Beskjæring av frukttrær

Slik beskjærer du epletreet

Det er spesielt to feil som går igjen. Gjør du det riktig?

Først publisert Sist oppdatert

Selv om noen mener man bør vente til sensommeren med beskjære fruktrær, vil mange gå løs på jobben allerede i mars og april.

Der er ingen fastsatt regel for når riktig tidspunkt vil være, men etter vinterkulde og før løvsprett er ofte anbefalt.

Du må uansett vente med å beskjære til temperaturen er over null grader, slik at det ikke er fare for frostsprenging i vevet.

En huskeregel er at man burde starte med å beskjære epletrær og pæretrær først på våren, mens man burde vente litt med beskjæring av plommetreet. Kirsebær- og morelltrær tar du på august.

Gartner Morten Bragdø ved Randesund planteskole anbefaler imidlertid å vente med alle typer trær helt til sensommeren.

- All beskjæring påfører treet sårflater. Hvis du beskjærer i selve vekstsesongen leger såret seg selv innen kort tid, og dermed kommer det betydelig færre skadelige sopper og andre patogener inn i såret. Ved å beskjære om sommeren får du bedre frukt, friskere trær og du unngår sykdommer på plantene, sier han.

Ekspertene vi har snakket med er imidlertid enige om én ting: folk bør ikke være så redde for å beskjære.

- Generelt er beskjæring lettere enn folk tror, sier Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Tujahekken bør du ta litt senere på våren.

Beskjæring av trær:

  • Ta vekk syke og skadede grener
  • Skjær grener som krysser hverandre. De vil slite på hverandre når vær og vind gjør sitt.
  • Frukttrær får ikke frukt på grener som vokser oppover. Men vær forsiktig med å fjerne alt: trær trenger ofte en stamme, og om det ikke er en stamme eller noe vekst i høyden vil mange grener konkurrere om å vokse i høyden.
  • Lag en fin, naturlig krone! Skal man forme trær bør man tilstrebe en naturlig fasong, ellers vil man ofte føle det ser «rart» ut. Bruk internett for å se om man mangler bakgrunnskunnskapen.
  • Spesielt busker bør skjæres for foryngelse, så ta noen av de gamle grenene selv om jeg vet hvor fristende det er å la de største stå.

Kilde: Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter

Dette gjør du feil

Hun mener det primært er to feil som går igjen:

- At man tar for lite og at man kan bli litt for rask på våren med planter som bør vente litt. Beskjæring skal foretas i tørt vær, slik at sårene tørker og leges mest mulig effektivt.

Ofte er toppskuddene kuttet feil og det er for mange greiner igjen.

- Det er en vanlig feil å bare klippe spissen av alle grenene i stedet for at klippe de «riktige» grenene helt bort, sier gartner i Plantasjen, Hilde Poppe.

Sjekk dette før du begynner å beskjære

Og det er nettopp dette som er problemet for mange. Mye kan løses ved å ta seg tid til å undersøke treet.

- Er det skadet eller har døde greiner som bør tas vekk? Er det greiner som vokser innover mot midten av treet eller krysser tett ved andre greiner? sier Cecilie Hagen, som er nettbutikkansvarlig i hagekjeden Rom Hagemiljø.

Gode verktøy er også alfa og omega for vellykket beskjæring.

- Bruk skarpe, rene redskaper. Beskjæring foretas i tørt, klart vær! Vi ønsker minst mulige snittflater og at de får tørke før nedbør, forteller Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Les også: Slik lager du hage

Hvilke grener bør man fjerne?

Pæretreet som beskjæres i videoen hadde et virrvarr av grener som pekte i alle retninger.

Trepleier Svein Helge Nilsen forteller at grunnen til at man «luker ut» noen av disse er for å hindre at de gnisser mot hverandre.

Det sier også Hagen fra Rom Hagemiljø:

- Ta bort de greinene som krysser hverandre eller gror inn mot stammen, døde eller skadede greiner. Fruktgreiner på frukttrær kan man gjerne beholde. Disse greinene har større knopper som inneholder blomsteranlegg som seinere kan produsere frukt.

Poppe hos Plantasjen anbefaler å være litt kritisk også.

- De som danner grunnstrukturen i treet bør være i fred og de korte skuddene med blomsterknoppene bør være i fred for å få bra med frukter, sier hun.

Hvor på grenen skal man kutte?

Hagen, i hagekjeden Rom Hagemiljø, har registrert at mange velger å kutte feil sted på greinen.

- Noen skjærer for langt inn mot greinkragen eller setter igjen stubber foran greinvinkler. En annen feil er å skjære vekk fruktved på frukttrær, forteller hun.

Hvis du skal fjerne hele greinen bør du skjære like utenfor en greinkrage.

- Greinkragen er en litt markert ring rundt festet av greinen inn mot stammen. På frukttrær skjærer en ned til en knopp som vender ut i fra treet.

Poppe sier man også bør tenke over hvordan man skjærer.

- Kutt så rett på grenen som mulig for at få minst mulig sårflate, sier hun.

Les også: Slik blir du kvitt brune flekker i gresset

Derfor beskjærer du frukttrærne nå

- Ingen trær beskjæres nå. Mange kan beskjæres nå. Yngre frukttrær trenger å stimuleres til ny vekst som eple og pære. Ta vekk skadede og døde greiner.

- På frukttrær som ikke allerede er kronetrær skjæres bare sidegreiner når de er unge, slik at de får utvikle toppskuddet og få en gjennomgående stamme, forteller Hagen fra Rom Hagemiljø.

Hun legger til at prydtrær beskjæres for å ta vekk dårlige og skadde grener.

Les også: Slik kutter du roser

Vent med å beskjære rosebusker

Noen planter bør du imidlertid vente med.

- Rosene skal få vente omtrent til frostfaren er over. Den andre mulige faren er å skjære blødere, slik som plommetrær, bjørk og lignende for tidlig. De bør få vente til det er lite vekst i planten, forklarer Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Hagen i Rom Hagemiljø sier man kan gå løs på furu og gran i juni, etter at den nye veksten har kommet i gang. Trær med hengeform kan få forsiktig beskjæring om sommeren, så lenge man ikke ødelegger formen.

Hun anbefaler likevel å vente med beskjæring av morell, kirsebær og plommetrær til juli, august og september.

- Prydtrær med tidlig blomstring, som japansk kirsebærtre, bør en vente med å beskjære til etter blomstringen, sier Hagen.

Poppe sier at det generelt er best at beskjære trærne mens dem er i hvile.

- Men er det bare tynne grenene som skal beskjæres kan det gjøres året rundt, sier hun.