Hyttebesøk
Med sans for verdier
Den var gammel og skjev. Nå er hytta blitt en blanding av gammelt og nytt.
Hyttefakta hallingstue
Beliggenhet: Hallingdal.
Eier: Ark. Gunnar M. Næss.
Byggeår: Hallingstue ca 1750, tilbygg 1950.
Brutto areal hallingstue: ca 40 m2.
Endelig bruttoareal med tilbygg: 70 m2.
Byggmateriale: Hallingstue: Laftet tømmer. Tilbygg: Reisverk med kledning.
Tak: Sarnafil Membran, 20 cm isolasjon og naturtorv.
Takrenner: Trerenner spesielt tilpasset utformingen av vindskiene.
Rominndeling: Hallingstue: 2 rom+ bislag. Tilbygg: Kjøkken, soverom, bad, toalett, bod og vindfang.
Peis: to.
Ovn: to.
Innvendig kledning: Tømmer og faspanel.
Gulv: Originale furugulv i hallingstua, gamle gulvbord i kjøkken, nytt furugulv i soverom og biodo, terrakottafliser med varmekabler i bad og vindfang.
Farger: Bonderødt, rosa, koboltblått.
Fasiliteter: Strøm, vann og biotoalett.
- Den sto for fall og trengte sårt både tålmodighet og en kjærlig hånd, sier Hyttelivs arkitekt Gunnar M. Næss. I dag er den gamle hallingstua blitt en vellykket allianse mellom gammelt og nytt - misunnelsesverdig tilrettelagt for det gode liv på fjellet.
Solid plassert oppe i lia med blikket vendt mot dalen, fant Næss sin lille stue. Tjæresvart og sindig med sìg i tømmeret hadde den slått seg til ro i den bratte skråningen og tok inn hele fjellverdenen med stoisk ro.
- En bortgjemt og unik idyll, men forlatt og sørgelig forsømt, sier Næss.
- Da jeg så at den var den til salgs, tente jeg øyeblikkelig. Det skjærer i hjertet når jeg ser slike vakre bygninger forfalle.
Med kjærlighet og forståelse
Man går ikke løs på et rehabiliteringsprosjekt uten å ha klare mål for øye. For Gunnar M. Næss var det viktig å beholde mest mulig intakt - både av miljøet og det som ellers var brukbart. - Kunsten er å beholde det opprinnelige, med en smule forbedringer her og der for å gjøre det praktisk og bedre beboelig. Som for eksempel ved å åpne opp noe mellom rommene, for å få det mer logisk og funksjonelt, samt å utnytte lyset fra eksisterende vindusåpninger - slike tiltak øker bare bygningens bruksverdi. Av brannmessige årsaker er det selvsagt viktig å sikre peiser, ovner og pipeløp.
Fornyelse
I hallingstua ser det ut som om tiden har stått stille. Det brenner friskt på peisen, og flammene kaster gyllent skinn over gammelt tømmer, rustikke møbler og de brede, velbrukte gulvbordene med overflate mykt som hanskeskinn. Overgangen til den nyere delen av hytta er gjort med nennsom hånd. Nytt og gammelt er blandet sikkert og selvfølgelig til et hyggelig og intimt miljø.
- Gamle og vakre gjenstander trives godt i moderne omgivelser, så lenge integreringen er gjort med forståelse og en kjærlig hånd. Hvilket vil si at man skal være aktsom med å "pynte" med dekor som er fremmed, overdådig eller falsk - både når det gjelder inventar og eksteriør, sier arkitekten.
- Hele tiden har jeg vært opptatt av å bruke mest mulig av det gamle som var her i hytta. Det er en utfordring stadig å finne nye muligheter og bruksområder for å ta vare på verdiene.
Denne saken ble første gang publisert 26/01 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.