planlegge uteplass

Dette må du tenke på før du lager uteplassen

God planlegging er avgjørende for å få en fin uteplass.

PLANLEGGE UTEPLASS: Det er mange spørsmål du må stille deg selv før du lager uteplassen. Foto: Gettyimages,com.
PLANLEGGE UTEPLASS: Det er mange spørsmål du må stille deg selv før du lager uteplassen. Foto: Gettyimages,com.
Først publisert Sist oppdatert

Planlegging av uteplass:

- Hvilken stil ønsker du?
- Trenger du søke kommunen?
- Behøver du sende ut nabovarsel?
- Hvilke utemøbler ser du for deg?
- Ønsker du utendørs boblekar?
- Hvordan er solforholdene?
- Ønsker du å hindre innsyn?
- Hvor blåser det mest?
- Ønsker du utepeis eller utekjøkken?- Hva skal du bruke hagen til?
- Ønsker du deg kjøkkenhage?
- Hva slags belysning ønsker du?
- Hvilke materialer ønsker du?
- Bør du kontakte en hagedesigner?

God planlegging er avgjørende for å få en uteplass du er fornøyd med.

Hagedesigner Darren Saines er utdannet hagedesigner og anleggsgartner. Han oppfordrer alle som skal lage seg uteplass til å tenke på utemøbler før noe annet.

- De aller fleste lager uteplassen først og kjøper hagemøbler når terrassen står klar. Jeg ville gjort motsatt. Finn ut av hva slags møbler du kunne tenke deg og ha dette i bakhodet når du planlegger og tegner opp uteplassen, tipser Saines.

Dersom du er fersk i faget, kan det være lurt å oppsøke en profesjonell hagedesigner for hjelp til uteplassen.

- Men vær påpasselig med hvem du velger. Det er mange aktører på markedet og mange gir uttrykk for å ha gjort jobber som egentlig er tilfeldige bilder de har hentet fra ukeblader og internett, advarer han.

Les også: Slik beiser du terrassen

Planlegging av uteplass

- Før du går i gang med å planlegge uterommet, bør du tenke nøye gjennom tomtens potensiale, forklarer Ellen H. Schumann, markedsansvarlig i Asak miljøstein.

Hun påpeker at solforhold, vær og vind er faktorer det er viktig å ta hensyn til i planleggingsfasen.

- Finn ut av hva du ønsker deg og hva det er realistisk å få til på tomten din. Deretter må du legge en plan, sier hagedesigner Tone Minde.

Når du har kartlagt familiens behov, vil du trolig sitte igjen med klare svar på hvor mange sitteplasser dere trenger, om dere ønsker utepeis eller utekjøkken, hvor grillen skal stå, hvor det passer med blomsterbed, hvor i hagen barna skal ha trampolinen og hvor du eventuelt skal plassere den lille kjøkken- eller urtehagen din.

Hvilken stil ønsker du?

Bestem deg for hva slags stil du ønsker å ha i hagen din. Dersom du bor i en gammel sveitservilla, ønsker du kanskje frukttrær, syrinhekk og duftkaprifol som klatrer på gjerdet. Det er ikke dermed sagt at det samme egner seg i hagen til en hypermoderne funkisbolig.

- Frodige rosebed er litt sært til et funkishus, påpeker Minde og anbefaler i stedet litt strammere former i denne type hage.

Hun trekker frem den japanske plantestilen som et godt eksempel.

- Den er egentlig ikke er så ulik vår egen norske natur. Gress, furutrær og blåbærlyng egner seg veldig fint til funkishuset, mener hun.

Les også: Slik vasker du terrassen

ULIKE MATERIALER: Her har  hagedesigneren tatt i bruk ulike materialer for å skape et spennende miljø.
ULIKE MATERIALER: Her har hagedesigneren tatt i bruk ulike materialer for å skape et spennende miljø. Foto: Foto: Darren Saines Hagedesign

Trenger du å søke?

Hagedesigner Saines påpeker at noe av det dummeste du kan gjøre, er å forhaste deg inn i et hageprosjekt uten å ha undersøkt på forhånd om du har lov til å bygge.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

- Finn ut om det er nødvendig å sende ut nabovarsel eller om må du søke kommunen for noe av det du planlegger å bygge, råder eksperten.

I enkelte tilfeller der du planlegger å bygge et stort svømmebasseng eller dersom du vil sette opp et veldig høyt gjerde, er det lurt å sjekke regelboken først. Det kan bli en dyr og lite hyggelig affære dersom du bygger uten lov og senere må rive.

Les også: 5 herlige uteplasser

Hindre innsyn

- De fleste nabolag er ganske tettbygde, så å hindre innsyn er ofte noe vi ønsker. En idé er å kombinere flere ulike typer av materialer som for eksempel planter, stein og tre. Da hindrer du innsyn, samtidig som uttrykket fremdeles føles luftig, tipser Schumann.

- Det er også viktig å huske på at din eiendom og hage er noen annens utsikt. Ta derfor hensyn til naboene. Det er ikke sikkert de synes det er pent å se rett på en stor trampoline eller en stygg mur. Prøv å få til et fint resultat for alle, råder Minde.

LUN STEMNING: Bruk av ulike materialer og lys kan skape en lun og god stemning på terrassen, men slike ting bør planlegges tidlig i prosessen med å lage uteplass. Foto: ASAK Miljøstein
LUN STEMNING: Bruk av ulike materialer og lys kan skape en lun og god stemning på terrassen, men slike ting bør planlegges tidlig i prosessen med å lage uteplass. Foto: ASAK Miljøstein

Sol- og vindforhold

Tre ting som bør stå helt sentralt i planleggingen av en uteplass er å ta rede på hvordan solforholdene og vindforholdene er på tomten.

- Vær, vind og sol er tre helt avgjørende stikkord for et godt resultat i hagen. Selv om du lager en terrasse med en sittegruppe utenfor huset, er det fremdeles mulig å legge tilrette for andre små og hyggelige sitteplasser rundt omkring i hagen, tipser Minde.

Legg merke til hvor du har morgensolen og kveldssolen og tenk gjennom hva du kan ha der. Hvorfor ikke lage plass til et koselig kafésett slik at du kan nyte dagens første kaffekopp i morgensolen? Dersom du har trekkfulle områder på tomten, kan det også være smart å planlegge en levegg.

Les også: Dette bør du vite før du lager hage

Spennende med nivåforskjeller

Saines påpeker at det kan være fint å plassere ting på ulike nivåer i hagen.

- Du kan for eksempel lage en trapp som leder ned til et annet nivå i hagen. Eller hvorfor ikke ha en stor terrasse og to eller tre mindre plattinger, sier Saines.

Også Schumann poengterer at nivåforskjeller kan være en fin bidragsyter hvorvidt gjelder ulike soner i hagen.

- Spill på lag med naturen og bruk naturen som utgangspunkt for utformingen. Tenk over hvor du kan ha en benk med lune sitteplasser, hvor du kan bygge et blomsterbed eller kanskje lage en urtehage. Nivåforskjeller gjør at du for eksempel kan bryte opp uteplassen i flere soner, sier Schumann.

Ved å dele uteplassen inn i ulike soner kan du lage spennende miljøer og aktivitetssoner hvor barna kan leke og de voksne kan slappe av.

- Gress er med på å mykne opp uteplassen og gir et friskt og mykt innslag, tipser Schumann.

Hun understreker også at du kan skape spennende mønstre og variasjon ved å benytte deg av ulike materialer, som for eksempel tre og stein, i form av heller eller belegningsstein.

- Vurder også i hvilken sone det er mest hensiktsmessig å ha et ildsted. Ønsker familien å integrere utepeisen sammen med sittegruppen, eller ønsker dere å mure en egen frittstående peis eller en pizzaovn?, legger hun til.

Dersom du har anledning, er et fint tips å lage deg en plass der dere kan være flere, men også en plass der det går an å sitte bare to.

Les også: Familien bygde drømmeterrassen

Valg av materialer

Det er mange valgmuligheter når det kommer til materialer det er mulig å bruke på uteplassen. Belegningsstein brukes gjerne for å skape spennende kontraster.

- De er svært anvendelige i innkjørsler, på gårdsplasser, gangarealer og i trapper. Heller har fått en ny rennessanse i Norge og er godt egnet til alle typer gangarealer. De brukes ofte på gangstier, i vinterhager, ved inngangspartier og på terrasser, forteller Schumann.

Hun opplyser om en positiv interesse for å integrere og kombinere ulike typer stein i utemiljøet.

- Interessen skyldes trolig at stein er tilnærmet vedlikeholdsfritt og gir uendelig mange muligheter enten du skal bygge en støttemur, en sitteplass, et blomsterbed, en trapp eller lage gangarealer eller gårdsplasser, sier hun.

Les også: Slik legger du stein på uteplassen

SONER: Du kan lage spennende miljøer ved å dele inn uteplassen i ulike soner.
SONER: Du kan lage spennende miljøer ved å dele inn uteplassen i ulike soner. Foto: Foto: ASAK Miljøstein

Riktig belysning

Belysning i hagen er et viktig punkt som ikke må glemmes. Forsøk å unngå skjøteledninger og synlige ledninger langs yttervegger ved å planlegge tidlig. Mange ønsker seg en varmelampe som kan gjøre det mulig å sitte ute på kjølige kvelder.

- Jeg er av den oppfatning at mykere lys gjør seg bedre enn sterkt lys. Derfor anbefaler jeg å satse på flere og mindre lamper og utelys enn en stor lampe som lyser veldig sterkt, sier Saines.

Forsøk å gjemme lyset og vær oppmerksom på at desto sterkere det lyser, jo hvitere og kaldere blir lyset.

- Du kan oppnå forskjellige effekter ut ifra lyskildens form og fasong og det er fritt frem å leke seg med frittstående lamper som lyser opp gangstier og bed, integrert lys i belegningsstein, heller og mur eller vegglamper som lyser opp fasader. Spotlamper er også et alternativ dersom du ønsker å lyse opp steder eller objekter, forteller Schumann.

Hun legger til at moderne utebelysning har det siste innen LED-teknologi og krever svært lite energi.

- Det gjør at du kan skape hyggelig stemning ute i hagen uten at du merker det på strømregningen. Systemet er dessuten veldig enkelt å montere, sier hun.