Legge skifertak

Slik legger du skifertaket selv

Her er tipsene til deg som skal legge skifer på taket.

LEGGE SKIFERTAK: Å legge skifertak er et håndverk som ikke har forandret seg stort siden vi begynte å legge stein på tak rundt 1300-tallet. Foto: Else Rønnevig
LEGGE SKIFERTAK: Å legge skifertak er et håndverk som ikke har forandret seg stort siden vi begynte å legge stein på tak rundt 1300-tallet. Foto: Else Rønnevig
Først publisert Sist oppdatert

- Tekking med skifer er en tidkrevende og tung jobb, derfor kan det være greit å bruke en fagmann om du skal legge hele taket fra grunnen av, eller legge om et helt tak. Skal du reparere eller skifte ut deler av taket kan du gjøre dette selv, men det er lurt å lære seg noen grunnprinsipper. Til dette er det også viktig med riktig verktøy, sier bygningsvernrådgiver ved Valdresmusea, Odd Arne Rudi, som iblant holder kurs i skifertekking.

Skifer er svært bestandig og kan vare i flere generasjoner med et minimum av ettersyn.

Les også: Slik renser du takrennene

Bratte tak er en fordel

Å legge et skifertak er et håndverk som ikke har forandret seg vesent­lig siden vi begynte å legge stein på tak rundt 1300-tallet. Men takets underlag og de forskriftsmessige kravene har naturligvis endret seg.

Før la de gjerne skiferen rett på undertaket, taktroa. I dag legges den oftest på lekter. Disse lektene er igjen lagt på sløyfer, som er lekter som går fra mønet og nedover takets helning, gjerne kalt takfall. Det anbefales å legge skiferen på et bærende undertak med folie eller asfalt underlagsbelegg for å hindre lekkasjer fra vann som trenger inn mellom steinene eller kondensdrypp. Taket bør også ha en helning på minst 22 grader. Bratte tak drenerer vann lettere fra overflaten. Der det er mindre takfall, kan vann og fukt bli liggende lenge og snike seg inn imellom steinen. Vind kan også drive regnvannet oppover og inn. Den såkalte kapilæreffekten gjør at vannet også kan suges opp og inn mellom skifersteinene.

Se fremgangsmåten trinn for trinn under:

Les også: Slik maler du huset utvendig

TRINN 1: Valdresskiferen, som er en leirskifer, lar seg lett forme med en tekkehammer.
TRINN 1: Valdresskiferen, som er en leirskifer, lar seg lett forme med en tekkehammer. Foto: Else Rønnevig
TRINN 2: Ved legging av villheller er det en spesiell teknikk. Villheller er ubearbeidede heller som legges med overlapp. Her kan det være en fordel å legge flere rader 
ved siden av hverandre før man legger oppover taksiden. Dette for å ha bedre kontroll med overlapp, og for å kunne se lengre fremover i tekkeprosessen. Det er viktig å følge med på om det er ujevnheter i skiferen som kan lede vann inn. 
Du må passe på at slike ujevnheter, riss eller gårer, leder vannet ut. Man bør ikke legge hele raden langs takfot, da det vil vanskeliggjøre det å komme opp på taket.
TRINN 2: Ved legging av villheller er det en spesiell teknikk. Villheller er ubearbeidede heller som legges med overlapp. Her kan det være en fordel å legge flere rader ved siden av hverandre før man legger oppover taksiden. Dette for å ha bedre kontroll med overlapp, og for å kunne se lengre fremover i tekkeprosessen. Det er viktig å følge med på om det er ujevnheter i skiferen som kan lede vann inn. Du må passe på at slike ujevnheter, riss eller gårer, leder vannet ut. Man bør ikke legge hele raden langs takfot, da det vil vanskeliggjøre det å komme opp på taket. Foto: Else Rønnevig
Trinn 3. Skiferen bør felles ned i vindskia for å få et best mulig resultat.
Trinn 3. Skiferen bør felles ned i vindskia for å få et best mulig resultat. Foto: Else Rønnevig
Trinn 4: Skiferen legges diagonalt, og man legger gjerne to til tre rader samtidig.
Trinn 4: Skiferen legges diagonalt, og man legger gjerne to til tre rader samtidig. Foto: Else Rønnevig

Leggeanvisning: skifertak

Steinen må være av god kvalitet. Sortering, med tanke på både tykkelse og kvalitet, må skje før du tar skiferen opp på taket. Dette gjøres ved at du tar et godt grep om skiferen i den ene siden samtidig som du legger den andre hånden på steinens flate og presser til. Legg på god vekt. Etter litt øvelse kjenner du samtidig tykkelsen på skiferen. Så legger du skiferen i tre forskjellige hauger; en tykk, en mellomtykk, og en tynn.

Noen mener at skiferen skal sorteres ved at man banker i den og den som da avgir en god metallisk lyd, er en stein av god kvalitet.

– Dette vil skape store mengder avfall. Skiferen har som regel ligget i mange år allerede, noe som er et kvalitetstegn. Brukt skifer er gjerne bedre enn ny. Den gamle har gått gjennom mange sorteringer, både da den en gang ble lagt, gjennom mange år på et tak, når vi tar den av og før vi nå legger den på igjen, forteller Rudi.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Les også: Slik bygger du en utetrapp i stein

Rustne spikre

Om det begynner å falle av skifer fra taket, er det sjelden steinen som er dårlig, men det er trolig spikeren som ruster av. Dette gjelder særlig for tak lagt i en periode der det ble spikret med en «moderne» tråstift som ikke var galvanisert, og der hodet ofte ruster av fra selve kroppen på spikeren.

Er spikeren rustet, bør hele taket omlegges, for da har gjerne de andre spikrene også rustet.

7 tips som er verdt å vite om skifer

  1. God kvalitetsskifer får du fra Alta, Voss, Valdres og Fåvang. Snåsaskifer, Oppdalsskifer og Liskifer er også anbefalt. Altaskiferen er mest brukt, og er laget av en kvartsskifer som er en god steinblanding, og er ekstra godt egnet til taktekking.
  2. Steinen blir ofte levert i tre tykkelser. Den tykke skal ligge nederst på taket og følge oppover med den tynneste øverst.
  3. Det er god økonomi og ikke minst viktig i forhold til bygningens historie å gjenbruke stein. Men sorter steinen før du bruker den og sjekk kvaliteten. Forkast dårlig stein.
  4. Bruk samme type skifer som er brukt fra før om du må skifte ut eller reparere, så slipper du fargeforandringer og andre estetiske utfordringer.
  5. Lekteavstanden tilpasses skiferens størrelse.
  6. På omlegging av gamle tak, hvor skiferen ofte ble lagt rett på undertaket, er det lurt å legge papp på undertaket med 15 cm omlegg og deretter lekte ut.
  7. Mose kan fjernes med metallrive eller metallbørste. Ikke bruk høytrykksspyler, da kan det trenge vann inn mellom skiferen og undertaket. Om du likevel vil bruke høytrykksspyler, må spylingen skje fra toppen av taket. Bruk av kjemiske midler virker, men det må gjentas ofte.
NYTT TAK: Dette er Bjørkheimstølen i Valdres og den er ferdig tekt med forskjellige varianter av Valdresskifer. Til venstre er det lagt formet skifer og til høyre er det lagt villheller. Stølen sto til forfall, men ble bevart av Else Rønnevig og et knippe spesialister.
NYTT TAK: Dette er Bjørkheimstølen i Valdres og den er ferdig tekt med forskjellige varianter av Valdresskifer. Til venstre er det lagt formet skifer og til høyre er det lagt villheller. Stølen sto til forfall, men ble bevart av Else Rønnevig og et knippe spesialister. Foto: Else Rønnevig