Riktig belysning på rett sted
Har brukt alle lystriksene i boka
Familien opplever at lyset løfter taket, strekker veggen eller gir rommet et svevende uttrykk.
Da familien skulle bygge huset på utsiktstomten ville de ha store glassfelt for å åpne rommene og gjøre naturen til en viktig del av romopplevelsen, også i den mørke årstiden.
Tonje Røste Gulliksen og Anders Bergkvist så lyset tidlig i byggeprosessen, og tok kontakt med interiørarkitekt Adele Kløve, nettopp for å hindre lyskontraster slik at utsikten forsvinner og erstattes av reflekser i glassflatene. Og ikke minst for å få optimal lyssetting inn i hverdagen.
- Det at Adele kom tidlig inn i prosessen bidro til flere overraskende løsninger. Vi hadde lenge snakket om å gjøre noe annerledes med veggen i trapperommet, men vi hadde ikke bestemt oss for hva. Adele kom innom og foreslo en skulptur med syv runde lamper i trappeløpet, dette skjedde samtidig som snekkerne skulle legge gipsplatene og elektrikeren løp rundt. Håndverkerne var svært skeptiske til lysideen, men Adele ga seg ikke.
Det endte med at elektrikeren stakk hodet inn i veggen og jobbet seg oppover stillaset i det høye trappeløpet og vips så trakk han syv rør ut av veggen.
- Slik fikk vi den fantastiske knappeveggen. Vi digger den, sier Tonje.
Lyssettingen "løfter taket"
En annen genistrek mot de grå veggene, er de to vegglampene med skjerm som kan vippes opp og ned.
- Vi bruker dem hele tiden, de er både arbeids- og stemningslys i ett uten at de blender. Og jeg liker konglelampen i kobber som lyser utsøkt gjennom vinduet om kvelden. Skal vi ha koselig belysning, dimmer vi ned alle lampene i annen etasje.
Selv om beboerne er over middels opptatt av interiør, bedyrer Tonje at de aldri hadde klart å tenke lys på denne måten. Hun er imponert over hvordan lyssettingen nærmest kan løfte taket med uplights, strekke veggen med knappelys eller gi rommet et svevende uttrykk med led-lister lavt i rommet.
Tonje hadde mange lampefavoritter som hun ville ha inn i huset. Men interiørarkitekten slo i bordet; det skal vel ikke se ut som en lampebutikk her?
- Dermed klarte vi å lande på lamper som harmonerer sammen uten at interiøret blir kjedelig. Hele lyssettingen ble stemningsfull, leken og delikat, et resultat vi bare kunne drømme om.
Lysekspertens 12 lure lystriks
1. Glem lampene
Det er lett å drømme seg bort i vakre, skulpturelle belysningsarmaturer. Tenk på lys som funksjon, estetikk og opplevelse.
2. Ja til flere brytere
Sørg for at alle lyskilder kan styres og brukes uavhengig av hverandre. På denne måten tilpasser du lyset til bruken av rommet og ønsket stemning.
3. Dim, dim, dim
Alle lyskildene bør kunne dimmes. Da kan du lettere oppnå behagelige lysforhold på forskjellige tider av døgnet og året.
4. Planlegg lys i flere høyder
Rommet blir dynamisk og stemningsfullt og du kan variere bruken. Lyskilder lavt i rommet gir en intim stemning mens belysning oppover løfter rommet.
5. Jobb med rommet
Er rommet høyt, kan dette forsterkes ved å lyssette himlingen. Er det trangt og/eller lavt, kan du lyssette langs gulvet.
6. Hent lyset ned
Lyset mister mye av styrken på veien. Nedhengte pendler i riktig høyde over arbeidsbenk eller spisebord utnytter lysets effekt. Velg armaturer med lystett skjerm som styrer lyset. Dette gjelder også for leselampen og arbeidslampen.
7. Bruk flatene som reflektorer
Lys må treffe en flate for å bli synlig. Lyssett veggen, himlingen eller gulvet. Matte flater reflekterer og sprer lyset fint. Blanke flater er ikke så godt egnet som reflektor, de opptrer som speil og kan blende.
8. Bryt symmetrien
Ikke vær redd for å utfordre symmetrien i rommet. Ved å lyssette den ene veggen og ha lyspunkter langs gulvet på motstående vegg oppnår du en mer dynamisk helhet.
9. Ikke glem badet
Ha en god kombinasjon av generell-, stemnings- og funksjonsbelysning. Den generelle belysningen skal gi godt lys når man skal vaske badet. Dimmet lys for en avslappende morgenstund. Til sminkelys anbefales lamper med frostet glass i ansiktshøyde som gir godt lys, uten å blende.
10. Fasade i mørket
Om kvelden er interiøret synlig utenfra og blir husets nye fasade. Tenk akser og se på hele fasaden når belysningen planlegges innenfor de fire vegger.
11. Velg etter belysningsplan
Skal lampene sende lyset ut i rommet eller skal lyset styres mot et enkelt område? Velg gjerne din favorittpendel, men da må du velge bort andre som konkurrerer om oppmerksomheten.
12. Invester på riktig tidspunkt
I en bygge- eller renoveringsfase må de fleste foreta prioriteringer. Legg litt ekstra i en god planløsning som nummer én samt en belysningsplan som nummer to. Lyspunkter og integrert belysning på de riktige stedene vil løfte boligen fra en god bolig til et godt sted å leve. Vent heller med ny sofa og innredning, interiøret er lettere å endre etter hvert.
Les også
Denne saken ble første gang publisert 28/07 2015, og sist oppdatert 12/05 2017.