Totalrenoverte 70-tallshus i Asker
Frisket opp furuhelvete
Da Hege og Espen var ferdig med totalrenoveringen, pustet de ut, løftet blikket – og oppdaget at de hadde en fantastisk utsikt.
Første gang Hege og Espen Bækkelund så eneboligen tegnet av arkitekt Kristian Biong innvendig, var en søndag med snøføyk i februar for tre år siden.
Med hettene på jakkene godt trukket rundt hodene sine, tråklet de seg langsomt opp den bratte skråningen i Heggedal i Asker, der huset ligger.
Andpustne trådde de inn i et interiør av sterkt gulnet furu som hadde fått stå mer eller mindre i fred siden huset ble bygget i 1977.
Men selv om det var på 265 kvadratmeter, opplevdes de mange værelsene i det som unødig små og mørke.
Hege og Espen fikk dog ikke det minste snev klaustrofobi på visningen. Det evnet i stedet å se husets potensiale, dersom de endret på planløsningen.
- Her er det god takhøyde og mange vinduer, her kan vi gjøre mye, var det første vi tenkte, sier Hege. Hun er partner og konseptutvikler i bedriften Tyria.
Sammen med Espen, som driver selskapet Tømrerkompaniet, har hun barna Martine (17) og Andreas (13), og i tillegg to Gordonsettere ved navn Tyri og Tara. Nå ville de til å lage drømmehjemmet for hele familien.
Ikke for hvem som helst
Så positiv kan man kanskje kun være til et åpenbart renoveringsobjekt, når man er gift med en snekker og tømmermester.
- Ja, det var nok ikke et prosjekt for hvem som helst. Ingen andre turte i hvert fall å by på huset, så vi fikk tilslag på vårt bud allerede neste dag, sier Hege.
Men prosjektet var ikke bare enkelt, selv ikke for den nevenyttige Bækkelund-familien.
- Vi flyttet ikke langt, men langt nok til at vi kom over fylkesgrensen. Barna måtte bytte skole, og vi måtte rykke dem ut av et miljø de trivdes svært godt i. Det var det jeg engstet meg mest for, sier Hege.
For barna ble heldigvis flyttingen relativt uproblematisk. Det samme gjaldt salget av familiens tidligere bolig.
Verre var det å totalrenovere det nyinnkjøpte furuhelvetet, og det på knappe 10 uker.
- Vi orket ikke engang tanken på å bo på en byggeplass, så vi var pent nødt til å bli ferdige før vi ga fra oss nøklene til huset vi hadde solgt, sier Hege.
Renoveringen kunne gjennomføres raskt også fordi den var grundig planlagt. Fra den dagen i februar, da de fikk tilslag på budet sitt, begynte Hege å rive ut sider fra interiørblader som hun syntes presenterte gode, funksjonelle arkitektoniske løsninger.
- Jeg laget en utklippsbok full av ideer jeg likte fra magasiner. Med utgangspunkt i disse ideene, satte vi oss ned sammen hele familien og jobbet frem en plan for å få til de beste løsningene for akkurat oss, og med å gjøre ideene om til våre egne, sier hun.
Den omfattende planleggingen til tross, ingen totalrenovering er en dans på roser.
- Nei, det er rett og slett det verste jeg har vært med på. På 10 uker endret vi planløsningen totalt og omseksjonerte alle rom. Vi rev vegger og bygget opp alt interiøret på nytt, la nye rør, nytt elektrisk anlegg, vannbåren varme, bygget to nye våtrom, vi gjorde kort sagt om på alt, sier Hege.
De jobbet mot et hjem med store, åpne fellesarealer som utnyttet innfall av naturlig dagslys til det fulle. Kjøkken og stue er husets hjerte, som de andre rommene smykker seg rundt.
Den lyse fargepaletten sørger for at de har fokus på hverandre, og på utsikten fra de mange vinduene.
- Vi likte husets linjer, og ville gjerne følge det opp med et interiør og en fargepalett som fremhevet disse. Men da vi var på visning var det snøføyk, og da vi overtok lå all fokus på å komme i orden fort. Så du kan tenke deg hvor positivt overrasket vi ble da vi omsider var ferdige med oppussingen, løftet blikket og oppdaget at huset også hadde en fantastisk utsikt, sier Hege.
Les også:
Huset fra 1930-årene ble totalforvandlet
Denne saken ble første gang publisert 10/05 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.