Hjelp til hagen
Dette koster eksperthjelp til hagen
Våren er her og de aller fleste av oss ser frem til tid ute i hagen. Ikke fortvil om den ikke er i tipp topp stand, da kaller du bare inn litt eksperthjelp.
Kanskje det har vært gravearbeid i hagen, eller dere sliter med bedene eller gressplenen. Er hagen ikke helt som du ønsker, kan skrittet videre virke uoverkommelig for mange.
Hvilke planter gror best, hva kan man ha hvor og hvordan skaper man et hyggelig uterom?
Det er bare noen av spørsmålene omkring hage og uteområder.
Du kan kjøpe hjelp
Akkurat som det ikke trenger å koste skjorta å få eksperthjelp til interiøret, kan også en hageekspert være løsningen for planleggingen av hagen.
Fortvil ikke om du siter med å få hagen slik du vil ha den, det finnes nemlig hjelp å få.
Vi har snakket med hagedesignere, landskapsarkitekter og hagekonsulenter for å høre hva slags tjenester de kan tilby, og til hvilken pris.
Hagedesignere
Å kalle inne en hagedesigner vil nok i utgangspunktet være billigere enn å be om hjelp fra en landskapsarkitekt, som ofte benyttes til store prosjekter og der det kreves endringer i både landskap og terreng.
Hagedesign dreier seg først og fremst om form, fasong og materialvalg, men flere designere har også gartnererfaring, og vil kunne hjelpe deg med plantevalg og tips rundt vekst og vedlikehold av disse.
1. Babylons Hager
- Det er helt tydelig en trend at flere og flere ønsker hjelp i form av tips og råd til utforming av hagen, forklarer Kari Mette Glømmi i hagedesignfirmaet Babylons Hager i Hakadal.
- Våre kunder er alt fra nyetablerte, som skal utforme sin nye hage til eldre som ønsker en mer lettstelt hage. Eller de som rett og slett de som ønsker seg en mer spennende og unik hage.
Glømmi forklarer at det de aller fleste ønsker seg, er tips og råd til en lettstelt hage, som skal være enkel å holde i årene fremover.
- Hagearbeid er rekreasjon, men de færreste ønsker å ligge på knærne hele sommeren, forklarer hagedesigneren til Bonytt.no.
Idédugnad
Glømmi forklarer at tjenesten Babylons Hager selger aller mest av, er det de har valgt å kalle en idédugnad.
- Dette er en kreativ seanse hvor to hagedesignere kommer hjem til deg i 2,5 - 3 timer. Vi hører på hva kunden har av ønsker og behov og går gjennom hagen og ser hva som finnes av utfordringer og muligheter.Videre viser vi inspirasjonsbilder for å finne ut hva kunden liker og ikke liker. Vi tegner også en skisse og lager en oversikt over planteforslag og materialvalg.
En slik idédugnad i Oslo-området koster mellom 4000-4500 kroner.
- Vi leveres også postdesignforslag for kunder som bor for langt unna til å kunne få besøk, forklarer Kari Mette Glømmi.
Glømmi mener man er mest tjent med å legge penger i gode matrialer når man velger til hagen.
- Velg ting og planter som vil vare, røper eksperten.
- Når det gjelder planter pleier vi å si at 98 prosent bør overleve vinteren og at man skal spe på med sommerblomster eller eksotiske varianter som man kan nyte gjennom sommeren.
2. Dengin Hage & Landskap
- Vi opererer med forskjellige faser av et prosjekt, forklarer Yvonne Dengin, daglig leder hos Dengin Hage og Landskap i Oslo. Disse fungerer på følgende måte:
1. Idétime
- Vi avtaler et møte eller en befaring på stedet, forklarer Dengin til Bonytt.no.
- Første møte er en diskusjonstime hvor vi lytter til kundens ønsker og behov, og kommer med en del konkrete forslag til praktiske og estetiske løsninger for uterommet.
Fast pris på idétime er 2500 kroner innenfor Oslo og omegn.
2. Skriftlig referat og tilbud
- Er det behov for et videre samarbeid etter idétimen, utarbeider vi et referat fra befaringen, et tilbud på utarbeidelse av planer for hage og/eller utemiljø, samt en konkret framdriftsplan, forklarer Dengin.
- Grove planer og detaljplaner for prosjektet blir så utarbeided av oss. Beskrivelser av materialer, belysningsplan og planteplan skal alle på plass.
- Hvis prosjektet krever terrengjusteringer, utarbeider vi snittegninger som beskriver høyder, helningsgrad og oppfylling. Dersom det skal bygges terrasser, trapper, levegger, pergola, sykkelskur, søppelboder el. lignende, tegner vi også disse elementene.
-Deretter henter vi inn priser fra levrandører. Vi kan også tilby prosjektledelse om det skulle være behov for dette.
Dersom man har behov for mer hjelp etter det første idémøte, deler Dengin inn tilbudet i to, med priser for først grunnplan og så detaljplan.
- Gjennomsnittspris for en komplett hageplan med begge faser ligger på rundt 62.000 kroner, litt avhengig av prosjektets omfang.
Mindre prosjekter
Dengin forklarer at ved mindre prosjekter og delprosjekter utføres dette ofte på en timesbasis.
- Gjeldende timepris per 1. august 2011, er på 1050 kroner i timen.
3. Guri Haavi
- Jeg planlegger hager i forskjellige stilarter etter kundens behov og ønsker, forklarer designer Guri Haavi til Bonytt.no.
- Her skal det legges vekt på praktiske løsninger som skal fungere på lang sikt. Hagene skal være bruks- og vedlikeholdsvennlige med spennende beplantning tilpasset klima og vekstforhold på stedet.
Dette kan du få hjelp med:
1. Idétime
2. Hageskisse
3. Hageplan
4. Anbudsdokumenter og oppfølging av prosjekt
5. Planlegging av enkeltområde.
- Om man ønsker hjelp til å lage et flott blomsterbed, spennende beplantning rundt en sitteplass eller for eksempel en dam kan jeg lage detaljplan av et slikt mindre område på tomten, forklarer Haavi.
- Andre eksempler på problemstillinger mange ønsker hjelp kan være for eksempel beplanting og vedlikehold av skråninger, eller beplantning i hagens skyggefulle områder. Her kan litt planlegging forvandle selv den tristeste krok til et spennende uteområde.
Timeprisen ligger på 950 kroner.
4. Kreativt Landskap
Hos hagedesign- og anleggspartnerfirmaet Kreativt Landskap har de hagedesign, bygg og vedlikehold og beskjæring og trepleie som spesialområder.
- I forhold til priser skiller vi mellom design og planlegging, og anlegg og bygging, forklarer dalig leder i Kreativt Landskap, Ricki Meerloo, til Bonytt.no.
- For hjelp med design, rådgivning eller planlegging ligger prisen på 685 kroner per time (eks. mva), mens den for arbeid og byggeprosjekter i hagen kommer på 450 kroner per time (eks. mva).
Meerloo forklarer at de kan bistå med det følgende:
- Vi kan designe, planlegge og utforme hagen din. I tillegg utfører vi også rehabilitering av gamle
hager og bygg av nye anlegg.
Videre kan firmaet hjelpe deg med både skjøtsel og vedlikehold av uterommet, og trepleie og beskjæring av store trær skulle du ha behov for dette.
Meerloo merker også at det stadig blir mer populært å tilkalle eksperthjelp når hagen skal på plass.
- Man betaler jo for en høy faglig kvalitet og profesjonelle løsninger, forklarer hageeksperten.
- Samt en høy kvalitet på utførelse og arbeid.
Meerloo forklarer at ved å leie hans firma får man jo 25 års erfaring i landskapsarbeid, hagedesign og bygg til hjelp med hagen.
- Til syvende og sist vil du jo ende opp med en mer interessant og ikke minst mer brukbar hage, og det er jo det som er målet.
5. Brynes Planter
På hagesenteret Brynes Planter i Stavanger har hagedesigner Marit Tveitvoll tegnet hager i over 30 år.
- Dette er en ekstra-service vi tilbyr til kundene våre, forklarer Tveitvoll til Bonytt.no.
- Det jeg bidrar med er jo først en befaring av hagen. Deretter lager jeg en planeplan over hva som skal gjøres og plantes hvor.
Tveitvoll forklarer at de opererer ikke med en fast timespris, men at prisen avhenger av størrelsen på prosjektet.
- Gjennomsnittsprisen for en hage av normal størrelse kommer på ca. 4000 kroner, forklarer Tveitvoll.
Landskapsarkitekter
Landskapsarkitekturstudiet er et 5-årig profesjonsstudium, men tittelen landskapsarkitekt er ikke en beskyttet tittel i Norge. En landskapsarkitekt MNLA er godkjent medlem av NLA. Landskapsarkitekter benyttes til store og mindre prosjekter i det offentlige og private, og bidrar ofte der store miljømessige og terrengmessige endringer skal gjøres.
Svært mange landskapsarkitekter opplyser til Bonytt.no at de grunnet mange større prosjekter ikke lengre tar på seg oppdrag med å tegne og gjennomføre private hager og uterom.
6. Villvin Landskap
- Vi merker faktisk en stor interesse og pågang fra folk som ønsker help med private hager, forklarer Landskapsarkitekt mnla Bjørg Thorvik Helgen hos Villvin Landskap i Oslo til Bonytt.no.
- Vi arbeider ikke ut fra en timespris i så måte, men vurderer hvert enkelt prosjekt ut fra størrelse og kompleksitet. Prisen vil jo avhenge fullstending av hvor detaljert planene som skal utarbeides må være.
Helgen forlklarer at man må nok regne med en ca. pris på 25.000 kroner for en gjennomsnittshage.
- Denne prisen er bare en pekepinn, understreker landskapsarkitekten.
- Vi vil jo gjøre en befaring, lage noen typiske snitt, men skal man helt ned på detaljnivå i forhold til planter, for eksempel, så vil jo prisen bli høyere. Landskapsarkitekter sitter jo på mye kunnskap når det gjelder alt fra geologi til teknisk utarbeiding av planer og skisser, og det er ikke bare det rent visuelle som spiller en rolle.
8. Hagedesign
Stavangerfirmaet Hagedesign, som er eid av Stavanger Natur- og Idrettsservice, kan ifølge nettsiden hjelpe deg med å få til drømmehagen.
Landskapsarkitekt Jamie Bell forklarer:
- Vi påtar oss både små og store oppdrag, og alt fra innkjørsler til større tomter. Et typisk Hagedesignprosjekt oforgår gjerne på denne måten:
1. Uforpliktende, gratis møte.
Her foretar vi en befaring av hagen, og kartlegger ønsker fra kunden. Vi kommer gjerne med et grovestimat på hva prosjektet vil koste.
2. Oppmåling og kartlegging av hage/tomt
3. Landskapsarkitekt jobber med tegninger og skisser
4. Møte med kunden hvor tegninger blir presentert og gjennomgått for innspill
5. Eventuelle endringer og justeringer
6. Ferdige tegninger overleveres kunde. Om ønskelig kan Stavanger natur- og idrettsservice også gi pris på jobben, eller kunden kan ta med seg tegningene til andre leverandører for å få pris på denne tjenesten.
(Prisene i saken er oppgitt inkludert mva).
Les også:
Dette gjør du feil når du vasker
La deg inspirere av hundrevis av flotte interiørbilder
Slik syr du din egen rullegardin
Her er tegnene på at barnet ditt trenger briller
Denne saken ble første gang publisert 12/04 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.