Arkitektur i Norge

Gammel byggeskikk i moderne Uvdal-hytte

Arkitekten testet løsningene på sin egen hytte.

Langstrakt: En smal form tilpasset terrenget og vollen i bakkant slipper naturen inn i rommene. Utvendig er kledningen i furu behandlet med jernvitriol. Hytta har fått torvtak med never i takrennene. Innvendig kledning er også furu og gulvet i oljet eik.
Langstrakt: En smal form tilpasset terrenget og vollen i bakkant slipper naturen inn i rommene. Utvendig er kledningen i furu behandlet med jernvitriol. Hytta har fått torvtak med never i takrennene. Innvendig kledning er også furu og gulvet i oljet eik. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Først publisert Sist oppdatert

Arkitekt Sidsel Bryde brukte egen hytte for å teste ut ulike løsninger i diplomoppgaven sin. 12 år etter fungerer de fortsatt like godt. Ytterveggene er av furu behandlet med jernvitriol. Materialbruken er hentet fra gammel byggeskikk.- Tørrsteinsmur mot terreng, sølvgrått treverk, torv på taket med never i takrennene og minst mulig inngrep i naturen. Jeg har tatt alle disse elementene og modernisert det hele, forteller Sidsel Bryde til Hytteliv.

1100 meter over havet

Akkurat like før punktet hvor kolonnekjøringen starter over Dagali når vinteren virkelig tar grep, fant Sidsel Bryde den perfekte hyttetomta. Like i nærheten av foreldrenes hytte i Uvdal, hvor hun selv har tilbrakt mye tid siden tenårene. Som en av de siste hyttene i bakken, helt i tregrensen nøyaktig 1100 meter over havet, kan familien ta til seg utsynet mot fjellheimen og Jønndalen på den andre siden av dalføret.

I bakkant kan de legge ut på skiturer inn mot Skardkulten og Flåtåfjellet. Enda lenger innover er det mulig å spore opp rester av den gamle Dagaliveien som strekker seg over snaufjellet. Diplomoppgaven ble Sidsel Brydes aller første prosjekt. På den måten kunne hun bruke sin egen hytte for å teste ut ulike løsninger.

Langstrakt og smal

Selve bygningskroppen er langstrakt og smal, med et anneks under tak i den ene enden. Slik kan gjestene ha litt privatliv når de er på besøk.-Tomta kom først, så kom hytta på plass etter hvert. Å fjerne den naturgitte vollen var uaktuelt, jeg ønsket å tilpasse hytta til terrenget ved å gjøre minst mulig inngrep. Den løper som en streng langs vollen, noe som gir en naturlig lunhet til bygget forklarer Bryde.

Høydepunktet: Om man regner i kubikk, er det god plass på gjesterommet. Her er kan fem personer ha hver sin egen lugar med bokhylle, som er en del av stigen. Løsningen er tegnet av Sidsel, som jobbet hos møbelsnekker etter utdannelsen. Sengene og garderobene er snekret av Uvdal trelast.
Høydepunktet: Om man regner i kubikk, er det god plass på gjesterommet. Her er kan fem personer ha hver sin egen lugar med bokhylle, som er en del av stigen. Løsningen er tegnet av Sidsel, som jobbet hos møbelsnekker etter utdannelsen. Sengene og garderobene er snekret av Uvdal trelast. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Hyggelige soner: Å ta med seg litt jobb på hytta blir en fin opplevelse når man kan sitte foran den brede vinduskarmen, som også fungerer som arbeidsbord. Også barna liker denne løsningen. Bordet er fra Hilmers hus, sofaen fra Zanotti, pleddet fra Rørospledd. Bildet er kjøpt av en japansk student.
Hyggelige soner: Å ta med seg litt jobb på hytta blir en fin opplevelse når man kan sitte foran den brede vinduskarmen, som også fungerer som arbeidsbord. Også barna liker denne løsningen. Bordet er fra Hilmers hus, sofaen fra Zanotti, pleddet fra Rørospledd. Bildet er kjøpt av en japansk student. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Naturlige løsninger

Med en forsiktig tilnærming til omgivelsene har hun klart å beholde den naturlige faunaen like inn til hytteveggen. Vollen gir godt med le når snøføyken står på. Oppholdsrommene henvender seg mot utsikten, et vindu helt ned til gulvet bringer naturen inn i allrommet. Funksjoner som bad og kjøkken er trukket inn mot vollen i bakkant. De mange plassbygde løsningene rommene fleksible for bruk.

Kos og matlaging

Utsikt fra spisebordet: Det over 4,5 meter lange spisebordet er hyttas store samlingspunkt. Perfekt plass for å jobbe, spise eller bare nyte utsikten.
Utsikt fra spisebordet: Det over 4,5 meter lange spisebordet er hyttas store samlingspunkt. Perfekt plass for å jobbe, spise eller bare nyte utsikten. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Kjøkkenet er tilbaketrukket mot vollen bak, og henvender seg mot spisestuen. Innredningen er av Lindal Design.
Kjøkkenet er tilbaketrukket mot vollen bak, og henvender seg mot spisestuen. Innredningen er av Lindal Design. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Rominndelingen med annekset under samme tak, gjør at hytta fungerer like godt til få som til mange. Allrommet virker samlende, samtidig som det inneholder flere avdelinger litt skjermet fra hverandre. - Kanskje tok jeg litt av med de mange plassbygde elementene. Likevel, de fungerer godt i dag. Peisrommet brukes til både kos og matlaging. Å steke ostesmørbrød over bålet er alltid en vinner, sier Sidsel.

Både sosial og alene

Et rom er godt å være i når det innbyr til avslapning og refleksjoner, samtidig som det har god kontakt med naturen utenfor, mener hun. - Et godt liv på hytta er når vi etter en skitur kan lene oss tilbake i peisrommet, lage mat og bare nyte utsikten.

Lesone: Denne lune kroken har Sidsel tegnet, så familien kan finne roen i solveggen også når vinden står på.
Lesone: Denne lune kroken har Sidsel tegnet, så familien kan finne roen i solveggen også når vinden står på. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Samlingspunkt: Bordet har Sidsel tegnet selv for å kunne samle mange til bords og er snekret av lokale håndverkere.
Samlingspunkt: Bordet har Sidsel tegnet selv for å kunne samle mange til bords og er snekret av lokale håndverkere. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Peisestue: Å lene seg tilbake og se inn i flammene etter en real skitur er skjønt for små og store. Over bålet lager Sidsel ofte ostesmørbrød. Barna elsker å grille marshmallows, og foran den store grua får mange plass. Puter er sydd etter mål. Skifer fra Ringebu ble valgt fordi fargen er lys og lett. Glugga i taket slipper ned kjærkomment dagslys til peisrommet. Reinsdyret over peisen er fra Palma.
Peisestue: Å lene seg tilbake og se inn i flammene etter en real skitur er skjønt for små og store. Over bålet lager Sidsel ofte ostesmørbrød. Barna elsker å grille marshmallows, og foran den store grua får mange plass. Puter er sydd etter mål. Skifer fra Ringebu ble valgt fordi fargen er lys og lett. Glugga i taket slipper ned kjærkomment dagslys til peisrommet. Reinsdyret over peisen er fra Palma. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Holder inngangen snøfri: Åpningen i bygningsvolumet lar vinden ta med seg snøen når den fyker igjennom. Slik holdes inngangspartiet snøfritt. Rommet som oppstår utendørs er kjærkomment når ski skal smøres. Når snøen laver ned, fungerer det som oppholdsrom ute. Ytterdøren har fått en tyttebærrød farge.
Holder inngangen snøfri: Åpningen i bygningsvolumet lar vinden ta med seg snøen når den fyker igjennom. Slik holdes inngangspartiet snøfritt. Rommet som oppstår utendørs er kjærkomment når ski skal smøres. Når snøen laver ned, fungerer det som oppholdsrom ute. Ytterdøren har fått en tyttebærrød farge. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Les også:

Snekkeren ville rive hele hytta

Denne hytta svever over lyngen

Alpint: Alpinløyper er tilgjengelige like ved hytta, og på den andre siden av dalen er det en barnevennlig bakke.
Alpint: Alpinløyper er tilgjengelige like ved hytta, og på den andre siden av dalen er det en barnevennlig bakke. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Terrengvennlig: Hytta oppleves som dempet i forhold til omgivelsene med tilpasningen til vollen i bakkant. Selve bygningskroppen er langstrakt og smal, med et anneks under tak i den ene enden. Slik kan gjestene ha litt privatliv når de er på besøk.
Terrengvennlig: Hytta oppleves som dempet i forhold til omgivelsene med tilpasningen til vollen i bakkant. Selve bygningskroppen er langstrakt og smal, med et anneks under tak i den ene enden. Slik kan gjestene ha litt privatliv når de er på besøk. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Størrelse: Hoveddel 110 m², anneks 30 m². Eier og arkitekt: Sidsel Bryde, Fristed arkitekter. Rominndeling: Under et langstrakt tak er hytta delt i to, hoveddelen og et anneks med eget bad til gjester. Hoveddelen inneholder en stor entre, garderoberom, et stort allrom med kjøkken, spisestueavdeling, åpent peisrom og stuedel. Innerst er det to soverom og to bad. Fasiliteter: Innlagt vann, elektrisk strøm. Tre bad med WC, to ved siden av hverandre i hoveddelen, og ett i annekset.
Størrelse: Hoveddel 110 m², anneks 30 m². Eier og arkitekt: Sidsel Bryde, Fristed arkitekter. Rominndeling: Under et langstrakt tak er hytta delt i to, hoveddelen og et anneks med eget bad til gjester. Hoveddelen inneholder en stor entre, garderoberom, et stort allrom med kjøkken, spisestueavdeling, åpent peisrom og stuedel. Innerst er det to soverom og to bad. Fasiliteter: Innlagt vann, elektrisk strøm. Tre bad med WC, to ved siden av hverandre i hoveddelen, og ett i annekset. Foto: Ill: Sidsel Bryde, Fristed arkitekter

Her får du nærkontakt med påskefjellet på 1100 moh.