Stell av eføy

Slik steller du eføy

Eføy er en klatreplante, og i butikken finner du dem i en rekke former og fasonger.

Eføy er klatreplante som er vanlig å ha i norske stuer.
Eføy er klatreplante som er vanlig å ha i norske stuer. Foto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Eføy, eller bergflette, er en mye brukt grønnplante, og vi finner dem både alene og i grupper sammen med andre blomster i krukker og kasser .

De klatrer akkurat dit du vil, og finnes av den grunn i utallige fasonger. Hva med et lite hjerte til kjæresten eller en flott pyramide til stuen?

Den krever lite stell, og steller du riktig godt med den er det fullt mulig at den lever lengre enn deg.

En skikkelig olding

Ute i det fri kan nemlig denne planten bli svært høy og veldig gammel. I Frankrike skal det visstnok finnes planter som er over 450 år gamle og i Italia snakkes det om planter som er 1000 år gamle. Likevel er det nok den ordinære, lille potteplanten de fleste av oss tenker på når vi hører navnet eføy.

Mange former for eføy

- Det produseres eføy som hjerte, kule, sirkel, spiral og pyramide, og de finnes også i alle størrelser - fra miniutgave til store skulpturelle planter, sier Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Hun forteller at det vanligvis brukes ståltråd i ulike former som espalje når man skal forme plantene, men at også andre materialer kan benyttes.

Plant eføy ute

Selv om vi kjenner eføyen best som stueplante, er det ikke noe i veien for å plante den ut i sommerhalvåret. Den tåler litt kulde, og er derfor godt egnet til sammenplanting med andre høstplanter i en krukke på terrassen eller ved inngangspartiet.

Sammenplanting: Heng gjerne eføyen din ut om sommeren. Den tåler litt kulde.
Sammenplanting: Heng gjerne eføyen din ut om sommeren. Den tåler litt kulde. Foto: Foto: www.colourbox.com

I hagen egner den seg også som bunndekker.

Festes bare en gang

Det er plantens sterke sugerøtter som gjør den i stand til å klatre, men det finnes visse unntak.

Eføyen fester seg ifølge Wikipedia dårlig på kalk og sement, og den vokser vanligvis heller ikke på høvlede tregjerder. Aller best klatrer den på steinmurer og fjell, men vær oppmerksom på at den kun fester seg en gang.

Har du løsnet den, vil den ikke klatre igjen.

Eføy liker skygge

Eføyen kan i hovedsak deles inn i grønnbladet og broketbladet eføy. Den grønnbladede varianten er ikke så glad i sterk sol. Ute plasseres derfor denne eføyen helst i skygge eller halvskygge, og innendørs skjermes planten fra direkte sollys.

- Grønnbladet eføy tåler godt en skyggefull plassering. Den kan derfor fint brukes i trappeoppganger og entreer. Dette er ofte kjølige rom, og her vil planten trives ekstra godt, sier Tone Bergh.

Ikke for tørr

Dekorativ eføy: Med sine lange grener er eføy en dekorativ og spennende plante.
Dekorativ eføy: Med sine lange grener er eføy en dekorativ og spennende plante. Foto: Foto: opplysningskontoret for blomster og planter

Broketbladet eføy må derimot ha en lys plassering, men også denne trives best i kjølige omgivelser.

"For begge variantene er det viktig at jordklumpen ikke tørker helt ut. Da vil de mistrives og miste bladene. Hvis en eføy blir plassert på et for varmt og tørt sted, er den dessuten utsatt for spinnmidd", skriver hagesenterkjeden Bo Grønt på sin hjemmeside.

Bruk spruteflaske

Et godt tips er altså å holde planten moderat fuktig. I tillegg bør du gjødsle eføyen din hver fjortende dag i vekstsesongen.

- Planen trives også godt med regelmessig dusjing av bladene, sier Tonje Bergh. En spruteflaske er med andre ord en god investering dersom du vil få eføyen din til å trives. Planten kan ifølge Bo Grønt beskjæres hele året.

Fakta om eføy

Ute i naturen lever eføy på trestammer, fjellvegger og murer, og den er særlig utbredt i Sør-Europa, Nordvest-Afrika og Asia. Den vokser imidlertid ifølge Wikipedia også vilt på gunstige steder i Sør-Norge, og også i Norge skal det finnes eføy av imponerende størrelse. Ifølge Store norske leksikon står det største kjente treet her i landet på Ånuglo i Tysnes. Dette skal ha en omtrent 40 centimeter tykk stamme og er visstnok over 20 meter høyt.

Visste du at:

Eføy har blitt brukt mot brannsår og røde øyne. Dette skyldes antageligvis at bladene inneholder glykosid.

Kilde: Store norske leksikon

Visste du at:

Eføy er en giftig plante med sterkt irriterende plantesaft og giftige bær. Dersom man smaker på eføy, vil man få magesmerter, bli kvalm, kaste opp eller få diaré. I tillegg kan det danne seg blemmer i munnen og hevelse i munnen.

Eføy er imidlertid ikke den eneste giftige planten.

Kilde: Helsedirektoratet

Les også:

9 trendy hagetips

Sommerblomstrende løk i krukke rog kar

15 trinn til en strøken hage

På tide å kutte i busken

Enkle tips til friske potteplanter

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også