Planting for liten hage
Dette planter du i en liten hage
Selv om du ikke har den største hagen, er det mye du kan plante.
Liten hage er ingen hindring. Her får du gode tips om hva og hvordan du bør plante.
Mange av oss tenker at små hager gjør at man også må ha en liten plen.
- Det er absolutt ikke nødvendig med plen, understreker gartner ved Plantasjen, Hilde Poppe.
- Ser vi sørover, for eksempel mot Holland, så har de ikke plen - bare store bed med flotte beplantninger og heller litt sten eller grusganger i mellom. Her kan man så klart utnytte plassen til grønnsaker og urter, eller det man måtte ønske. Det er masse flott sten man kan bruke til ganger i mellom også, eventuelt gressganger.
Riktig størrelse på treet er viktig
Har du en liten hage og har lyst til å plante et tre/ busk så råder Poppe deg til å huske på at både trær og busker vokser.
- Etter for eksempel fem år er de ikke så små lenger. Se etter maks høyde og bredde på busken/treet og planlegg etter det.
Gartneren understreker at du heller ikke bør vente med lukingen.
- Luker du ugresset tidlig får det ikke anledning til å spre seg videre.
Fordeler med liten hage
Vibeke Dahl Skelton er gartner og hagedesigner ved vestfold-hagedesign.no. Hun forklarer til Klikk.no at i en det kan være en fordel med mindre plass på grunn av at blir det mer intimt og variert ved at hele uterommet innredes, istedetfor stor åpne flater som ofte oppstår i store hager.
- Å plante i krukker og plantekasser eller å lage et bed som blikkfang i nærhet av uteplassen slik at man får noe vakkert å hvile øynene på, kan være fine løsninger i en liten hage og gjerne kombinere levegger med plantekasser.
Bruk krukker i liten hage
I en liten hage er det veldig fint å plante i krukker. Hvis du velger krukker av lett materiale er det enkelt å flytte krukken etter behov.
Tips til planting i krukker
- Velg heller få store krukker fremfor mange små. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte.
- Sørg for at det er dreneringshull i potten.
- Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, ca 3-5 cm.
- For å hindre at jord kommer ned i dreneringen, legges et lag av filt, tøy eller lignende over gruslaget
- Fyll så på jord, og hold 4-5 cm. klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.
- Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.
- Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid. Det er meget viktig at plantene blir gjødslet enten hver gang en vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i en krukke, bør en også satse på god jord som holder på fuktigheten.
- Knip av gamle og visne blomster for å fremme ny blomstring.
Kilde: Hilde Poppe, gartner hos Plantasjen
- Velg store krukker fremfor små. Da får plantene nok jordvolum til å utvikle seg godt utover sommeren. Dessuten tørker krukkene ikke så fort opp, opplyser Poppe.
Husk å plante i en krukke med dreneringshull. Hvis krukken ikke har dette vil det ifølge gartneren bli liggende vann igjen i krukken og plantens røtter vil råtne - ingen planter liker å stå med røttene i vann for lenge.
- Husk også se etter plantens behov for sol/skygge. Hvis en skyggetålende plante blir satt i for mye sol vil den lett få sviskader.
- Og en plante som skal ha mye sol vil lett blir tynn og pistrete, understreker Poppe.
Unngå plen i liten hage
Hagedesigner Guri Haavi forteller at det anlegges plen i selv de minste hager.
- Personlig mener jeg at du med fordel kan droppe gressplenen når hagen er liten. Lag heller et stort terrasseområde eller et flott plantefelt, har Haavi tidligere uttalt til Klikk.no
- En liten plen er vanskelig å holde pen.
Les også:
Sjekk den smarte overdekkede terrassen
Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme
Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen
Planter du her blir det mindre luking
Denne saken ble første gang publisert 23/04 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.