Hage på hytta
Forvandlet tett skogstomt til åpen hyttehage ved Iddefjorden
Wenche og Leif Sether ga hyttehagen et ansiktsløft.
Plante, stelle og ordne i hagen har vært den store lidenskapen til Wenche og Leif Sether helt siden de kjøpte hytta på Fagerholt ved Halden i 2002. En solrik tomt med utsikt over Iddefjorden og Sverige, få minutters gange til sjøen hvor de kan bade, fiske eller ta en tur ut med båten om de ønsker. Det er likevel ikke det, men hagearbeidet, som har stått i fokus for hytteeierne.
Da ekteparet fra Bjørkelangen kjøpte stedet, sto det en tradisjonell tømmerhytte på 64 kvadratmeter der, med torvtak og sprosser på vinduene. En tidligere såkalt OL-hytte var blitt plukket ned og satt opp igjen på Fagerholt. Men ekteparet har gradvis bygget ut og oppgradert, både innvendig og utvendig.
Ryddet tomta
Den vakre eiendommen er på 1,6 mål. En typisk naturtomt med lyng, busker og trær. Mye trær.
- Vi så raskt at trærne måtte bort, både for å skape utsikt over fjorden og for å etablere en hage i bakkant. Det var tett bevokst. Vi begynte å rydde tomta, og la ganske tidlig en gruslagt vei inn til hytta. Heldigvis fikk vi litt hjelp til dette, forteller de.
Utvidet hytta
Leif tok hovedansvaret for utbyggingen. Hytta ble utvidet fra 64 kvadratmeter til 100 kvadratmeter. En terrasse ble bygget rundt store deler av hytta, og innvendig ble det endret fra mørkt til lyst. Vegger, tak og interiør ble i all hovedsak holdt i lyse farger. Den største byggtekniske forandringen var at hytta ble bygget ut med hagestue og peis. Her kan dørene åpnes helt opp mot terrassen, og peisen utvider sommersesongen.
Gir energi
Wenche tok ansvaret for hagen og har så lenge hun kan huske vært glad i hagearbeid. Hun har vært særlig opptatt av å tilpasse fargene etter omgivelsene, og ellers bare bruke kreativiteten. De har et vennepar som driver et hagesenter der de bor, og har lært litt av dem. Men det finnes strengt tatt ingen regler, understreker Wenche. Hagen bærer preg av naturen rundt. De har benyttet områdets særegenheter og laget bed som glir inn i landskapet.
Det er ikke vanskelig å se at de har vært mye på hytta. Det er velstelt og kreativt rundt den, og det er både veksthus, sommerblomster i potter og en liten grønnsakhage der. - Jeg har ingen gartnerutdannelse, men jeg synes det er lystbetont å holde på. Det har gitt meg energi. Jeg har absolutt ikke stresset, men tatt litt etter litt, sier hun.
En livsstil
De er begge pensjonister og har den siste tiden hatt ganske god tid. I sommerhalvåret flytter de ut til Halden. De er blitt glad i Østfold, men at valget falt nettopp på Fagerholt var en tilfeldighet.
- Jeg hadde nesten aldri vært i området og kjente ingen her. Det var Wenche som var på en venninnetur og tilfeldigvis dro innom på en visning. Noen uker senere var vi blitt hytteeiere, smiler Leif. Det har de aldri angret på. Hytta og hagearbeidet er blitt en livsstil.
Tips til hageentusiaster
Hva bør du ta hensyn til når du skal anlegge en hage ved hytta? Her er rådene fra Tommy Tønsberg, daglig leder av planteskolen og nettbutikken Garden Living.
* Du må tenke på hvor ofte du kommer til å være på hytta. Er du der i tre uker om sommeren, er det ikke noe poeng å anlegge grønnsakhage. Den vil nemlig trenge tilsyn hver uke mens grønnsakene vokser.
* Se på landskapet rundt hytta og bruk vekster som vil trives i klimaet uten altfor mye stell.
* Ikke anlegg store bed og bruk mange penger på planter før du har orientert deg om de vil overleve klimaet. Begynn lite og utvid etter hvert.
* Har du hage ved sjøen, bør du velge planter som tåler sol, tørke og noe salt, fordi det kan blåse kraftig fra sjøen. Stauder med tykke, sukkulente blader eller lett behårede bladverk er ofte det tryggeste valget.
* En hage i skogen bør ha planter som tåler mye skygge. Skogbunnplanter som storkenebb, bladliljer og forglemmegeisøster er gode valg.
* I høyden er det mange fjellplanter som vil trives utmerket. Steinbedplanter og putedannende, lave krypende planter som for eksempel sildrer og blåpute vil for eksempel trives der.
* Ønsker du å etablere en plen, finnes det gressblandinger for tøft klima. Men det beste er ofte å la det naturlige gresset vandre inn, og så slå det. Ferdigplen kan fungere, men du er nødt til å være på hytta og passe på å vanne mye i etableringsfasen. Det kan ta opptil tre uker med daglig vanning hvis det er tørt.
* Kanskje du heller bør anlegge blomstereng med villblomster?
Les også:
Familien fra Trondheim bor i hytte på 11,5 kvadratmeter
Her er Norges tøffeste betonghytte
Sjekk det smarte tilbygget på hytta i Hedalen
Denne saken ble første gang publisert 23/05 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.