i steinene. Med mindre du har et spesialbor tilgjengelig (f.eks. Bosch Blue Granit), er det best å få hjelp fra et steinhuggeri, eller et annet firma som bearbeider stein, til å bore. Hullet skal være minimum 15 mm stort, midt i alle steinene. For å kunne tre steinene på lampefoten, må du kutte ledningen. Kutt den slik at du kan skjule koblingen under lampefoten. Tre de seks steinene på lampefoten.
- Når steinene er tredd på lampefoten, kan du koble de to ledningsdelene til sukkerbiten. Til slutt fester du lampeskjermen på vanlig vis. Lampen er klar til bruk.
Pass på sikkerheten
Elektriske produkter skal være konstruert og produsert slik at de ikke medfører fare.
Sørg for at kravene i forskrift om elektrisk utstyr er oppfylt.
I denne sammenhengen må du ta hensyn til blant annet stabilitet, strekkavlastning og beskyttelse mot berøring. Spør en fagmann om råd hvis du er i tvil.
Les også:
Slik tar du vare på benkeplaten
Slik får du det ryddig i gangen
Denne saken ble første gang publisert 27/10 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.