Gamle hus

Forelsket seg i 60-tallshus

- Planløsningen er genial, sier beboer Helle Paulson.

LYSE NYANSER: Stuebordet er laget av understellet fra et gammelt bord og en ny marmorplate fra Mina Milanda. Lenestolen er kjøpt brukt, og hadde opprinnelig mørkegrønt, storblomstret trekk. Sofa fra Ikea med svartmønstret pute fra Milla Boutique. og bak t.h. en linpute fra Bolina. Veggdekorasjonen i fjær er en afrikansk hatt fra Anouska. Lampe t.h. fra Eske og lampe t.v. et bruktfunn. Teppe fra Zara Home. Hvite telysholdere og diamantformet dekorasjonsstein, alt fra Milla Boutique.
LYSE NYANSER: Stuebordet er laget av understellet fra et gammelt bord og en ny marmorplate fra Mina Milanda. Lenestolen er kjøpt brukt, og hadde opprinnelig mørkegrønt, storblomstret trekk. Sofa fra Ikea med svartmønstret pute fra Milla Boutique. og bak t.h. en linpute fra Bolina. Veggdekorasjonen i fjær er en afrikansk hatt fra Anouska. Lampe t.h. fra Eske og lampe t.v. et bruktfunn. Teppe fra Zara Home. Hvite telysholdere og diamantformet dekorasjonsstein, alt fra Milla Boutique. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Sist oppdatert
Helle Paulson.
Helle Paulson. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Gammelt nytt

Hvem? Helle Paulson (40), samboeren og to barn på 4 og 2.

Hva? Funkishus fra 1965 på Nordstrand i Oslo.

Hvorfor? Personlig innredet familiebolig med gjennomført miks av gamle og nye interiørskatter.

- Jeg elsker huset og kunne ikke tenke meg å bo noe annet sted! Første gang jeg så det, visste jeg at her skulle jeg bo, og her skulle jeg bo lenge, sier Helle Paulson til Bonytt.

Hun forelsket seg dypt og inderlig i 60-tallshuset, og fylte det stilsikkert med skatter og funn fra nær og fjern fortid.

Genial planløsning

Sett fra veien er det ikke noe oppsiktsvekkende ved kassehuset fra 60-tallet i mørkt tre og hvitpusset mur.

Husets største fortrinn befinner seg imidlertid innvendig og på baksiden:

- Planløsningen er genial. Underetasjen rommer inngangsparti, vaskerom, kjellerstue og boder. Soverom og bad ligger på toppen. Rommene vi oppholder oss mest i, kjøkken og stue, har utgang til hagen. Vindusflatene i huset er store og lyset er gjennomgående.

- Og i tillegg har det åpenbart seg flere bonusfaktorer underveis. For eksempel at vi ikke har noen, og ikke kommer til å få noen, gjenboere. Den flotte utsikten fra hagen utover Ljanselva vil forbli som den er, siden vegetasjonen i området er fredet.

Og det er lite som ville vært annerledes skulle hun bygget hus på nytt.

- Da hadde jeg bygget det helt likt som dette, bare litt større, sier hun.

Gjenspeiler flere epoker og stilarter

Helle har bakgrunn i mote- og magasinbransjen, og beskriver seg selv som i overkant opptatt av interiør.

- Jeg har alltid vært opptatt av det visuelle, og er estetiker med stor E. Det er viktig for meg at tingene jeg omgir meg med harmonerer med hverandre.

FAVORITTER: Gjenbruk er topp, synes Helle. På skjenken, som var et nettfunn, står en munnblåst skulptur i glass fra Balzac, og tre Festivostaker fra Iittala. På veggen, et ornament laget av hesteskospiker, funnet på et bruktmarked. NYERE INNREDNING: Kjøkkeninnredningen kan ved første blikk se ut som om den er like gammel som huset. I virkeligheten ble den kjøpt på Ikea, og satt inn da familien overtok boligen for seks år siden. Bordet er satt sammen av en gammel marmorplate og et spesialsveiset understell. 60-tallsstolen i metall fant Helle på Finn.no. Gammel Rörstrandkopp på bordet.
FAVORITTER: Gjenbruk er topp, synes Helle. På skjenken, som var et nettfunn, står en munnblåst skulptur i glass fra Balzac, og tre Festivostaker fra Iittala. På veggen, et ornament laget av hesteskospiker, funnet på et bruktmarked. NYERE INNREDNING: Kjøkkeninnredningen kan ved første blikk se ut som om den er like gammel som huset. I virkeligheten ble den kjøpt på Ikea, og satt inn da familien overtok boligen for seks år siden. Bordet er satt sammen av en gammel marmorplate og et spesialsveiset understell. 60-tallsstolen i metall fant Helle på Finn.no. Gammel Rörstrandkopp på bordet. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

- Like viktig er det at interiøret er interessant. Eklektisk. En spennende blanding av gammelt og nytt, legger hun til.

Hun har utvilsomt lykkes.

I alle rom venter nyoverhalte arvestykker, nettfunn og loppiskupp, nennsomt plassert side om side med nyere interiørkrydder.

Boligen gjenspeiler flere epoker og stilarter, men 60- og 70-tallsestetikken med teak, messing og designklassikere fra den gang da, er fremtredende.

Fargepaletten i huset er nedtonet og gjennomført, men ensformig blir det likevel ikke.

Overalt faller blikket på spennende overflater, originale sammensetninger og gode former.

Ommøblerer hele tiden

- Jeg lar meg lett fascinere av spesielle former og teksturer. At jeg kanskje ikke har bruk for eller plass til møbelet eller gjenstanden, kommer i annen rekke, sier hun og fortsetter:

- Ofte tenker jeg at noen jo må forbarme seg over møbelet, og da blir det fort meg.. Jeg blir bare superinspirert av markeder, bruktbutikker og nettsteder for gamle ting.

Familien til Paulson har vendt seg til at huset stadig er i forandring.

Hun flytter og bytter på ting, og lager stadig nye, små stilleben av favorittgjenstandene.

- Av og til drømmer jeg om et eget rom som jeg kunne innrede og style om igjen og om igjen, forteller hun.

GYLNE DETALJER: 70-tallsfuglene på veggen kjøpte Helle på eBay. Stålampene er loppisfunn, og Høvik-lampen i taket er også kjøpt brukt. Sengeteppe og puter i lin fra bolina.no. Nattbordet er arvegods, og den blekksprutformede lyseholderen er fra Milla Boutique. FRA ULIKE STEDER: Speilene kommer herfra og derfra, men det største,
ovale er arvet fra oldeforeldrene til Helle.
GYLNE DETALJER: 70-tallsfuglene på veggen kjøpte Helle på eBay. Stålampene er loppisfunn, og Høvik-lampen i taket er også kjøpt brukt. Sengeteppe og puter i lin fra bolina.no. Nattbordet er arvegods, og den blekksprutformede lyseholderen er fra Milla Boutique. FRA ULIKE STEDER: Speilene kommer herfra og derfra, men det største, ovale er arvet fra oldeforeldrene til Helle. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Sjefen i heimen

At hun er husets handy woman er det heller ingen tvil om. Under oppussingen ved innflytting for seks år siden, var det Paulson som hang oppunder taket med slipepapir og sparkelmasse sammen med håndverkerne.

SAMLET SETT: Hvit keramikk er samlet gjennom flere år. Ulike nyanser og overflater skaper mangfold selv om grunnfargen er lik.
SAMLET SETT: Hvit keramikk er samlet gjennom flere år. Ulike nyanser og overflater skaper mangfold selv om grunnfargen er lik. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Ja, interiøret speiler min personlighet. Det er sammensatt, akkurat som meg.
Helle Paulson
Jeg følger min egen smak, og lar meg ikke diktere av trender. Ikke bevisst i hvert fall.
Helle Paulson

- Interiør og oppussing er min store interesse. Jeg er utvilsomt kuratoren i dette hjemmet, ler hun, og forteller at samboeren også har sin lidenskap: Gamle biler.

Han har fått lov til å ha en av dem utenfor huset, en snerten hvit 80-tallsporsche. Den passer helt ok til husets mørke fasade og hvite murvegg, synes estetikeren.

- Jeg har i grunnen alltid vært opptatt av å ha det pent rundt meg.

LYS GANG: I gangen mellom soverommene i huset tredje etasje var det ingen vinduer. Helle gjorde gangen lysere ved å male alle flater hvite. Både kommoden fra barndomshjemmet og skjenken, som ble med hjem fra et loppemarked, har hun pusset ned og lutsåpebehandlet. Den
hvite kassen er fra Åhléns, kråkebolle fra Milla Boutique og speil fra loppis. Helle hengte det opp ved hjelp av et belte. SLANKE LINJER: Spisestuemøblementet kjøpte Helle til seg selv i 40-årsgave. Stolene er norske, design: Alf Årseth, 1965, mens bordet er dansk, design: Poul Volther. Teppet fant hun på nettet, akkurat som den amerikanske lampen, Bubble lamp, design: George Nelson, 1947. Keramikkvasen er fra House Doctor/Bolina. Sidebordet t.v. ventet på ny eier på et bruktmarked, og det samme gjorde 60-tallslampen med keramikkfot. Glassfuglene Toikka,
LYS GANG: I gangen mellom soverommene i huset tredje etasje var det ingen vinduer. Helle gjorde gangen lysere ved å male alle flater hvite. Både kommoden fra barndomshjemmet og skjenken, som ble med hjem fra et loppemarked, har hun pusset ned og lutsåpebehandlet. Den hvite kassen er fra Åhléns, kråkebolle fra Milla Boutique og speil fra loppis. Helle hengte det opp ved hjelp av et belte. SLANKE LINJER: Spisestuemøblementet kjøpte Helle til seg selv i 40-årsgave. Stolene er norske, design: Alf Årseth, 1965, mens bordet er dansk, design: Poul Volther. Teppet fant hun på nettet, akkurat som den amerikanske lampen, Bubble lamp, design: George Nelson, 1947. Keramikkvasen er fra House Doctor/Bolina. Sidebordet t.v. ventet på ny eier på et bruktmarked, og det samme gjorde 60-tallslampen med keramikkfot. Glassfuglene Toikka, Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Denne saken ble første gang publisert 29/05 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også