Slik vanner du potteplanter

Dette gjør du feil når du vanner plantene

Vannetabbe er den mest utbredte dødsårsaken i norske vinduskarmer.

GODT UTGANGSPUNKT: Potteplanter i potte med skål plassert i vinduskarmen er et godt utgangspunkt for å lykkes.
GODT UTGANGSPUNKT: Potteplanter i potte med skål plassert i vinduskarmen er et godt utgangspunkt for å lykkes. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Velger du den riktige potten til plantene dine, er det ingen sak å vanne riktig. Men feil vanning er trolig den mest utbredte dødsårsaken blant potteplanter i norske vinduskarmer.

Så hvordan vet du hvor mye potteplanten din skal ha?

Riktig potte gjør det lett å vanne

- Du ser det på skålen, sier Tonje Bergh, som driver sitt eget planterådgivningsfirma, Plantmania.

Hun er utdannet innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. I flere år var hun daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Det finnes egentlig ingen grunn til å ha dårlig selvtillit når det kommer til potteplanter og tro at man bare kan lykkes med kaktus. For bare du velger riktig potte, får du til det meste, mener planteeksperten.

EKSPERTEN: Tonje Bergh driver planterådgivningsfirmaet Plantmania.
EKSPERTEN: Tonje Bergh driver planterådgivningsfirmaet Plantmania. Foto: Anne-Line Biberg

– Det viktigste du gjør, er å velge riktig potte i pottebutikken. Du har to valg: tett potte eller potte med hull og skål. Det er den siste du skal velge.

Skålen forteller om planten har fått nok

Poenget med en potte med hull i bunnen og skål er at du enkelt kan se når planten ikke greier å ta til seg mer vann.

– Når det er vann igjen på skålen, betyr det at planten har trukket til seg det vannet den skal ha. Det vannet som står igjen i skålen, må du helle av slik at røttene ikke råtner.

GODT HJELPEMIDDEL: Velger du en potte med hull i bunnen og skål, er det lettere å vite om planten har fått nok eller for mye vann.
GODT HJELPEMIDDEL: Velger du en potte med hull i bunnen og skål, er det lettere å vite om planten har fått nok eller for mye vann. Foto: obp.no

Bruker du derimot en tett potte, er risikoen mye større for at du glemme å helle av det overskytende vannet. Da vil røttene begynne å råtne, og planten dør.

– Når planten viser symptomer på å visne, fyller folk gjerne på med enda mer vann. Da er løpet kjørt, sier Bergh.

– Har du vannet for lite, kan du redde planten. Tørre røtter er ikke nødvendigvis døde. Men har røttene råtnet, er det ingenting du kan gjøre, forklarer Bergh.

Hvor ofte du skal vanne, avhenger av type plante. Men det finnes en grei regel man ikke trenger grønne fingre for å huske:

– Når du vanner, vann ordentlig, ikke klattevis. Jorden skal bli gjennomfuktig når du har vannet. Det gjelder også for orkideer, der myten om «ett eggeglass om dagen» fremdeles er utbredt.

Les også: De 10 beste sommerblomst-kjøpene på hagesenteret

Vannet skal komme nedenfra

Men hva betyr det egentlig «å vanne ordentlig»?

– Det er best å vanne nedenfra. Det er det plantene er vant med fra gartneriet. Det betyr at du skal helle vann på skålen og gi planten tid. Det er ikke farlig om det er vann på skålen noen timer, men du må altså huske å slå ut overskuddsvannet deretter.

GLEM EGGEGLASSET! Også orkideer skal ha godt med vann, men røttene liker ikke å stå i vann.
GLEM EGGEGLASSET! Også orkideer skal ha godt med vann, men røttene liker ikke å stå i vann. Foto: Tonje Bergh
SVIGERMORS TUNGE: Dette er en plante som tåler det meste, kun for mye vann vil skade denne tøffingen.
SVIGERMORS TUNGE: Dette er en plante som tåler det meste, kun for mye vann vil skade denne tøffingen. Foto: Tonje Bergh

Hvor ofte du skal vanne planten, varierer fra plante til plante. Men også her finnes det noen generelle råd:

– Ikke vær redd for å få skitt under neglene; stikker du fingeren i jorda, og fingeren blir fuktig, trenger du ikke å vanne.

RIKTIG VANNING: Vannkannen kan være et dødelig våpen om du ikke bruker den riktig
RIKTIG VANNING: Vannkannen kan være et dødelig våpen om du ikke bruker den riktig Foto: Colourbox

Plantene sender også ut signaler:

– De henger for eksempel når de blir for tørre, sier Bergh.

- Hva om man har valgt feil potte, altså en tett potte uten skål?

- En slik potte er egentlig en potteskjuler som brukes til å skjule plastbøtten som planten kommer i når du kjøper den. Ulempen med den er at det er lettere å glemme å helle av overskytende vann. Du ser det jo ikke.

Les også (+): Jeg dro tidligere hjem fra hytta for å overraske forloveden min. Da jeg åpnet døren, frøs jeg til is

Selvvannende potter

Blir du stresset av tanken på å sjekke skålen og stadig helle ut overskuddsvann i kjøkkenkummen, finnes det et alternativ: den selvvannende blomsterpotten.

Det finnes flere varianter på markedet, men prinsippet er nokså likt: Du fyller vann i en beholder, og planten forsyner seg av det den skal ha.

Synes du det er vanskelig å lese plantens signaler, kan du ta en titt på målepinnen i potten, som forteller deg når det på tide å fylle opp igjen.

Les også: Slik redder du plantene etter ferien

Velg smart!

Er du ikke så ivrig med å vanne, bør du unngå planter med små potter med lite jord, siden de tørker fortere enn store potter med mye jord.

POTTEROSE: Denne planten liker ikke å bli for tørr eller våt, så nøkkelen er jevn fuktighet. Synes du at det blir for ofte å vanne, kan du plante den over i en større potte.
POTTEROSE: Denne planten liker ikke å bli for tørr eller våt, så nøkkelen er jevn fuktighet. Synes du at det blir for ofte å vanne, kan du plante den over i en større potte. Foto: Mester Grønn

Iølge Opplysningskontoret for blomster og planter er det også sånn at tynne, sarte blader krever jevn fuktighet, mens tykke, fuktfylte blader lagrer vann og er mer sensitive for overvanning og tåler å tørke ut mellom hver vanning.

Derfor kan du også velge planter med tykke blader om du vil vanne sjeldnere.

Gjødsel er mat for plantene, og de fleste kan få litt vanlig flytende plantenæring under vanning. Mengden gjødsel bør tilpasses mengde vekst og lys, derfor trenger de bare litt om vinteren. Utover våren og mot sommeren kan du øke mengden, ifølge opplysningskontoret.

Denne saken ble første gang publisert 07/06 2012, og sist oppdatert 09/04 2024.

Les også