Ferdigplen
Slik lykkes du med ferdigplenen
April er en ypperlig måned å gjøre klart for ferdigplen.
"Den største fordelen med ferdigplen er at det blir grønt "fort og gæli". Allerede etter to til tre uker er plenen klar til bruk, og ferdigplen er like solid som annen plen", forteller Tore Lassen hos plenprodusenten Nordre Gjølstad AS til Vi i Villa .
Selv om det er fristende å bare rulle ut plenen, er det forarbeidet som avgjør om du får en fin ferdigplen.
Det er ifølge fagfolk uansett for tidlig å starte med legging i april, først og fremst fordi underlaget må få tid til å tørke.
Godt jordlag
Selv om en ferdigplen kommer med et jordlag, er det likevel viktig å legge ut et sjikt med jord, selv om man har bestemt seg for å legge ferdigplenen oppe på en eksisterende plen.
- Vi anbefaler et lag på minimum 10 centimeter med vekstjord, beskriver daglig leder Christian Johansson hos Hageplen AS til klikk.no.
Dersom man legger ferdigplenen oppe på en allerede eksisterende plen, anbefaler Johansson å plusse på med minimum fem centimeter vekstjord.
Rådet fra Lassen er ifølge Vi i Villa å spre ut 30 gram fullgjødsel og 300 gram kalk per kvadratmeter. Deretter vannes området slik at jorden blir godt fuktet.
Drenering
Et viktig moment i leggingen av ferdigplen er dreneringen, og ifølge Johansson er våren en utmerket tid for å avsløre dårlig avrenning.
- Med årene har jeg blitt mer og mer opptatt av drenering, og dess tidligere man gjør noe med det jo bedre blir forholdene, blant annet når det gjelder reduksjon av risikoen for isbrann.
Johanssons anbefaling er å kjøpe inn tynne, perforerte rør og anlegge en såkalt overflatedrenering.
Rørene graves ned 10 centimeter under bakken, og legges slik at vannet ledes vekk fra gropen.
Dette gjøres ved enkel vannansamling. Ved større vannproblemer, legges det ut vanlig drenering på 30-50 cm dybde.
Gammel plen
Noen legger ferdigplen fordi de rett og slett ikke har plen der fra før, mens andre gjør det fordi de har gitt opp den gamle.
- Dersom man skal legge ferdigplen oppe på gammel plen, skal man være klar over at den gamle vil råtne etter hvert, og det kan innebære at den nye plenen kan bli litt humpete, forklarer Johansson.
Dersom man vil unngå dette, er hans råd at den gamle plenen fjernes helt, og så legges det på vekstjord, før ferdigplenen rulles ut til slutt.
Ikke vann for mye
Ifølge Johansson er det mange som vanner for mye etter at plenen er lagt.
- Vanning er viktig, men det må ikke overdrives. For mye vann kan resultere i at røttene ikke går dypt nok. La jorden derfor nesten tørke opp før neste vanning.
- I praksis bør det vannes ca. 1 time pr. dag, sier eksperten.
Vedlikehold
- Det som er viktig med en ferdigplen er vårstellet, understreker Johansson.
Hans råd er at man ser over plenen, raker lett over med en plastrive og deretter kalker og gjødsler.
Døde flekker
Dersom det har oppstått flekker med dødt gress på ferdigplenen, er Johanssons anbefaling at man først lar plenen tørke opp, så griper man til riven og raker det visne området.
Deretter kan det såes med noe som kalles reparasjonsblanding, og til slutt legges det på kalk og gjødsel.
Viktig i den sammenheng er å huske på at kalket skal ligge i 14 dager før det legges på gjødsel.
Les også:
Slik holder du ugresset unna plenen
Derfor bør du kjøpe nye sommerdekk
Denne saken ble første gang publisert 09/04 2010, og sist oppdatert 25/06 2017.