Familien lever i tråd med begrepet "nyte mer enn å yte".
Sverre JulsrudKristiansen
Sist oppdatert
Den nyskapende minigrenda på Tyin består av to små hytter fulle av kreative løsninger. Det er hytteeier og arkitekt Ragnar Osnes sitt verk. Byggeprosessen måtte gå flere runder i kommunen, men endte til slutt med at Fylkesmannen ble overbevist.
Her finner vi en hovedhytte som sto ferdig i 1986 og et anneks som sto ferdig i 2012. Ved første øyekast har hyttene en utradisjonell utforming, men Ragnar Osnes har ønsket å bidra til en nytolkning av den tradisjonelle byggestilen i området.
Tre grunnformer
– Jeg følte jeg måtte lære kommunen litt om gammel byggestil. På setrene var det nemlig i prinsippet tre grunnformer: Våningshus, som gjerne er avlange og i én etasje. Loft og stabbur, som er høyreiste og kvadratiske. I tillegg kom løe eller uthus, sier han.
På de to hyttene er de kjente grunnformene respektert, men satt sammen til en ny helhet, understreker han. – Dette forsto ikke kommunen helt, men det er røtter av tradisjonell byggeskikk i begge hyttene. Hovedhytta er avlang og lav, og blir på sett og vis våningshuset. Annekset er høyt og smalt lik stabburene. Og den tradisjonelle materialbruken i form av laftet tømmer, er byttet ut med ubehandlet, liggende bord.
Ikke trangt
Ved utformingen var det en grunnfilosofi at hyttene skulle være lettstelte, og ikke for store. Begge er innredet med soverom, stue, vaskerom og boder, slik at de skal kunne fungere separat. Hovedhytta har et bruksareal på 46 kvadratmeter pluss hems, og annekset er på 36 kvadratmeter.
Å vandre rundt i hyttene, gir en kontrastfylt følelse. I noen rom er det lavt under taket, andre steder er det store høyder. Her sitter de tett, men ikke trangt. Plassutnyttelsen gjør at det ikke er noen unødvendige kvadratmeter som går til spille. Materialbruken gjør at det er lite behov for vedlikehold, utover å male vinduene. Det gjør at familien lever i tråd med begrepet «nyte mer enn å yte».
– Enkelte steder er det smalt, men den er bygget for at vi skal kunne skumpe litt bort i hverandre. Det gir en egen nærhet på hytta. Vi får også nærkontakt med naturen uansett hvor vi er i rommene, med bredder på tre til fire meter, forklarer Osnes.
Inspirert av naturen
Hyttene bruker familien hele året, i all slags vær. Det er her de finner roen og samler krefter. De fungerer som et utgangspunkt for gode opplevelser på ski, fotturer og sykkelturer i området. Terrenget og himmelretningen har vært en avgjørende inspirasjon for hyttenes utforming. Tanken var at de skulle få vokse frem som en naturlig del av terrenget, nettopp for å ta vare på stedets karakter.
– Vinduene slipper lyset inn fra alle himmelretninger, gjerne i samme rom. Det gir en god opplevelse å sitte inne og bokstavelig talt ta på naturen utenfor og følge årets skiftende drakt, samtidig som jeg får lyst til å komme ut og opp på toppene rundt, sier Ragnar Osnes.
Denne saken ble første gang publisert 12/11 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.