Sveitserhus

Camilla (25) og Oddvar (27) bygde drømmehuset

Se ekteparet fra Froland sitt fantastiske sveitserhus.

NYBYGD, GAMMELT HUS: Ekteparet Camilla (25) og Oddvar (27) Heddeland med Aslak (2,5) på armen ønsket seg et sveitserhus, og bryllupsnatten for fire år siden sto det klart for innflytning.
NYBYGD, GAMMELT HUS: Ekteparet Camilla (25) og Oddvar (27) Heddeland med Aslak (2,5) på armen ønsket seg et sveitserhus, og bryllupsnatten for fire år siden sto det klart for innflytning. Foto: FOTO: Helge Eek
Sist oppdatert

Camilla (25) og Oddvar (27) Heddeland

FAMILIE: Aslak (2,5) Heddeland og hunden Frøya.

Yrke: Helsesekretær og tømrer.

Hvor: Froland i Aust-Agder.

Byggeår: 2010.

Interesser: Jakt, friluftsliv, interiør og gjenbruk.

INSTAGRAM: @camillaslandligehjem

Fargekoder

● Kjøkkeninnredning: Marrakech

● Vegger kjøkken: Vanilje.

● Gulv kjøkken: Kanin.

● Vegger stue: Skumring.

Sveitserhuset til Camilla og Oddvar er bare fire år gammelt, men med stor kunnskap om gamle trehus har de klart å skape en helt spesiell atmosfære.

Da det unge paret startet på husdrømmen sin var de bare 19 og 21 år gamle. Oddvar ønsket seg et sveitserhus i gammel stil hjemme på familiegården og det er Camilla veldig glad for i dag.

- Jeg var ikke så interiørinteressert på den tida, innrømmer Camilla til magasinet Lev Landlig.

- Jeg klarte ikke helt å se for meg hvordan alt ville bli. Men Oddvar jobber med bevaring og restaurering av gamle bygg, så jeg stolte på at det ville bli bra, smiler hun.

Da det rødmalte, koselige huset sto klart for innflytting på selveste bryllupsnatta begynte også gjenbruksgleden til Camilla å slå rot.

Og i dag har paret en fin blanding av arvede møbler, loppemarkedfunn og egenproduserte møbler. Noe de trives godt med og som gir en helt unik stil og personlighet til hjemmet deres i Froland.

Alt ligger i detaljene

- Materialvalg er viktig når man ønsker at huset skal se gammelt ut, selv om det er nybygd, mener ekteparet. 

- Man kan kanskje si at vi har jukset oss til å gi huset sjel, ler Camilla. Faspanel i heltre, ekstra takhøyde og bjelker i taket gir en følelse av at man kommer inn i et gammelt trehus. Et som har en historie å fortelle.

Men selv om historien til Camilla og Oddvar ikke er så lang enda, har de skapt seg et veldig sjarmerende hjem for seg selv, sønnen Aslak og hunden Frøya.

- Når man jobber med dette til daglig, så blir man nok veldig nøye og klar på hva man vil ha. Kvalitet er viktig for meg, og tømmeret til huset har jeg plukket ut og hugd selv. Å bygge hus er drømmen for mange, men ikke alle er så heldige å kunne bygge selv, sier Oddvar og fortsetter:

- Da er det viktig å ta del i prosessen og være klar på hva man ønsker fra håndverkerne, så man ikke blir misfornøyd i etterkant. Les bøker, besøk gamle hus og bygg deg opp kunnskap, så kan du få den gamle stilen også i et nytt hus.

DAGSENG: Dagsenga på kjøkkenet brukes flittig av familien på tre. Det er et godt sted å ta seg en hvil. Camilla har ideene og Oddvar er snekkeren, med god hjelp fra sin kreative tante. OVN: Å sette inn gamle ovner i nye hus gjør seg godt om man ønsker den landlige stilen.
DAGSENG: Dagsenga på kjøkkenet brukes flittig av familien på tre. Det er et godt sted å ta seg en hvil. Camilla har ideene og Oddvar er snekkeren, med god hjelp fra sin kreative tante. OVN: Å sette inn gamle ovner i nye hus gjør seg godt om man ønsker den landlige stilen. Foto: FOTO: Helge Eek
DEILIG ELGSUPPE: Nystekt brød smaker godt til elgsuppa Camilla skal servere familien til middag i dag. Elgen har mannen i huset skutt selv. LANGBORD: Langbordet som Oddvar har laget er flittig brukt. Her er det mer enn nok plass til å bake og be inn til fest.
DEILIG ELGSUPPE: Nystekt brød smaker godt til elgsuppa Camilla skal servere familien til middag i dag. Elgen har mannen i huset skutt selv. LANGBORD: Langbordet som Oddvar har laget er flittig brukt. Her er det mer enn nok plass til å bake og be inn til fest. Foto: FOTO: Helge Eek

Mange jern i ilden

I tillegg til å restaurere gamle bygg, driver også Oddvar og faren produksjon av høy til dyreparken i Kristiansand. Nærliggende eiendommer har blitt kjøpt opp gjennom årenes løp og i dag er hele arealet på 850 mål.

Mammas elgsuppe

2 kg elgkjøtt. Gjerne kraftbein av bog.

2–3 l vann

Salt og pepper

1/2 hodekål

4–5 gulrøtter

2 løk

1/2 sellerirot

1 purre

3–4 poteter

Kjøttet vannes ut i kaldt vann ca. en time før bruk. Bytt ut vannet og kok opp sammen med salt og pepper. La kjøttet småputre i 2- 2,5 time. Kjenn med gaffel om det er mørt. Skum av alt kraften. Ha i oppkuttede grønnsaker og la det småkoke i ca. 1 time. Ta opp kjøttet og la det bli kaldt. Deretter renses det, og has i suppa igjen.

Gården familien bor på har mye historie å fortelle, for den har aner helt tilbake til midten av 1800-tallet. Da passer det godt at de begge er så glad i historien gamle møbler kan fortelle, og sønnen Aslak får nok også med seg noen gode verdier fra denne tankegangen.

- Jeg er ikke noe glad i bruk og kast-mentaliteten mange har i dag, sier Camilla. Det meste kan jo brukes igjen, det gjelder bare å se mulighetene. Et malingsstrøk gjør mye og det er en enkel måte å få til en ansiktsløftning på.

Camilla tar stadig malerkosten fatt og har allerede skiftet farge på veggene et par ganger. Camilla og Oddvar ønsket en varm, gjennomgående tone i alle fargene i huset og har klart å skape en fin balanse.

- Mange maler alle vegger hvite, men det er mange andre farger som blir fine i gamle hus, smiler Camilla. Det ble jo som regel brukt farger på dører, vegger og møbler i gamle dager, og så lenge man holder seg innenfor samme tone blir det ikke kaos, understreker de begge.

Det er ikke bare huset Oddvar har bygd selv, men også hele kjøkkeninnredningen. Her har han fått hjelp av sin tante, som er en dyktig finsnekker.

Og på kjøkkenet bruker hele familien mye tid. Der har de TV-en og en egen kosekrok de kan ha lesestund i eller ta seg en liten middagslur.

- Det må være ekte kjærlighet når han har bygd lavere kjøkkeninnredning, så benken skal være lettere å jobbe ved for meg, smiler Camilla lurt. Og siden jeg trives så godt her, blir det også mye god mat servert og ofte hjemmebakte brød til matpakkene. Så det var kanskje en liten baktanke ved det hele, ler hun.

KJØKKEN: Oddvar har bygd kjøkkeninnredningen selv, ved hjelp av sin tante. Innredningen er malt i fargen Marrakech. STUE: Et rundt bord midt i rommet gir storsalfølelse og er flott om man har store nok rom til det. Når paret åpner dobbeltdørene inn til stua blir det nesten som ett stort rom. Her er det god plass for lek og moro for store og små.
KJØKKEN: Oddvar har bygd kjøkkeninnredningen selv, ved hjelp av sin tante. Innredningen er malt i fargen Marrakech. STUE: Et rundt bord midt i rommet gir storsalfølelse og er flott om man har store nok rom til det. Når paret åpner dobbeltdørene inn til stua blir det nesten som ett stort rom. Her er det god plass for lek og moro for store og små. Foto: FOTO: Helge Eek
HOBBYKROK: Camilla er glad i håndarbeid og har stadig noen prosjekter på gang. I hjørnet av kjøkkenet har hun god oversikt over hele rommet og ser hva lille Aslak gjør. TIDLIGERE SKOLESKAP: Det hvitmalte gamle skapet i gangen rommer mye yttertøy og det har i sin tid vært et skoleskap. Camilla fant både pekestokk og kritt inni.
HOBBYKROK: Camilla er glad i håndarbeid og har stadig noen prosjekter på gang. I hjørnet av kjøkkenet har hun god oversikt over hele rommet og ser hva lille Aslak gjør. TIDLIGERE SKOLESKAP: Det hvitmalte gamle skapet i gangen rommer mye yttertøy og det har i sin tid vært et skoleskap. Camilla fant både pekestokk og kritt inni. Foto: FOTO: Helge Eek

Paret har mange felles interesser og jakt og friluftsliv er en av dem.

- Når man er mye ute i all slags vær er det veldig godt å komme hjem til et lunt hus. Vi fyrer mye i de gamle vedovnene, og det er ekstra kos å lukke dørene inn til stua og samles rundt langbordet på kjøkkenet, forteller de til magasinet Lev Landlig.

Bordet er også lagd av Oddvar og har plass til mange gjester. Kjøkkenet er på hele 40 kvm, så de kan trygt kalle det husets hjerte. De har god plass til et stort bord, men kan samtidig ha det luftig rundt.

Under den store dagsenga i enden av kjøkkenet har Aslak mange av lekene sine, så her trives også han godt, mens mamma lager middag eller pusler med interiør.

Lillelåven

HVILESENG: I stua har Camilla satt inn en gammel skuvseng for ekstra hvileplass. Kanskje gjestene trenger en hvil. BADEKAR: Camilla syns det er koselig å dempe belysningen når hun skal bade og heller tenne masse levende lys. En gammel planke av drivved er dekorativ å ha lysene på.
HVILESENG: I stua har Camilla satt inn en gammel skuvseng for ekstra hvileplass. Kanskje gjestene trenger en hvil. BADEKAR: Camilla syns det er koselig å dempe belysningen når hun skal bade og heller tenne masse levende lys. En gammel planke av drivved er dekorativ å ha lysene på. Foto: FOTO: Helge Eek

Det neste prosjektet deres, som de allerede er i full gang med, er garasjen. Eller lillelåven som de så passende kaller den røde, sjarmerende bygningen, som skal få samme utseende som en rød låve. Til og med en låvebro skal smykke garasjen deres.

Også inngangspartiet er nydelig i seg selv, med utskjæringer fra Oddvar og vinterpynt fra Camilla. Her kan de slå seg ned på et lunt lammeskinn på trappa og nyte vinterlandskapet.

Og titter man opp under taket på inngangspartiet kan man føle romantikken som ligger i luften her, der man ser en sirlig utskjært C og O. En kjærlighetserklæring fra Oddvar til Camilla.

EN KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Flotte utskjæringer rundt inngangspartiet kjennetegner mange gamle sveitserhus, og rødt og hvitt sammen gir nesten litt eventyrstemning. Oddvar overrasket Camilla med initialene deres under taket på inngangspartiet.
EN KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Flotte utskjæringer rundt inngangspartiet kjennetegner mange gamle sveitserhus, og rødt og hvitt sammen gir nesten litt eventyrstemning. Oddvar overrasket Camilla med initialene deres under taket på inngangspartiet. Foto: Helge Eek

Denne saken ble første gang publisert 18/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også