Brannvarslere er for gamle
- Tusenvis bør byttes
Nordmenn reiser til brannfeller i høstferien.
Nærmere 200.000 røykvarslere på hytter er modne for utskifting, hevder Gjensidige Forsikring.
Tusenvis bør byttes
- Folk har blitt flinkere til å skifte batteri, men det hjelper lite hvis røykvarsleren er i ustand, opplyser Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Forsikring til Hytteliv
Undersøkelser viser at røykvarslere redder mange liv hvert år i Norge. For å være sikker på at røykvarsleren fungerer til en hver tid, må du sørge for at den monteres riktig og at den testes og vedlikeholdes jevnlig.
Det er påbudt med minst én godkjent røykvarsler (eller et FG-godkjent brannalarmanlegg) på hytta.
10 år maks?
- Tallene er skremmende, men ikke uventet. Også tidligere undersøkelser har vist at folk er sløvere med passe på røykvarsleren på hytta enn røykvarsleren de har hjemme. Det tyder dessverre på at brannsikkerhet ikke er det første nordmenn tenker på før et hytteopphold, sier Håvard Kleppe, kommunikasjonssjef i Norsk brannvernforening.
Anders Arnhus, sjefsingeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) innrømmer at tallene er høye dersom de stemmer.
Men DSB går ikke god for tallene.
Både DSB og Norsk brannvernforening råder hytteeiere til å teste alarmene med røyk, fordi flere varslere ikke er garantert å fungere selv om de sjekkes med testknapp.
- Ikke ubegrenset
Gjensidige anbefaler å skifte røykvarslere når de passerer 10 år.
Dette er blant annet basert på undersøkelser fra USA som viser at mange ikke fungerer tilfredsstillende etter denne alderen. Hvis det ved kontroll av røykvarsleren avdekkes at den ikke fungerer selv om batteriet er nytt, så er varsleren ødelagt og må kastes selv før det har gått 10 år.
Arnhus opplyser at de har hørt at 10 år har vært nevnt tidligere, men at DSB ikke har fått dette skikkelig dokumentert.
- Vi anbefaler at folk følger produktvedlegget. Men det er klart at levetiden er ikke ubegrenset, så vi er glad for at det settes fokus på dette, sier han.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 24/09 2009, og sist oppdatert 28/04 2017.