Nå er denne interiørstilen trendy igjen
Huset fra 1936 er aldri pusset opp
Mer enn 75 år etter at huset ble bygget, er det mer trendy enn noensinne.
Om prosjektet:
Hvem bor her?
Ole og Marie-Louise Høstbo og døtrene Telma (11) og Agnes (8). Driver dansk møbelkunst (dmk.dk), som forhandler skandinaviske møbler fra 1920 til 1970-tallet.
Hva ser vi?
Modernistisk villa på 320 kvm tegnet av den danske arkitekten Kay Fisker i 1936.
Hvorfor ser vi på dette?
Eneboligens stil har overlevd over 75 år.
Noen hus tar pusten fra en på grunn av eksteriøret. Andre skiller seg ut på grunn av et særegent interiør.
Hjemmet til Marie-Louise og Ole Høstbo skårer maks på begge punkter. Paret bor i et hus nord for København, bygget av den kjente danske arkitekten Kay Fisker.
Innvendig er det møblert med noen av de største danske designperlene fra det 20. århundre.
Den storslåtte hallen og de plassbygde løsningene må ta skylden for at paret havnet nettopp her for ni år siden.
Den gule teglsteinen, kobbertaket og teakvinduene trakk heller ikke ned, ei heller at husene vegg i vegg er tegnet av mestrene Poul Henningsen og Arne Jacobsen.
Fascinasjonen for nettopp denne perioden i dansk design- og arkitekturhistorie er imidlertid er ikke tilfeldig.
Sammen driver Marie-Louise og Ole Høstbo nemlig firmaet Dansk Møbelkunst, med galleri i Paris og showroom på Østerbro i København. Begge steder er fylt til randen av lekre danske møbelobjekter.
- Her hjemme har vi supplert med internasjonal design, dels fra tiden da huset ble reist, dels med moderne objekter, sier Marie-Louise.
Villaen ble tegnet i en tid da arkitekturen sto sterkt, både i Danmark og internasjonalt.
- I denne perioden oppsto også et enestående samarbeid mellom arkitekter og snekkere, slik ble grunnsteinen til det vi i dag kjenner som Dansk Design lagt, forklarer Marie-Louise.
Hun er særlig begeistret over alle de store vinduspartiene som sørger for å trekke lyset langt inn i rommene og som understreker takhøyden.
- Vår kjærlighet for modernismen, huset sjel og historie og alle våre reiser preger interiøret. Også arbeidet vårt, da selvfølgelig. Via jobben har vi bokstavelig talt tatt alle møblene i våre hender. Slik oppdager vi håndverksmessige detaljer ved møblene vi ikke visste fantes. Når du først oppdager dem og lar fingertuppene stryke over dem, kan du nesten ikke la vær å ta møblene med hjem, sier Marie-Louise.
I sitt eget galleri har paret tilgang til sjeldne eksemplarer av nordisk design. Ulike kombinasjoner blir stadig prøvd ut. Men få av møblene blir stående lenge i Kay Fisker-huset.
Og de som gjør det, tåler å stå for seg selv.
- Møblene skal komplimentere husets arkitektur for at innredningen kan lykkes - men de må aldri, aldri la seg underordne eller dikteres, sier Marie-Louise.
At trender har det med å komme tilbake er en kjent sak.
- Vi har sett mye av den typiske skandinaviske stramheten komme mer og mer, med synlig vekt på godt håndverk og god komfort, sier interiørarkitekt Boris Miller til Bonytt.
Møbler med former som tydelig nikker mot 1950-tallet har dukket opp hos mange forhandlere og i alle prisklasser i det siste, og ekspertene mener vi har mer i vente.
Ifølge Knut Skoe, informasjonssjef i Møbelrådet, er det ofte slik at trender ikke treffer den første generasjonen etter sin opprinnelsestid, men heller den andre og tredje.
- De estetiske egenskapene, i tillegg til kvaliteten på selve materialet og designet vil jeg tro er hovedgrunnen til at møbler som nikker mot design fra 1950- og 1960-tallet kommer så sterkt tilbake, forklarer Skoe.
- Kvalitetene overskuer øyeblikksbilde og tåler "øyets slitasje".
Skoe mener at retroinspirasjonen i hovedsak dreier seg om betydningen av identitet og historie, som igjen er med på å gi oss en tilhørighet og trygghet.
- Når for eksempel femti- og sekstitallet har en slik posisjon som det har fått, tror jeg det handler om at det var tiden for utviklingen av designerfagene og industrialisering samt en særlig vellykket spredning av skandinavisk design, som var folkelig, vakker og praktisk, sier han til Bonytt.
Les også:
Interiørtrend: Retro med Charter Chic
Slik lykkes du med retrostilen
Denne saken ble første gang publisert 22/01 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.