Hytte og interiør

Her har de brukt farger som fanger opp fjellets nyanser

Det var også viktig å gjøre den lys innvendig.

STEMNING: Familiehytta på 30 kvm er bygget av tømmer som sto på tomten. I de siste årene er den pusset opp. Blant annet er taket grunnet for å gjøre interiøret lysere men samtidig beholde strukturen i treet. (FOTO: Per Erik Jæger)
Publisert Sist oppdatert

En familiehytte fra 60-tallet har fått et moderne løft, men samtidig er mye av det gamle beholdt. I oppussingen var det viktig for hytteierne å gi tømmerhytta et mer åpnere og lysere preg.

– At vi blant annet fikk fjernet overskapene på kjøkkenet, hjalp mye. I tillegg får vi vist frem det fine serviset vårt!

Mette Simonsen Sauge (42) har sammen med ektemannen Bjørn Erik Øksne (50) restaurert Bjørnebo, som hytta heter.

Bygget av trærne på tomten

Bjørnebo ligger i Engerdal, og rett nedenfor hytta ligger kafeen Anne på landet.

– Alle er så hyggelige her! Et av hytteturens høydepunkt er å gå ned bakken for å ta en kaffe latte, sier Mette.

Hytta har vært eid av familien til Bjørn siden 1968. Det var moren hans som sørget for at Bjørnebo kom i familiens eie. Den var blitt bygget av trærne som sto på plassen, og bonden hadde tenkt å flytte den for salg. Bjørns foreldre fikk overtalt ham til å selge den der den sto.

NATURLIG KNAGG: Det skal ikke mer til enn en trestamme med to kvister for å lage en dekorativ knagg. (FOTO: Per Erik Jæger)
KONTRASTER: Møblenes rene linjer faller inn i tømmerets grovhet på en forsiktig måte. (FOTO: Per Erik Jæger)
UTELIV: Med en bålpanne og saueskinn er terrassen like anvendelig om vinteren som sommeren. Terrassen er romlig og fungerer nærmest som en utvidelse av allrommet. (FOTO: Per Erik Jæger)
SJARMERENDE: Kombinasjonen av hvitt tak og glødende tømmervegger gir en lett, men lun atmosfære på soverommet. (FOTO: Per Erik Jæger)
INTIMT ALLROM: At hytta er liten og enkel, gjør at familien kommer tettere på hverandre og er mer sammen enn hjemme. (FOTO: Per Erik Jæger)
BEVART MØBLER: Hytta er et arvestykke og har vært i familiens eie siden 1968. Mange av møblene er også fra den tiden, og bygget av lokale håndverkere. (FOTO: Per Erik Jæger)
MINIMALT: Kjøkkenet opptar minimalt med plass i den 30 kvadratmeter store hytta. Legg merke til hyllene som ha erstattet overskapene. Det skaper en mer luftig og åpen opplevelse. (FOTO: Per Erik Jæger)
UTNYTT VARMEN: Så enkelt kan et tørkeoppheng være! Det originale patentet ble laget av smeden på nabogården i 1968. (FOTO: Per Erik Jæger)
RETT UT: Verandaen utenfor fungerer som en forlengelse av allrommet. Åpen garderobe får stuen til å virke større. (FOTO: Per Erik Jæger)
LETT BLANDING: Ved å grunne taket hvitt ble det en lettere romfølelse i sofakroken. Bordet ble snekret da hytta var ny, og Bjørns farfar har brodert åkledet på veggen. Parafinlampen i taket er gammel og elektrifisert. Det er brukt to rammemadrasser til sofa, og ved å utelate rygg og armelener blir det ekstra plass. (FOTO: Per Erik Jæger)
LESEKROK: Mette Simonsen Sauge har sammen med mannen Bjørn pusset opp en tømmerhytte på 30 kvm, og prioriterte å lysne interiøret. (FOTO: Per Erik Jæger)

Fjellfarger

Etter at Bjørn overtok hytta, har han og Mette så absolutt satt sitt preg på den, skjønt mange av møblene er gamle og bygget av folk i grenda på 60-tallet.

Hyttefakta - Bjørnebo

Hyttetype: Laftehytte i Engerdal-stil

Byggeår: 1968 (oppgradert i 2010)

Størrelse: 30 m²

Utvendig kledning: Tømmer

Rominndeling: Stue og kjøkken i ett, soverom, anneks med køyeseng, anneks med bod og toalett

Fasiliteter: Strøm fra propan og solceller, biotoalett (gråvannskum) og egen brønn

Løsningene er enkle og praktiske. Stua er et lite allrom med kjøkkenkrok og spiseplass.

– Her foregår alt. Da taket ble grunnet hvitt for to år siden, ble romfølelsen mye bedre, mener Mette. – At vi bare grunnet, skyldes at vi ville se treets struktur. Tømmerveggene beholdt vi som de var. Fargen etter den naturlige aldringen er så fin.

Fargepaletten har mye av fjellet i seg – grått, blått og brunt.

– Vi har satset på naturmaterialer som ull, skinn og bomull, sier Mette.

Mer sosiale

Med to barn i tenårene blir det fort kaotisk med så lite plass.

– Vi passer på å rydde unna klær og bagasje og benytter all plass under sofaer og senger, sier Mette.

Utover det synes de det bare er en fordel at hytta er liten.

– At det er mindre plass og mer primitivt enn hjemme, gjør at vi kommer i en annen stemning. Vi spiller spill, prater sammen og gjør andre ting enn hjemme, forteller Bjørn.

Han har feriert på Bjørnebo siden han var tre. Mette er også blitt glad i stedet.

– Engerdal byr på storslagent fjellandskap med små åer og stryk hvor vannet klukker mellom steinene, beskriver hun. – Det finnes ikke noe mer beroligende enn å sitte på hytta og se utover Engersjøen.