Stell av roser
Disse rosene tåler mest
De fleste roser krever mye stell, men det finnes noen selv den travleste kan lykkes med.
- De siste 15-20 årene har det skjedd en endring. Folk har blitt så travle, og har ikke lenger tid til å legge en stor innsats i hagen, sier Arild Johan Landsnes, daglig leder og gartner ved Landsnes Planteskole.
Allikevel vil alle ha en fin og fargerik hage når sommeren kommer. Roser er en klassiker som alle liker, og heldigvis finnes det noen sorter som ikke krever like mye tid som andre.
Kun for dem med tid
På hagesentrene er det først og fremst stilkroser, klaseroser og bunndekkeroser det kan velges mellom. Disse har fellesbetegnelsen grupperoser.
Grupperosene skal plantes tett, med maks en halvmeters avstand, og aller helst i middelsstore bed med kun én sort.
Slike roser er gjerne rangert i hardførhetssone 2-4. Dette betyr at mange planter fryser i kalde vintre. Det er én av grunnene til at slike bed krever mye vedlikehold.
- For noen tiår siden var folk villige til å anlegge og stelle slike bed. I dag skorter det på folks tid og innsats, og man får heller ikke lenger kjøpt blandbare sprøytemidler som er en forutsetning for å vedlikeholde slike roser over tid. Derfor ender det ofte med at grupperosene blir bruk og kast, sier Landsnes.
Buskroser tåler mest
Alternativet til grupperoser er buskroser.
De vanligste slagene av buskrosene er også grupperoser og må plantes nesten like tett som disse. Enkelte sorter kan strekke seg til godt over meteren i løpet av sesongen, men fryser oftest hardt tilbake i løpet av vinteren.
- Når jeg snakker om buskroser mener jeg de som overlever vinteren som ordentlige busker, og hvor man kan greie seg med én plante på samme areal som man ellers ville brukt 3 til 5 grupperoser. De fleste av disse er rangert i hardførhetssone 5 eller høyere, sier Landsnes.
Han legger til at de historiske buskrosene har en vinterherdighet, sunnhet og duft som de moderne grupperosene ikke har.
Best liker han alba-, gallica-, damascena- og portlandroser.
- De har en robusthet og sjarm som man kan ha glede av i årevis, sier han.
Sjekk hardførhetssonen for ditt hjemsted her .
Følg naturen
For å lykkes med buskrosene må de plasseres på riktig sted under korrekte vekstforhold.
- Det er det viktig å ikke gå imot naturen. Ikke plant rosene i skyggeområdene av hagen, men på varme, eksponerte plasser.
- Ingen roser skal stå i skyggen, sier Landsnes.
Næringsrik jord er alfa og omega for at rosene skal trives, og for å få nok næring trenger rosene gjødsling .
Det kan faktisk holde med en til to gjødslinger i sesongen for engangsblomstrende buskroser. Dette avhenger for en stor del av jorddybde og jordkvalitet.
- Det er blitt mye business i hagebransjen, og folk blir ofte lurt når det komme til gjødsel og jord. Derfor er det viktig at folk lærer seg å bruke helt vanlige gjødselslag som fullgjødsel eller hønsegjødsel. Dessverre er det svært få hageeiere som kan dosere gjødsel riktig. Mange bruker det ikke id et hele tatt, sier Landsnes.
Han anbefaler alle å unngå produkter som "rosegjødsel" og "rosejord".
- Alle slike varer er lureprodukter som hagesentrene selger for å oppnå mersalg, sier han.
Knut M Tveit, innkjøpskoordinator hos Hageland er ikke enig i at rosejorden er bare juks.
- Rosejord og rosegjødsel er etter min mening svært viktige produkter. Rosejorden er kalket i henhold til pHen som rosene liker seg i, samt kraftig gjødslet som rosene liker best, sier han.
Mer jobb for dobbelt nytelse
Det finnes buskroser som blomstrer én gang, og det finnes de som gjenblomstrer.
De som gjenblomstrer krever noe mer stell enn de som kun blomstrer en gang. Gjenblomstrende buskroser som for eksempel portlandroser krever gjødsling tre til fire ganger i løpet av sesongen.
- Det anbefales å gjødsle tidlig om våren - ved beskjæring - en gang til i midten av mai og så siste gang i midten av juni. Gjødsel etter St. Hans anbefales ikke, sier Leonard Larsen ved Norsk Roseforening.
Viktig med beskjæring
Beskjæring er noe du ikke kommer utenom. Alle buskroser må beskjæres. Dette er viktig for blomstringen til rosene, og for formen.
- Det er lurt å ikke vente for lenge med beskjæringen, for da er det fort gjort at man går for drastisk til verks. Gjenblomstrende sorter fryser gjerne noe tilbake, og kan beskjæres relativt hardt, da disse gir de første blomstene på fjorårsgrener og senere gjenblomstrer på nye skudd.
- På engangsblomstrende sorter skal man normalt nøye seg med tynning samt en lett tilbakeskjæring for å forme busken. Mange av disse kan også ha godt av en runde til med saksen rett etter blomstring, sier Landsnes.
Jorddybde viktigere enn vann
Det er lett å stresse med vanning av hagevekster generelt, men Arild Johan Landsnes mener det er altfor mye snakk om vanning.
- Røttene til roser skal gå dypt, og derfor trenger de ikke like mye vann som folk tror.
- Det er viktigere å ha riktig jorddybde enn å vanne ofte. Det bør opparbeides jorddybde på minst en halvmeter i hele området der hvor det skal plantes historiske buskroser, sier han.
Under den verste varmen i juni og juli er buskrosene i den fasen hvor de blomstrer mest, og det er da de trenger mest vann. I denne perioden bør det vannes en gang i uken, om det ikke regner.
- Det er viktig å ikke skvette litt vann på rosene av og til, gi dem en skikkelig rotbløyte på ti liter når du først vanner, sier Leonard Larsen.
Vann rosene direkte ned i jorden. Vanning med spreder gir våte blader, som igjen er lett utsatt for soppsykdommer.
Les også:
Tipsene til perfekt plen om sommeren
10 planter som overlever "alt"
Denne saken ble første gang publisert 19/05 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.