La det blomstre til våren
En av høstens morsomste oppgaver er å bestemme hvilke løker som skal få blomstre til våren. Blir det røde tulipaner eller hvite og oransje narsisser? Her er noen av vårens blomstrende fristelser.
Det er lekkert med egne løkblomster på bordet inne eller ute. Men mange har ennå ikke oppdaget hvor lett det er å dyrke løkblomster i potter og krukker. Det er to hovedmetoder. Den ene metoden er å plante løkene direkte i en stor potte. Pakk deretter potten godt inn i "vintermatte" (fås i byggevarehuset) og sett den lunt, vindbeskyttet og uten at det regner ned i potten. Pakk ut til våren. Den andre metoden er å plante løker i en frostsikker skål eller kurv. Finn et greit sted i hagen, der kurven graves ned på ca. 30 cm dybde. Dekk først med halm og sand. Deretter jord. Merk stedet med en høy pinne. I januar og senere kan du grave opp skålen og drive løkene frem inne.
Bland farger
Er det noe vakrere enn et gedigent bed med blomstrende tulipaner? Dette er en av vårens vakreste begivenheter. Er bedet stort, kan du gjerne blande farger hulter til bulter, men vi synes det skal være løk fra samme gruppe. Slik som her, hvor det er plantet mengder av tulipaner fra gruppen "Triumph".
Vakre Angelique
Dette er en av våre favoritter. Angelique hører til gruppen "Dobbel sen", det betyr at hun blomstrer sent med fylte/dobbelte blomster. Når Angelique blomstrer, kan du på avstand forveksle henne med pioner, da blomstene kan se like ut. Ladyen blomstrer fra midten av mai og ut i juni - avhengig av klima og landsdel.
Nye sorter
Hvert år kommer nye tulipansorter på markedet. Men om de vil bli salgssuksess hos publikum eller hos tulipandyrkerne, er uvisst. Derfor stilles nye sorter ut for bedømmelse, sånn som her i Keukenhof i Holland. Her kan så vel amatører som profesjonelle dommere si sin mening om de nye sortene.
Elegante
Liljeblomstrende tulipaner er en annen stor gruppe med tulipaner. Her finnes mange flotte farger. Felles er at blomstene er lange, slanke og får en elegant sving utover. Nydelige blomster for bed, krukker, potter, kasser og ikke minst som snittblomster i en vase.
Plantetips
* Ikke vent for lenge med å kjøpe løk! De har ikke godt av å ligge og tørke i butikken. Spesielt de små løkene skal i jorden så fort som mulig.
* I slutten av september og starten av oktober er den beste tiden å plante løker. Jo lenger nord du bor, desto tidligere må du plante dem. Det er nemlig viktig at løken rekker å rote seg innen kulden kommer.
* Hvor langt ned skal man plante løken? En bra regel er det som tilsvarer tre ganger løkens egen størrelse. De trives i veldrenert, sandholdig jord på en lys og solrik plass.
* Trykk jorden lett ned etter plantingen. Vann løken. I sandjord kan løken behøve enda en vanning utover høsten.
* Du kan forlenge blomstringstiden på bedet ditt ved å plante annenhver løk liggende.
* En god idé er å plante løk i flere etasjer. Først store løk som påskeliljer og tulipaner, deretter svibler og f.eks. vinterblom (Eranthis) og krokus på toppen.
Husk i september
* Poteter: Har du mange poteter, la dem tørke litt og legg dem deretter et mørkt og kjølig sted. Slik holder de seg ferske frem til de skal brukes.
* Bærbusker: Du kan nå beskjære bærbusker som solbær, stikkelsesbær og rips, hvis de er blitt veldig tette.
* Så: I milde strøk av landet er det mulig å så siste porsjon av reddik. Da kan du få små, røde og sprø vitaminklumper.
* Frø: Har du samlet frø av sommerblomstene, legg dem i et kaffefilter eller en konvolutt - tørt, mørkt og kjølig. Slik bevarer de spireevnen best.
* Tomatplanter: Det er en god idé å klippe av toppen på plantene. Slik stopper de å lage nye blomster og bruker isteden kreftene på å utvikle de siste tomatene.
* Engletrompeter: Det er om høsten, fra september til langt inn i oktober, at de praktfulle engletrompetene virkelig kommer til sin rett. Det er da de blomstrer som best etter å ha vokst hele sommeren.
* Roser: Potteroser kan du kjøpe i blomsterforretningen året rundt, noe som er en velsignelse for alle oss som er avhengig av blomster i den mørke årstiden.
* Ta stiklinger: Rosmarin, buddleia, lavendel og timian hører til de vekstene som lett får røtter i vann. Ta stiklinger, sett dem i en flaske med vann. Bytt vannet hver dag. Pott i jord når tydelige røtter er utviklet.
Denne saken ble første gang publisert 08/09 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.