Hyttemarkedet

- Kjøpers marked

Nesten 2000 sommer- og sjøhytter ligger ute til salgs. Vi viser deg noen av dem.

SMÅBRUK: På Skare på Sandsøya, rett syd for Ulsteinvik, finner du dette småruket med båtplass og naust. Pris 990 000 kroner.
SMÅBRUK: På Skare på Sandsøya, rett syd for Ulsteinvik, finner du dette småruket med båtplass og naust. Pris 990 000 kroner. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

Meglere spår en het høst i hyttemarkedet, og for deg som er på jakt etter en hytte ved sjøen til en hyggelig pris er det mye å velge mellom. Det er mye spennende å finne i hyttemarkedet og klikk.no har gjort et utsnitt av det som finnes av sjøhytter.

- Helt siden finanskrisen har hyttemarkedet vært tregt, men gjennom sommeren har vi merket at det har tatt seg betydelig opp, forteller administrerende direktør i eiendomsmeglerforeningen Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, til klikk.no.

- Og tilbakemeldingene fra våre medlemmer er at dette har vært en av de beste somrene.

Vammervold Dreyer forklarer at det er de dyre hyttene, de som koster mer enn tre millioner, som spesielt har fått fart på seg.

- Normalhytta har gjennomgående gått bra, men nå har også de dyre hyttene kommet etter.

Varm sommer økte temperaturen i markedet

Vammervold Dreyer mener årets sommer som en viktig forklaringsvariabel til den positive trenden i hyttemarkedet.

- Med sol og varme har markedet fått øynene opp for hva en norsk hyttesommer kan by på, men i bunnen ligger selvfølgelig den solide økonomien som er i Norge.

Han trekker frem beliggenheten som en av de viktigste faktorene når folk skal velge seg hytte.

- Til forskjell fra fjellhytter, hvor også standarden har betydning, er det for sjøhytter beliggenheten som avgjør. Samt at det er en rimelig reisetid til hytta.

- Fortsatt kjøpers marked

Hos DNB Kristiansand erfarer de at de unike objektene, som gamle sjøboder, er meget attraktive.

- Men med en gang man trekker litt innover i landet, er markedet betydelig tregere, sier eiendomsmegler Ronny Eikerol til klikk.no.

- Så vi opplever at det gjennomgående fortsatt er kjøpers marked.

Han forteller at jobben deres ofte handler om å realitetsorientere selgeren.

- Markedet er der, men ofte ikke til den prisen selger ønsker. Så vi må jobbe med ham eller henne til å forstå at prisnivået ikke er som det var tidligere.

Idyllisk i Hvitsten

I Hvitsten, mellom Son og Vestby har Foss & Co Eiendomsmegling en rødmalt hytte for salg. Den har en prisantydning på 800 000 kroner, og for det får du 50 kvadratmeter hytte med "gangavstand til strender og bademuligheter", slik det står i prospektet.

Den korte reisetiden til Oslo, kun 30 til 40 minutter, trekkes også frem som et moment.

Standarden på hytta fremholdes som normal med elektrisk oppvarming.

- Det har vært god interesse for hytta, og generelt merker vi stor interesse for hytter opp til halvannen million, sier eiendomsmegler Lotte Jensen hos Foss & Co.

- Hytter i denne prisklassen har gjerne et oppgraderingsbehov. Når det gjelder denne hytta er det kun biotoalett og vann til utvendig kran på vegg.

Sjekkliste for hyttekjøperen

KORT VEI TIL BY OG STRAND: Dette sommerhuset ligger i Hvitsten, på østsiden av Oslofjorden. Det tar 40 minutter med bil til Oslo og noen få minutter på bena ned til badestranden. Pris: 800 000 kroner.
KORT VEI TIL BY OG STRAND: Dette sommerhuset ligger i Hvitsten, på østsiden av Oslofjorden. Det tar 40 minutter med bil til Oslo og noen få minutter på bena ned til badestranden. Pris: 800 000 kroner. Foto: FOTO: Marie Waagan/Inviso
LYST INTERIØR: Hytta har delvis innredet kjeller med egen inngang.
LYST INTERIØR: Hytta har delvis innredet kjeller med egen inngang. Foto: FOTO: Marie Waagan/Inviso

Norges takseringsforbund har laget en liste over hva man bør sjekke ved boligkjøp. Listen er først og fremst rettet mot kjøpere av eneboliger og rekkehus, men de fleste av sjekkpunktene kan også være nyttige for en hyttekjøper.

Blant annet er fukt et moment som trekkes frem, og der er ifølge forbundet misfarginger et tegn på vegger eller i tak et tegn på at det kan ha vært lekkasjer eller annen form for vanninntrengning. På ytterkledningen kan det være fornuftig å stikke en spiss gjenstand inn i kledningen for å sjekke.

Tak og takrenner er et annet sjekkpunkt, blant annet er alle steder med gjennomføringer i takflaten (piper, ventiler, o.l.) viktig å kontrollere.

Pipen må også sjekkes. "Kontroller om den ser hel og pen ut (sprekker, frostsprengning)", skriver takseringsforbundet i listen. Man bør også stille selger spørsmål om pipen er kontrollert av feier- eller brannvesen, selv om slik kontroll er unntatt fra kommunal feiing og tilsyn.

Andre forhold som bør sjekkes er dreneringen, er denne tilfredsstillende? Ledes vannet bort fra hytta? Hvordan er det med utbyggingsplaner i nærområdet?

Det er i det hele tatt avgjørende at du som hyttekjøper stiller spørsmål, mange spørsmål. Det er en plikt du har som kjøper, og den følger av avhendingslova § 3-10. Der står det blant annet følgende: "Har kjøparen før avtala vart inngått undersøkt eigedomen eller utan rimeleg grunn late vere å følgje ei oppmoding frå seljaren om undersøking, kan kjøparen heller ikkje gjere gjeldande som mangel noko kjøparen burde vorte kjent med ved undersøkinga".

Stupe i sjøen fra hytta

På Hellvik, på Nesodden, har Foss & Co Eiendomsmegling et lite sjøhus for salg. Fra balkongen kan du nesten stupe rett ut i sjøen.

Selv om den arkitektoniske stilen skulle indikere at badehuset er av eldre dato, så er det bygget i 2006. Ifølge salgsoppgaven er badehusbebyggelsen på Nesodden en særegen del av Oslofjordens kystkulturmiljø, "og anses som en viktig del av kystkulturen ved Oslo- og Bunnefjorden", skriver de i prospektet.

Badehuset har sovehems, så her er det gode overnattingsmuligheter.

Nærmeste nabo til Dyreparken

Det er rett nok ikke en klassisk sjøhytte, men med en beliggenhet som nærmeste nabo til Kristiansand dyrepark er denne hytta likevel spesiell. " Ikke bli overrasket om du blir vekket av løvebrøl om morgenen", skriver DNB i prospektet.

Hytta ligger rett ved Kaptein Sabeltanns farvann og har tilgang til Langsvannet, som ifølge megler byr på bademuligheter, fiske og båtliv.

BALKONG OVER SJØEN: Kan det bli bedre? Pris én million.
BALKONG OVER SJØEN: Kan det bli bedre? Pris én million. Foto: Photographer: Christer Dahl
DET GODE LIV: Badehuset er bygget i 2006.
DET GODE LIV: Badehuset er bygget i 2006. Foto: Photographer: Christer Dahl

Hyttas prisantydning er 990 000 kroner, men eiendomsmegler Ronny Eikerol erkjenner at hytta har vært tungsolgt.

- Det kan nok ha noe å gjøre med at E-18 ikke er så langt unna.

I havgapet

Har du tilhørighet til mørekysten eller har en kjærlighet for kyststrekningen, har Notar i Ulsteinvik et småbruk til deg.

Stedet ligger på Skare på Sandsøya, mellom Ulsteinvik og Stad og rett vest for Volda, hvor det er flyplass.

Småbruket ligger i et område med løer og fritidsboliger. Prisantydning er 990 000 kroner.

LØVEBRØL: Ifølge salgsoppgaven ligger denne hytta så nærme Kristiansand dyrepark at man kan høre løvene brøle. Pris: 990 000 kroner.
LØVEBRØL: Ifølge salgsoppgaven ligger denne hytta så nærme Kristiansand dyrepark at man kan høre løvene brøle. Pris: 990 000 kroner. Foto: FOTO: Tor Erik Schrøder/Inviso AS
TILGANG TIL VANN: Den har ikke tilgang til saltvann, men hytat har tilgang kaptein Sabeltanns farvann, og med brygge hvor Den sorte dame kan legge til.
TILGANG TIL VANN: Den har ikke tilgang til saltvann, men hytat har tilgang kaptein Sabeltanns farvann, og med brygge hvor Den sorte dame kan legge til. Foto: FOTO: Tor Erik Schrøder/Inviso AS

Les også:

Alternativ strøm på hytta

I harmoni med holmene

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

SMÅBRUK: På Skare på Sandsøya, rett syd for Ulsteinvik, finner du dette småruket med båtplass og naust. Pris 990 000 kroner.
SMÅBRUK: På Skare på Sandsøya, rett syd for Ulsteinvik, finner du dette småruket med båtplass og naust. Pris 990 000 kroner. Foto: FOTO: Privat
STORHAVET: Rett rundt odden ligger storhavet og presser på.
STORHAVET: Rett rundt odden ligger storhavet og presser på. Foto: FOTO: Privat

Denne saken ble første gang publisert 05/08 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også