Hus med mange vinduer
Dette huset har over hundre ulike vinduer, men ingen gardiner
Her snakker vi runde former, takhøyde på opptil 4,5 meter – og veldig mye lys.
Her bor:
HVEM?
Bente Haugland, mannen Robert og døtrene Oliva (5) og Sophia (1,5).
HVA?
Enebolig på 300 kvadratmeter i Kvinesdal i Vest-Agder, tegnet av sivilarkitekt MNAL Jan-Petter Kristiansen.
HVORFOR?
En uvanlig, men funksjonell planløsning, kombinert med et bevisst materialbruk, gjør huset til et varmt familiehjem.
På en høyde med nydelig utsikt over Kvinesdal ligger et hus som definitivt skiller seg ut i landskapet. Det er samtidig bygget slik at det visker ut skillet mellom inne- og uterommet så godt det kan.
- Fordi huset ligger på en topp ønsket vi et hus som lå lavt i terrenget, med det meste på ett plan, sier Bente Haugland til magasinet Bonytt.
Etter flere runder og en god del research, valgte hun og mannen sivilarkitekt Jan-Petter Kristiansen i arkitektfirmaet Kristiansen & Selmer-Olsen til å tegne et hjem som passet både familien og tomten perfekt.
Huset er innredet i samarbeid med interiørkonsulent Vibeke Ballestad.
- Det er ti år siden vi begynte planleggingen, og på den tiden var det et mye mindre utvalg av såkalte ferdighus. Det gikk mest i hyggelige sørlandshus eller funkishus med flere etasjer, noe som ikke var aktuelt for oss, sier Bente.
Utsikt fra alle rom
Huset buer seg svakt i terrenget, og har til sammen over hundre vinduer, de fleste i ulike størrelser. Alle husets oppholdsrom har utsikt. Vinduene har aluminiumsrammer, og utvendig er huset kledd i sibirsk lerk som er fullstendig vedlikeholdsfritt, og som med årenes løp får en vakker grålig patina. Innvendig går huset over tre nivåer, og på sitt høyeste er takhøyden hele fire og en halv meter.
- Det var viktig for oss å ha mange vinduer og mye glass og at rommene opplevdes åpne og luftige. Da vi møtte Jan-Petter og så eksempler på hus han hadde tegnet tidligere, ble valget enkelt, og for åtte år siden kunne vi flytte inn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ulike vinkler
Både vinduer, tak og rom preges av ulike vinkler, og det er få steder veggene er helt rette. Med unntak av hovedsoverommet og et par andre vegger, er alle vegger og tak dekket med gipsplater og malt råhvitt. Huset har heller ingen gardiner. Der solskjerming er nødvendig, har Bente og mannen valgt lameller eller hvite rullegardiner. Over mesteparten av huset er det lagt enstavs naturlig eikeplank, men i spisestuen og i en liten tv-stue, samt i anretningen, er gulvet stålglattet betong.
- Jeg elsker betong og angrer litt på at vi ikke la betonggulv over det hele, men mannen min var ikke klar for det da vi bygde. I dag tror jeg han angrer litt på det, sier Bente.
Med vannbåren varme i gulvet blir betongen lun og behagelig å gå på. Den føles mykere enn den er, det kan nærmest føles som å gå på gummi. I tillegg er det et levende og vakkert materiale å se på.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Naturmaterialer
Bente er svært opptatt av naturmaterialer som betong, lin, tre og keramikk, noe som sees tydelig i innredningen. Som en kontrast mot de i hovedsak hvite flatene er noen vegger kledd med røff treplank, som bare er blitt vokset for å få frem strukturen.
- Det er rett og slett bare høvlede treplanker som er spikret opp med den tanken at de skal sprekke litt opp, de skal være litt røffe med kvist og struktur, forklarer hun.
Selv beskriver Bente stilen sin som ganske skandinavisk. Hun henter mye inspirasjon i interiørmagasiner, på blogger og på Pinterest. En favoritt er designeren Hans Wegner, og hans Y-stoler omkranser både det massive trebordet i spisestuen, men også det enklere, runde kjøkkenbordet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mye varme
Detaljer i tre, tepper, saueskinn, puter, pledd bidrar til å gi familiens hjem varme.
Nå står Carl Hansens safaristol, designet av Kaare Klint, på ønskelisten.
- Jeg har vært opptatt av interiør så lenge jeg kan huske, men jeg gjør faktisk sjelden store forandringer, selv om kanskje ikke alle jeg kjenner vil si seg enig i det.
Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 13/11 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.