NCS-systemet er både kjempelett og kjempesmart
ABC om fargesetting
Hva betyr NCS-kodene, hvilke farger passer sammen, og hvorfor ser ikke fargen på veggen ut slik som den gjorde på fargekartet i butikken? Les og lær.
Et strøk maling er kanskje den raskeste og rimeligste måten å fornye hjemmet ditt på.
Men hvilken farge passer best hvor, og hvordan setter man sammen farger slik at resultatet blir både fint å se på og godt å bo i? Jo, nå skal du høre:
Du lærer deg ganske enkelt Natural Colour System (NCS), et visuelt fargesystem utviklet i Sverige. Med ulike numeriske fargekoder, som for eksempel NCS S 2040-R40B, beskriver systemet fargene slik øyet oppfatter dem.
Det er det mest brukte systemet for fargebeskrivelse i Europa, brukes i fargekommunikasjon over hele verden, og ble norsk standard i 1984.
Malingsleverandører lager sine egne fargenavn med tilhørende koder, med ønske om at du skal kjøpe farger hos akkurat dem. Men alle farger lar seg oversette til NCS-koder, og har du en slik, kan en fargeforhandler med en blandemaskin blande den riktige fargen til deg.
Slik tyder du NCS-fargekodene
Seks rene farger: hvitt (W), svart (S), gult (Y), rødt (R), blått (B) og grønt (G), brukes som utgangspunktet for å beskrive farger i NCS-systemet. Disse er elementærfargene. NCS-kodene jobber ut fra hver enkelt farges likhet med dem, og består av to ledd med bindestrek mellom.
Koden på lillafargen på veggen på bildet over er S 2040-R40B.
Les siste del av leddet først. Det består av to bokstaver fra fargesirkelen, R (rød) og B (blå). R40B betyr at dette er en rødfarge med 40 prosent visuelt blått i seg. Dette er fargetonen i koden.
Første leddet i koden beskriver nyansen i fargetonen. Leddet er bygget opp slik: Svart + hvitt + kulør = 100 prosent. De to første tallene står for svarthet, de to siste for fargestyrke. Resten, opp til 100 prosent, er hvithet i fargen, men denne utelates fra koden.
2040 betyr da at nyansen har 20 prosent visuelt svart i seg og 40 prosent fargestyrke. Da er det 40 prosent igjen til hvitt.
Mange NCS-koder begynner i tillegg med en stor S, slik som koden beskrevet over. S'en betyr at fargen er norsk standard. Det finnes også NCS-koder uten S, disse kalles for «ustandardiserte».
Skal du kjøpe farge er det derfor viktig å være bevisst på om koden har en S i seg, eller ikke.
Derfor funker ton-i-ton
Velg ut et punkt på fargesirkelen, for eksempel -Y50R. Fra denne ene fargen har du som du ser til høyre på illustrasjonen et fargetriangel av mangfoldige nyanser å velge mellom. Alle fargene innenfor triangelet utgjør sammen en ton-i-ton fargesammensetning.
Har du en yndlingsfarge, kan du for eksempel sette sammen en palett av denne i flere nyanser fra nesten hvitt, til full fargestyrke, til nesten svart. Bland blanke og matte, grove og fine teksturer, mønster og ensfargede flater, her har du et vell av muligheter.
- NCS-systemet fungerer slik at farger med likhet i koden vil passe sammen uansett om det er lyst eller mørkt ute, enten likheten er i første eller andre ledd av koden, sier Therese Sandem, kursleder ved NCS Colour Centre Norway.
Kunsten å kombinere kontrastfarger
Kontrastfargene er de som ligger overfor hverandre på fargesirkelen. Rødt og grønt, blått og gult, oransje mot turkis, gulgrønt mot lilla, for å nevne noen.
I naturen ser vi dem ofte kombinert, og når naturen selv setter sammen kontrastfarger oppleves det aldri som grelt, men derimot friskt. Resultatet kommer an på fargestyrken i kontrastfargene, og hvordan de porsjoneres.
På bildet under er kontrastfarger satt inn i et interiør med lyse vegger. Både omgivelsene og kontrastfargene fremheves da av hverandre.
- Kontrastfarger har til oppgave å fremheve hverandre. De brukes ofte på ett eller to elementer i rommet, som en stol, et bord, et bilde, eller for eksempel en iøynefallende vase, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ leder i Fargerike.
- Å lete litt til høyre og venstre for komplimentærfargetonen, altså den som ligger direkte overfor i fargesirkelen, kan gi veldig spennende kombinasjoner, sier hun.
Nabofarger er venner
Farger kalles nabofarger hvis de ligger i nærhet til hverandre i fargesirkelen. Du kan velge farger fra en kvartsirkel, eller fra en halvsirkel. Farger fra kun en kvartsirkel gir det roligste inntrykket.
Jo større spranget bli innenfor en halvsirkel, jo større spenning får du i fargesettingen i interiøret.
Dette er nyttige pekepinner, men du skal heller ikke være redd for å bryte reglene.
- Det er også viktig å frigjøre seg fra systemet, og våge å bryte reglene. Det er nettopp da du kan skape helt spesielle og uventet vakre fargeopplevelser, sier Dagny Thurman-Hoelseth til Bonytt.
- Husk at NCS-systemet er komplekst, og dersom dette virker avskrekkende, kan man trygt besøke nærmeste fargehandel for hjelp og assistanse til å skape den helt personlige fargepaletten, sier hun.
Ble fargen feil?
Flere faktorer påvirker din opplevelse av farger, derfor bør du prøvemale før du kjøper inn mye maling. Husk også på disse tommelfingerreglene:
1. Fargestyrken øker proporsjonalt med størrelsen på flaten du maler.
2. Fargen endrer seg alt etter om den er utsatt for dagslys, kveldslys eller kunstig belysning.
3. Farger påvirkes av andre farger rundt seg. Ta hensyn til omgivelsene når du velger farge.
4. Glansgrad i fargen spiller også inn. Fra helmatt til høyglans kan en farge oppleves som flere farger fordi lyset reflekteres ulikt på de forskjellige overflatene.
5. Betraktningsvinkel har noe å si. Gulvfarge må sees på gulvet og veggfargen på veggen. Lyset treffer forskjellig fra ulik vinkel.
6. Strukturer i materialet skaper skyggevirkninger. Ulike overflater som glatte plater, glatt eller grovpusset mur, rettkantet eller profilert treverk, kan også fremstå forskjellig i samme farge.
Les også:
Trendfargen påvirker deg mer enn du tror
De vanskeligste fargene å innrede med
Gulvet ditt bestemmer hvordan veggfargen blir
Denne saken ble første gang publisert 03/02 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.