Hytte i Gol har gamle stølsløer som forbilde
En moderne støl
Den nybygde hytta til familien Hoftun Gjestad i Gol har de små stølsløene i området som forbilde.
Hva gjør deg lykkelig? Sporene etter haren som har hoppet på snøen utenfor vinduet, fjellbjørka som strekker seg som et svart riss i alt det hvite? Stjernene på himmelen som kommer så nær deg når du går kveldstur med en datter som spør: «Hva er bortenfor alt vi ser»? Det er dette som er lykke, smiler journalisten og forfatteren Guro Hoftun Gjestad.
Det var langt mer overveldende å bli hytteeier enn hun hadde drømt om. Det gir et savn i kroppen. Et savn som kan dukke opp når hun henger i en stropp på 37-bussen midt i byen. Et savn etter å se fjellene farges i pastell. Puste ut. Komme vekk. Ut av byen. Plutselig står hun hjemme utenfor bygården på St. Hanshaugen og tenker at hun vil hjem. Hjem til hytta.
Enkel og moderne
Hytta til Guro, ektemannen Robert og deres tre barn på 7, 14 og 17 år ligger vakkert til på Nystølfjellet i Guros hjembygd Gol. Her, i et hyggelig terreng med lett bjørkeskog, har de vidstrakt utsikt mot Hallingskarvet i sør, Hemsedal med Skogshorn midt imot og Valdres og Jotunheimen i nord.
Godt fornøyd
Hytta er tegnet av Thomas Fagernes og Erik Vitanza. Den er enkel og moderne, lettstelt og vedlikeholdsfri. Likevel med tradisjonelle referanser; den kjente saltaksformen, tretaket og kledningen som naturlig gråner over tid. Slik som de gamle løene på stølene i området. En skreddersydd hytte for familien, og med god soveplass på hemsen
- Vi er veldig fornøyde. Vi liker utformingen, detaljeringen og kontakten mellom ute og inne som de store vinduene gir. Jeg kan absolutt glede meg over god arkitektur og designerlamper. Likevel har hyttebyggingen først og fremst ført til at vi har fått øynene opp for de enkle verdiene; natur, fellesskap og alenetid, sier hun.
Stedet ligger langt fra afterskikulturen. Hyttene her ligger forholdsvis spredt, og rekreasjon og natur står i fokus i grenda. Her er mer langrenn enn alpint.
Interessant prosess
Hyttebyggingen har vært et spennende prosjekt, og Guro mener at familien har lært mye om materialvalg og utforming. Hun legger heller ikke skjul på at prosessen har vært krevende, men paret har bestått den ekteskapelige prøven et slikt prosjekt er.
- Vi har vært enige om det meste. Til og med de gule lampene på kjøkkenet landet vi på i fellesskap. Robert og jeg har lært å se ting på nye måter også i forhold til oss selv. Det gjør noe med deg å se mannen din med motorsag for første gang, ler Guro. Hun forteller også om dyktige, kompromissløse arkitekter som har vært uvurderlige sparringpartnere, sammen med håndverkerne. Trolig hadde hytta hatt en bæresøyle midt i stuen, hadde det ikke vært for at arkitekten nektet og kom med et alternativt forslag med en stålbjelke integrert i front av hemsen.
Lett og lys
Grunnflaten i første etasje er 81 kvadratmeter, og i tillegg er det en hems. Innvendig er stilen skandinavisk; lett og lys, enkel og rettlinjet. Her er danske designklassikere kombinert med rotnorske bruktgjenstander. Kjøkkenet er åpent og moderne i kontrast til spisestuedelen, der bord og stoler er arvet. Innvendige materialer er treverk og hvitmalte flater. Hytta brukes flittig, og Guro forsøker også å få til litt skriving her. Området gir inspirasjon, men også distraksjon, innrømmer hun. Det tar tid å ta innover seg alle inntrykkene, å bo seg inn. Det tar tid å bli kjent med hjembygda på nytt.
Les også:
Denne arkitekthytta svever over lyngen
I denne hytta får du nærkontakt med fjellet på 1100 moh
Denne saken ble første gang publisert 14/04 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.