Hvordan skjerme for innsyn:

Hva slags hekk bør du velge?

For en nybakt, hekkløs hageeier kan det være det rene mareritt å skulle velge skjerming og hekkplanter til tomten. Det er mye å velge i.

De fleste hageeiere trives godt med en mer uformell hekk enn de snorrette hekkene man finner i offentlige anlegg og botaniske haver.
De fleste hageeiere trives godt med en mer uformell hekk enn de snorrette hekkene man finner i offentlige anlegg og botaniske haver. Foto: Iril Kolle
Sist oppdatert

Viktige momenter når man skal velge hekk er hvor mye tid man ønsker å bruke på stell i årene som kommer, ikke bare pryd- og nytteverdien.

Mange velger å stikke hodet godt ned i sanden når det gjelder klipping og stell av hekk, det ser vi på kraftige nedklipping og nabobråk rundt hekkplanter som har blitt uoverkommelige beist. Vær derfor realistisk hvis du vet at du ikke vil få mye tid til hekk-klipping, og velg heller de hekkplantene som gir deg minst bry.

Du kan velge mellom løvfellende eller eviggrønn hekk. Du kan ha hekken enten formklippet eller viltvoksende (frittvoksende). Svaktvoksende løvfellende hekker trenger ikke beskjæres mer enn en gang i året, andre trenger en hovedbeskjæring på seinvinteren, mars-april, og en mindre stussing og tilbakeskjæring på ettersommeren, i august. Den tar mindre plass enn den frittvoksende, men blomstrer selvfølgelig ikke ved årlig klipp. En løvfellende hekk etablerer seg raskere enn vintergrønn hekk, men fungerer dårlig som støyskjerm om vinteren, og gir naboen godt innsyn til hus og hage.

Nåletrær som hekkplanter er uslåelige når det gjelder skjerming for innsyn året rundt. Du slipper å rake vekk løv, og får en tett hekk. Nå vokser ikke de fleste nåletrær like raskt som mange løvfellende planter, men til gjengjeld kan du med enkelte nesten 'glemme dem' inntil de har nådd høyden du vil ha.

Noen bør stusses jevnt for å bli pene (f.eks gran) men toppskuddet skal aldri røres før hekken er høy nok - husk 2-meters regelen i tomtegrensa, en granhekk som må tvangsklippes fra 4m og ned til 2m er intet vakkert syn!.

Støyskjerm

Hekk for dyrenes skyld

Fugler og andre dyr som stortrives i hekker, vil gjerne ha et skikkelig buskas å boltre seg i, der finner de beskyttelse.

Bær eller nyper gir mat i tillegg.

Hvis du vil ha en hekk som holder dyrene ute, f.eks hunden til naboen, anbefaler vi en tett granhekk eller noe med pigger som er vanskelig å ta seg gjennom. I sistnevnte kategori havner rosebusker og berberis.

For å få en god støyskjerm bør det plantes kombinasjoner av løvfellende og eviggrønne busker og trær i et større lebelte. Noen planter (som lind og agnbøk) kan bli like gamle som typiske vintergrønne hekker av barlind og gran. Husk at løvfellende hekk gir en masse blader du må rake vekk, men for komposttilhengere er det vel heller å regne som et pluss.

Duftende og blomstrende

En duftende hekk tilfredsstiller flere behov enn bare det dekorative, syrin og kaprifol er derfor mye brukt. Syrin trenger svært lite beskjæring, det holder ofte å tynne ut gammel og glissentblomstrende kvist. Enkelte buskroser er også godt egnet som hekk, men i store deler av landet blir ikke roser så høye og tette at de gir god innsynsbeskyttelse om sommeren. Om vinteren er rosehekken bar, men da har mange dekorative nyper.

Av lave, duftende hekker til innramming er Lavendel og Isop å anbefale. Skal du derfor opp i 2m høyde, anbefaler vi en kombinasjon av nåletrær og roser - nåletrærne på nabogrensen og roser innenfor. Velg rosetyper etter hvor mye skygge hekken vil gi, og pass på at du beregner nok plass imellom. Hvis nåletrærne skal klippes må du ha plass til å komme i mellom uten å bli revet opp av nærgående rosebusker.

Kilder:

BBC: Plant a hedge for butterflies

Løsbladserien «Hagen til glede og nytte»

Ann Myhre, frilansjournalist, sin artikkel for Hus, hjem & hage om løvfellende hekk

«RHS A-Z Encyclopedia of Garden Plants», bok av Christopher Brickell

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også