Interiør på hytta
Spesielt én ting er vi ferdig med å ha på hytta
Slik vil vi at interiøret på hytta skal være.
- Det er mer moderne interiør på hytta, men vi vil ikke ha det helt som hjemme. På hytta vil vi ha det lunt og hyggelig, sier interiørarkitekt i Arkitekt Fossland, Elin Fossland.
Det er dessuten slutt på å plassere de gamle møblene på hytta når vi kjøper nytt hjemme, eller fylle den opp med oldemors nips. Vi er opptatte av interiøret på hytta så vel som hjemme, og vi investerer mer i et fint, moderne hytteinteriør.
Mange av trendene vi nå følger hjemme har funnet veien til både kysten og den norske fjellheimen, men ikke alle. Vi er fortsatt på jakt etter naturen når vi er på hyttetur, dog i en litt mer moderne og eksklusiv innpakning.
- Det vi ser er en blanding av stramme møbler, men med rustikk rundt. Vi bruker gamle materialer og det går i tømmer og beisede flater, opplyser Fossland.
Vi vil ha nøytrale naturfarger
Ifølge interiørdesigner og stylist, Marianne de Bourg, vil vi ha naturfarger og naturmaterialer på hytta. Vi innreder gjerne med heltre på vegger, gulv, tak og møbler.
- Vi søker ro og vil bort fra hverdagen. Selv om mange nå har tilgang til nett også på hytta, er fremdeles den urnorske hytta fristedet hvor vi søker stillhet og ro. Vi lar hodet hvile og bruker kroppen istedenfor, forteller de Bourg, som til daglig er redaktør i Idemagasinet.no.
- Naturfarger i interiøret er for mange naturlig å ønske seg da hyttelivet er en etterlengtet og nødvendig kontrast til hverdagen hjemme.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Nøytrale farger er med på å forsterke følelsen av en pause fra jobb, Facebook og bylivet. Det er imidlertid mer farger på hytta nå, som vi også ser i de norske hjem. Selv om basen er i nøytrale naturtoner finnes noen avbrekk, for eksempel i mosegrønt, mørkerødt, dempet oransje eller duse blåtoner.
- Bondeblått og bonderødt får være med så lenge de befinner seg på de kjære gamle bondemøblene. De fleste har jo et emosjonelt forhold til hytta, som kanskje har vært i familien i generasjoner, påpeker de Bourg.
Ifølge interiørstylist Birgitta Roald, blir fargene også mørkere.
- Vi ser at fargene begynner å bli mørkere også på hytta. Furupanelet får beis, og det går stort sett i de naturlige fargene, som ligner på naturens egne, grå og bruntoner i ulike valører. Mange vil også gå for de mørke veggene, og det er flott og sofistikert, det krever jo da også ekstra mye belysning. En lun hule, men også der har både vegger, gulv og gjerne kjøkkeninnredning, likt materiale. Det er minimalistisk uten det føles nakent og kaldt, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vi dropper nips og gamle møbler
Vi liker kontraster og som hjemme mikser vi gjerne gammelt og nytt. Men noen trender får bli igjen i byen.
- Det eksisterer mange ulike interiørtrender, men det er likevel ikke alle vi ønsker oss på hytta. Gull og glam føles ikke naturlig på hytta. Her er det skinn og pels, tre og stein, og strikk og ull som gjelder.
En trend som følger etter fra hjemmet, er hotelltrenden, som vi har sett mye av dette året. Den flytter seg også fra soverommet til resten av hytta.
- Du kan tenke deg en eksklusiv hotell-lounge, og soverom med mye tekstiler; tepper og raust med gardiner.
At vi har blitt mer opptatt av hvordan vi innreder hytta er det ingen tvil om.
- Vi ser mindre av at hytta blir stemoderlig innredet med det som er til overs i heimen. Ikke bare tenker vi helhetlig innredning og investerer mer, men mange ønsker også en mer urban stil på hytta enn før. Det er færre som satser kun på den helnorske bondemøbelstilen, sier interiørdesigner og stylist, de Bourg.
Veven er tilbake
Men det er likevel plass til tradisjoner, ifølge Roald, og på hytteveggene henger naturbilder.
- Det er gjerne foto og da helst i sort og hvitt, av naturbilder. Vi ser flate kurver og fat i flett og rotting. Veven har jo fått sin renessanse og det passer så godt på en hytte, der det ofte er snakk om tradisjoner og det håndlagde og tidløse, sier Birgitta Roald.
Vinduene våre er også gjerne store til kontrast fra de små rutene vi har sett på hytter, og dermed får vi mer av naturen «inn» i hytta.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 29/11 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.