Lus på roser
Slik blir du kvitt lus på rosene
Hvordan bekjempe luseangrepene på rosene dine.
Roser blir av mange ansett for å være noe av det flotteste en kan få i hagen, men dessverre blir disse vakre blomstene utsatt for både sopp og skadedyr.
Den største og mest kjente skadegjøreren på roser er nok lusa, og vi finner den oftest på spede skudd og knopper.
Anleggsgartner Aase Bjerknes Moland, har tidligere forklart til Klikk.no at lus kan gjøre stor skade hvis de er mange nok og ikke blir fjernet.
– De suger bokstavelig talt safta ut av plantene, noe som fører til forkrøplede blader og blomster. Dette fører da igjen til redusert blomstring, og det ser jo heller ikke noe fint ut når alle bladene er krøllet sammen.
– Men lusa kan ikke ta knekken på en plante.
Gartner Hilde Poppe har fortalt at med tiden vil lus bremse ned utviklingen på rosene, og forårsake mistrivsel.
Det er viktig å se til rosene daglig. Jo tidligere du oppdager lusene, jo lettere er de å bekjempe, understreker Poppe.
Les også: (+) Denne pizzaovnen klarer alle å lage selv
Beskjemp lusangrepene
Moland anbefaler å bruke Calypso fra Bayer, et systemisk middel som finnes både i konsentrat eller ferdig utblandet og klar til bruk.
– Det kan være lurt å forebygge det ved å sprøyte første gangen når alt av bladverk er ferdig utviklet tidlig på våren, for så og gjenta sprøytingen etter en tre ukers tid, råder hun.
Poppe påpeker at grunnen til at det lønner seg å bruke ett systemisk middel, er at dette er noe planten selv tar opp.
– Da slipper du å måtte treffe alle lusene.
Dyrker du økologisk kan du bruke noe som heter insektsåpe. Her gjentar du behandlingen med en ukes mellomrom mellom 1.- og 2. sprøyting, og deretter hver andre uke eller ved behov.
Les også: Lars Jon slo sammen drivhuset og kontoret
Kjerringråd mot lus
Mange velger å dusje rosene med en blanding av grønnsåpevann eller neslevann.
Du kan også spraye med blandinger av grønnsåpe, matolje, bakepulver, oppvaskmiddel, skummet melk, rødsprit, eplejuice eller avkok av rabarbara. Blandingene kan drepe bladlus, men sprøytingen må trolig gjentas for å ta knekken på alle.
Insektforsker Nina Svae Johansen fra Bioforsk Plantehelse i Ås har forklart til forskning.no at man må være forsiktig med blandingen.
– Ikke lag blandingen for sterk, og ikke sprøyt i sterkt solskinn. Begge deler kan svi bladene. Prøv deg fram litt forsiktig så du er sikker på at plantene tåler blandingen du har laget. Vi har ikke testet ut slike blandinger i forsøk, og jeg kan derfor ikke gi noen anbefaling av dosering.
God gjødsel, som kukompost og hønsegjødsel gjør plantene sterkere, og lus og annet skadedyr får ikke gjort like stor skade.
Les også: Gro Anita og Stig Roar bygget uterom fra scratch – resultatet tar pusten fra de fleste
Denne saken ble første gang publisert 05/05 2013, og sist oppdatert 27/06 2022.