Gode ting ved kulden
Mordersneglen fryser ihjel
Er det kaldere enn tre minusgrader dør brunsneglen, om den ikke ligger under et isolerende snølag.
Klikk.no har tidligere skrevet om hvordan du kan bli kvitt mordersneglen for alltid.
Nå kan det se ut som om sprengkulden kommer deg til unnsetning. For i følge det danske vitenskapsnettstedet, videnskab.dk, tar den strenge kulden livet av alle brunsneglene som ikke har rukket å komme seg i skjul.
"De opprinnelige sydlandske sneglene, som på grunn av deres kjempeappetitt også kalles 'mordersnegler', har det nemlig stridt i vinterens kulde", skriver nettstedet.
Fryser i hjel under minus tre
Det har tidligere vært antatt at iberiasneglen stryker med dersom temperaturen i deres omgivelser kryper under null i en lengre periode.
I følge videnskab.dk viser imidlertid forskning at det skal mer enn noen få blå til før sneglen går kuldedøden i møte.
Først med omgivelsestemperaturer under minus tre begynner den å få problemer.
Blir ikke helt borte
Selv om noen av dem stryker med i kulden, vil mange av de brune monstrene, i følge de danske forskerne, likevel overleve.
"Selvom frosten kan tynne ut i bestanden, vil den ikke utrydde alle mordersneglene som rakk å finne et passende sted å gjemme seg før frosten for alvor satte inn", heter det på videnskab.dk.
Snødybden viktig
Professor Arild Andersen ved Universitetet i Ås (tidl. Landbrukshøgskolen) er imidlertid ikke like optimistisk som sine danske kolleger.
- Det som er vesentlig er snødybden. Over 50 cm med snø er god isolasjon, og under snøen blir det høy luftfuktighet, noe som er bra for sneglene. Generelt er det mye som spiller inn for om brunsneglene overlever vinteren eller ikke, og erfaringen har vist at mordersneglen klarer kulden godt.
Færre snegler
Andersen mener likevel det kan være en viss mulighet for at færre snegler vil krype frem til våren og sommeren.
- Jeg tror den barfrostperioden vi hadde før jul, kan ha påvirket bestanden av iberiasnegler. Og de siste par årene har vi også sett en nedgang i antallet snegler.
Les også:
Slik bytter du strømleverandør
Denne saken ble første gang publisert 10/01 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.