Valg av håndverker
Slik avslører du useriøse håndverkere
Her er rådene for å unngå useriøse håndverkere.
Sjekk håndverkeren
En god seriøsitetssjekk vil redusere sannsynligheten for svart arbeid.
Søk på nettet, ring rundt til håndverkere og entreprenører, og sjekk med venner og bekjente. Har firmaet organisasjonsnummer, får du også sjekket ut om det eventuelt skulle være konkurs.
Kompetanse
Spør etter fagbrev, fagutdanninger og sertifiseringer. Dette gir deg trygghet ved eventuelle reklamasjoner. Sjekk ut firmaets fagkompetanse på de offentlige registrene i Mesterbrev,
Ansvar
Ved arbeider som krever byggetillatelse: Sjekk ut om firmaet har sentral godkjenning ved å undersøke databasen hos Statens byggtekniske etat. Sentral godkjenning er et hjelpemiddel for alle foretak som skal være ansvarlige for søknad, prosjektering, utførelse eller kontroll av tiltak som krever byggetillatelse. Håndverkere som ikke har sentral godkjenning må søke kommunen om lokal ansvarsrett i det enkelte byggeprosjekt.
Standardkontrakter
Sjekk ut om håndverkeren bruker standardkontraktene NS 3501 og NS 3502. Standard Norge har to kontrakter når du skal pusse opp, 3501 som anvendes på arbeid opptil over 1,5 G (ca. 100 000 kroner) og 3502 for arbeider som beløper seg under denne summen.
Anbud
Forbrukerrådet anbefaler at du henter inn minst tre anbud. Dette er lurt ved større kontrakter, for å få oversikt over markedsprisen. Anbudet bør inneholde pris, oppdragsbeskrivelse materiale, og tidsramme.
Med blant annet krav om skriftlig tilbud og kontrakt, vil du ikke bare redusere sannsynligheten for svart arbeid, men også få et mer ryddig avtaleforhold. Dermed reduserer du sannsynligheten for konflikt i ettertid, ifølge Forbrukerrådet.
Kilde: Forbrukerrådet
Høyesterett slo tidligere i år fast at du kan havne i fengsel dersom du betaler håndverkeren svart.
En litt for ivrig hytteeier fikk erfare nettopp dette da han fikk 21 dagers fengsel for ugjerningen i april.
Burde ha visst
- Det er grunn til å presisere at det er straffbart i de tilfeller hvor du burde ha visst at det dreier seg om svart arbeid. I den konkrete saken visste hytteeieren at pengene gikk til svart arbeid, sier fagpolitisk direktør Torgeir Øines i Forbrukerrådet.
Undersøkelsesplikten går altså ikke urimelig langt, men fra neste år blir den ytterligere skjerpet.
Da kan nemlig privatpersoner som betaler for kjøp av tjenester fra næringsdrivende med over 10.000 kroner i kontanter, bli gjort medansvarlig for selgers unndratte skatter og avgifter.
Utbredt problem
Skatteetaten opplever privatpersoners kjøp av svarte tjenester som et alvorlig samfunnsproblem.
Ifølge etaten ble det i den siste store "svart arbeid-undersøkelsen", gjennomført av TNS Gallup for Samarbeid mot svart økonomi i fjor, belyst at 37 prosent av de spurte hadde kjøpt eller vurderte å kjøpe svart arbeid, mens 43 prosent oppga at de kjenner noen som har kjøpt svart arbeid.
Hvordan sjekke håndverkeren
På sidene til Statens bygningstekniske etat finner du oversikt over bedrifter som har sentral godkjennelse.
Godkjennelse i tiltaksklasse 1 viser at håndverkeren kan dokumentere fagutdanning og kvalitetssikring.
En annnen måte å sjekke håndverkeren på er å finne ut om foretaket er registrert i Brønnøysundregistrene. Er selskapet registrert der, er det i det minste en indikasjon på at de driver lovlig og seriøst.
Husk også alltid å sjekke referanser. Det beste er naturligvis om du har håndverkeren anbefalt fra folk du stoler på.
Anbud
Klikk.no har sammen med Nettavisen, og purehelp.no etablert nettjenesten mittoppdrag.no. Tjenesten skal gjøre det enkelt for forbrukeren å innhente pristilbud fra håndverkere.
Andre tilsvarende tjenester er mittanbud.no, Anbudstorget, Riksanbud og ITanbud (anbud på IT-tjenester).
Nettstedet mesterbrev.no forteller om bedrifter som har mesterbrev.
Les hva som bør med i anbudsbrevet her.
Ikke innberetning
Dreier det seg om lønnsutbetalinger som ikke overstiger 4000 kroner i året pr. person, kreves ikke innberettet når utbetalingen bare gjelder arbeid i tilknytning til betalerens eget hjem eller hytte.
Det er for øvrig flere gode grunner til å betale hvitt når du skal utføre byggearbeider eller vedlikehold på for eksempel hytta.
Håndverkere som er useriøse i forhold til skatter og avgifter, tar lett på lover, regler og inngåtte avtaler.
I flere tilfeller er det påvist at useriøse håndverkere ikke utfører kvalitetsmessig godt arbeid.
Det understrekes både av Skatteetaten og Forbrukerrådet.
Vanskelig å få dekning
Håndverkere som driver seriøst, har ansvarsforsikring, som blant annet skal dekke forsikringsforhold som oppstår som følge av de arbeidene de har gjort.
Ved å hyre svart arbeidskraft, løper du risikoen for at vedkommende ikke har nødvendig godkjennelse.
I lov om håndverkstjenester står det blant annet at tjenesten skal utføres fagmessig, det vil si etter den standard loven bestemmer.
Hvis du for eksempel oppdager at rørleggeren ikke har brukt rør med godkjente dimensjoner, er det få steder å klage når håndverkeren har jobbet svart.
Skulle du ende i konflikt med håndverkeren, har det siden 1. november 2008 vært mulig å klage via Klagenemnda for håndverkertjenester.
Nemnda er et samarbeid mellom Forbrukerrådet og ni håndverkerorganisasjoner.
Er du selv hobbysnekker og har du et prosjekt du er stolt av? Fortell om prosjektet ditt, og du kan vinne en håndverkerradio!
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 04/10 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.