Arkitekt Sidsel Bryde brukte egen hytte for å teste ut ulike løsninger i diplomoppgaven sin. 12 år etter fungerer de fortsatt like godt. Ytterveggene er av furu behandlet med jernvitriol. Materialbruken er hentet fra gammel byggeskikk.- Tørrsteinsmur mot terreng, sølvgrått treverk, torv på taket med never i takrennene og minst mulig inngrep i naturen. Jeg har tatt alle disse elementene og modernisert det hele, forteller Sidsel Bryde til Hytteliv.
1100 meter over havet
Akkurat like før punktet hvor kolonnekjøringen starter over Dagali når vinteren virkelig tar grep, fant Sidsel Bryde den perfekte hyttetomta. Like i nærheten av foreldrenes hytte i Uvdal, hvor hun selv har tilbrakt mye tid siden tenårene. Som en av de siste hyttene i bakken, helt i tregrensen nøyaktig 1100 meter over havet, kan familien ta til seg utsynet mot fjellheimen og Jønndalen på den andre siden av dalføret.
I bakkant kan de legge ut på skiturer inn mot Skardkulten og Flåtåfjellet. Enda lenger innover er det mulig å spore opp rester av den gamle Dagaliveien som strekker seg over snaufjellet. Diplomoppgaven ble Sidsel Brydes aller første prosjekt. På den måten kunne hun bruke sin egen hytte for å teste ut ulike løsninger.
Langstrakt og smal
Selve bygningskroppen er langstrakt og smal, med et anneks under tak i den ene enden. Slik kan gjestene ha litt privatliv når de er på besøk.-Tomta kom først, så kom hytta på plass etter hvert. Å fjerne den naturgitte vollen var uaktuelt, jeg ønsket å tilpasse hytta til terrenget ved å gjøre minst mulig inngrep. Den løper som en streng langs vollen, noe som gir en naturlig lunhet til bygget forklarer Bryde.
Naturlige løsninger
Med en forsiktig tilnærming til omgivelsene har hun klart å beholde den naturlige faunaen like inn til hytteveggen. Vollen gir godt med le når snøføyken står på. Oppholdsrommene henvender seg mot utsikten, et vindu helt ned til gulvet bringer naturen inn i allrommet. Funksjoner som bad og kjøkken er trukket inn mot vollen i bakkant. De mange plassbygde løsningene rommene fleksible for bruk.
Kos og matlaging
Rominndelingen med annekset under samme tak, gjør at hytta fungerer like godt til få som til mange. Allrommet virker samlende, samtidig som det inneholder flere avdelinger litt skjermet fra hverandre. - Kanskje tok jeg litt av med de mange plassbygde elementene. Likevel, de fungerer godt i dag. Peisrommet brukes til både kos og matlaging. Å steke ostesmørbrød over bålet er alltid en vinner, sier Sidsel.
Både sosial og alene
Et rom er godt å være i når det innbyr til avslapning og refleksjoner, samtidig som det har god kontakt med naturen utenfor, mener hun. - Et godt liv på hytta er når vi etter en skitur kan lene oss tilbake i peisrommet, lage mat og bare nyte utsikten.