Hytte ved Søgne
Det gamle stabburet ble til vakker sjøhytte
Spekeskinke og korn er byttet ut med fersk fisk og krabbe.
Stabburet er fra midten av 1800-tallet. Helt til 1951 sto det på gården Solhaug, som lå på Keyserløkka midt i Oslo. Da ble det flyttet til Solholmen i Søgne, tilpasset til stedet og bygget om stabburet hjelp av en arkitekt. I dag er det tidligere stabburet en kjærkommen hytte for Turid Breistøl og Karl Erik Langeland, som kjøpte og renoverte det for drøyt ti år siden.
Etter jobb på fredag reiser de rett ut til Solodden. – En behagelig ro senker seg i kropp og sjel når vi ser hytta. Da er det av med klokka! Her ute lever vi et helt annet liv enn hjemme i leiligheten. Vi starter som regel med sjømat og vin på brygga, så setter vi garn eller krabbeteiner, forteller Turid.
Det nedlagte fiskemottaket ved havnen på Aalo er bare en liten båttur unna. Der ligger det en rekke med gamle og bebodde sørlandshus. Til dette naturlige møtepunktet for hyttefolket drar gjerne Turid og Karl Erik for å handle nystekte brød fra en gammel bakerovn.
Fraktet jord med jolle
Rundt hytteveggene er det frodig, med mange fargerike planter. – Jeg er i overkant interessert i hage, og elsker å luke og stelle, sier Turid. Hun har fraktet utallige jordsekker ut til Solodden. De er blitt båret fra bilen og ned i båten, opp av båten og opp i hagen. – Det var så lite jord å plante i her. Alt vi har plantet i og med har vi fraktet i en liten jolle.
Stokkene fra tømmerveggen som ble slått ned da kjøkkenet ble åpnet mot stuen, gjør i dag jobben med å støtte opp blomsterbedene. Tømmeret som ble skåret ut for å gjøre plass til to nye vinduer er brukt som kanter rundt bedene.
Rene gråfarger
Lyset her ytterst i skjærgården skifter stadig. Derfor har de valgt gråfarger inne. Fargene er rene, uavhengig av hvordan lyset endrer seg. Mørke trepanel byttet de ut til fordel for dusere rom med vindu mot sjøen.
– Et rom er godt å være i når det er kledd med harmoniske farger. Da blir det lunt og koselig. Blomster, naturmaterialer og gamle møbler hører også med, for stemningens skyld, mener Turid.
Tiden ute på Solodden er dyrebar. Steinheller, gress og uteplasser plassert i naturen krever lite vedlikehold. Med en umiddelbar tilgang til det havet har å by på, bruker de heller tiden til å fange inn dagens middag.
– Det er mye fisk og krabber i området rundt hytta. Ofte stikker venner og familie innom, og da er det hyggelig å kunne servere fersk sjømat på bryggekanten, smiler Karl Erik.
– Vi bruker hytta hele året, forteller Turid. – Vi har til og med feiret nyttårsaften her ute med venner. Om høsten er det fint å sitte inne med fyr på peisen og bare se på sjøen som slår over holmer og skjær.
Denne saken ble første gang publisert 16/06 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.