Norsk arkitektur:
To arkitektnaust i toppklasse
Slike naust er nyttige, små bygningsperler som forskjønner kystsstripen vår.
Det er ofte lagt ekstra arbeid i arkitekttegnete og historiske bygninger som ligger like ved sjøen, og der forskjønner de landskapet for oss alle. Tenk bare på de tradisjonsrike Hansa-bryggene i Bergen, jugendhusene i Ålesund og den fargeglade rekken av handelshus langs Nidelva i Trondheim.
Arkitekter tenker originalt
Nettopp slik er det også med disse to naustene signert arkitektkontoret Haga Grov i Stavanger. Dette kontoret med Hilde Haga og Rune Grov i spissen er for øvrig kjent for å ha tegnet gjestehus for Statoil på Solastranden, Nordisk Kunstnarsenter i Fjaler, sin egen, utrolige Stavanger-villa og denne tyve meter lange superhytta i Hardanger.
Sandnes og Måløy viser vei
Det første av disse to naustene ligger i Sandnes, det andre i Måløy, og begge oser av kvalitet og kreativitet.
Naust nr. 1. Buet bygning
- Dette solide, men like vel elegante naustet med buet tak har en noe mer påkostet materialbruk og detaljrikdom enn det som er vanlig i slike små sidebygninger, sies det i omtalen av dette prosjektet i boken Hytter og Miljø fra Kommuneforlaget.
Fasaden mot den bitende nordvesten er utført i naturstein og det hvelvete taket av lerk limtredragere er tekket med godt lag beskyttende naturtorv.
Bygningen fra 2002 er ellers bygd inn i bakken, og den har et svakt fall ut mot vannet. Denne løsningen minner litt om en båtslipp hvor båten trekkes opp fra vannet og forvares trygt på land under tak, heter det i denne fagboken også.
Det hevdes samme sted at husets minimalistiske stilutrykk og enkle konstruksjon sparer ressurser og miljøet, samt eierne for utgifter.
Naust nr.2. Glass mot gråstein
Denne sjøboden, eller naustboden som arkitekt Rune Grov kaller den ble bygget på den nakne, værutsatte odden i Måløy i 2005. Oppdraget var å lage en sjøbod, eller et skap på 3 kvadratmeter for fiske, båt og sjøutstyr - i en såkalt sjøhusstil som passet til omgivelsene. Løsningen er en velproporsjonert liten bygning med skrå gråsteinvegger og et flatt glasstak. Dørene av furu kjerneved er behandlet med en gyllen tjærebeis.
- Innvendig malte vi treveggene hvite. Dette er en farge som har en letthet og tar vare på dagslyset som faller inn gjennom glasstaket. I tillegg gir hvitt en fin kontrast, en bakgrunn som gjør det enkelt for eierne å orientere seg i hva som finnes på knagger og vegger omkring i boden, sier Grov til Hytteliv.no
På denne tomten er det også tegnet inn og godkjent flere sjøboder av samme, moderne type. De kan eventuelt settes i rekke eller mot hverandre.
Se mer:
Nå kommer de kule mini-hyttene
Arkitekt drømmehytte ved Oslo-fjorden
Denne saken ble første gang publisert 24/07 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.