Gassulykke på hytta
Gasskjøleskapet satte fyr på hytta
Kan skje alle - her er ekspertrådene.
Gassvettreglene
1. Propanbeholdere må aldri plasseres under terrengnivå, for eksempel i kjellerrom. Husk at propan i gassform er tyngre enn luft.
2. Propanbeholdere skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme.
3. Vær på vakt mot propanlekkasjer. Gass som lekker ut kan gjøre luften eksplosjonsfarlig og kan antennes av for eksempel åpen ild, glødende tobakk eller en elektrisk gnist.
4. Finn lekkasjer snarest mulig ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Når gasstrykket settes på, vil såpebobler danne seg på lekkasjestedet.
5. Bruk kun slanger for LPG/propan. Sprukne eller defekte slanger må skiftes straks. Største lovlige slangelengde er 1,5 meter. Bruk slangeklemmer.
6. Hold alltid en tent fyrstikk klar når apparatkranen åpnes.
7. Steng for gassen ved beholderen og bring den om mulig til et trygt sted dersom det oppstår brann.
8. Hold alltid apparat og beholder i god stand.
9. Studer monterings- og bruksanvisningen nøye før apparat og anlegg tas i bruk.
Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Gasskjøleskap er populært blant hyttefolk, det selges tusenvis av dem hvert år. De finnes i forskjellige størrelser, varianter og merker, men fellesnevneren er at de har samme funksjon og dermed også samme risiko for brann.
For det er ikke risikofritt å benytte gass, noe hytteeieren i Kvinesdal fikk erfare da det begynte å brenne på kjøkkenet tidligere i år. Heldigvis kom ingen til skade.
- Brannen oppsto fordi gasslangen var blitt lagt på en måte som har ført til at den enten har kommet opp på, eller i umiddelbar nærhet av, dekselet rundt brenneren. Dette dekselet får en høy temperatur når brenneren er i bruk, og kan derfor skade en slik gummiert slange. Det var ikke noen tekniske feil på selve kjøleskapet, forklarer utreder Rune Siewartz Nielsen i Gjensidige Forsikring til Hytteliv.
Han oppfordrer hytteeiere til å være ekstra nøye med hvor slangen ligger, i tillegg til å passe godt på at de ikke lagrer noe på toppen av skapet som kan falle ned bak det. Dette gjelder for eksempel duker, blader og papirer. Det er også viktig med normalt god rengjøring og kontroll av området rundt brenneren.
Feil bruk
Senioringeniør Steinar Tegneby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er ikke er kjent med lignende tilfeller.
- Men det har vært noen ulykker der folk ikke har klemt slangeklemmeren hardt nok rundt slangen, og det har oppstått lekkasje. Det har også oppstått lekkasjer når slangen har vært morken og defekt.
Siewartz Nielsen har heller ikke hørt om lignende tilfeller.
- Men når du ser hvor lett dette kan skape en brann, ved feil bruk eller bare ved et uhell, vil det overraske meg om det ikke finnes flere tilfeller, sier han.
- Problemet er at det i en totalskade ikke blir noen spor igjen som sier noe om årsaken. Og hyttebranner får ofte brenne lenge, siden det er langt til brannvesen og de ikke oppdages i en tidlig fase, fortsetter han.
Ikke urolig
I Kvinesdal var det mulig å finne ut hvor brannen hadde oppstått, fordi den ble slukket av seg selv. Grunnen til det, er trolig at brannen har varmet opp kjølevæsken så mye at rørene ikke klarte trykket og «eksploderte». Dermed falt skapet fremover og dro med seg slanger og lignende ned fra kjøkkenbenken.
Selve kjøleskapet ble kjøpt hos Sunwind, men de kan altså ikke klandres for skaden. Teknisk sjef Alexander Haug i selskapet forteller at de selger rundt 4000 gasskjøleskap til hyttefolk i året.
- Det skal mye til at slangen kommer i klem over brenneren, men det er fint at folk blir oppmerksomme på dette. Det er veldig enkelt å koble opp slike kjøleskap, men følg bruksanvisningen og vær nøye med å legge slangen riktig, sier han.
- Det er mange som har gasskjøleskap i Norge. Bør de være urolige?
- Det trenger de ikke. Vi har ikke sett mange slike ulykker, det er flere alvorlige hendelser med kullosforgiftning, sier Steinar Tegneby i DSB. Men noen er ikke praktisk anlagt, og de bør heller ikke koble opp gasskjøleskap selv.
Les også:
I denne hytta får du nærkontakt med fjellet på 1100 moh
Sjekk denne hytta som svever over lyngen
Denne saken ble første gang publisert 21/10 2013, og sist oppdatert 28/04 2017.