Hytte på Musdalsæter
Derfor valgte familien oransje
Nivåforskjellene på den trolske tomten, fargebruken og annekset til barna gjør at familiehytta på populære Musdalsæter er noe for seg selv.
Om denne hytta:
Hvem eier den?
Per Øyvind (49), Kari (47) og barna deres,Espen (22), Simen (20) og Anna (14).
Hva ser vi?
Hytte på 70 kvm på Musdalsæter mellom Kvitfjell og Hafjell, tegnet av arkitekt MNAL Børge Anfinsen fra Pir II Arkitekter.
Hva er spesielt?
Elegant integrering av hytta på en skrå tomt har skånet naturen og vært med på å holde byggekostnadene på et akseptabelt nivå. Hytta har også et friskt fargevalg, uten at dette tar fokuset fra naturen utenfor.
Moderne hytter som ikke krever vedlikehold blir stadig mer etterspurt. Det er heldigvis også stor interesse for hytter som går i ett med terrenget. Hytta i denne reportasjen er både miljøvennlig og godt integrert.
Familien på fem er glade i å sykle i terrenget og å gå på langrennsski når de er på hytta på Musdalsæter.
- Rett utenfor hyttedøra har vi mulighet for å gå på langrenn om vinteren og sykkelturer om sommeren, og vi kan benytte oss av fiskevann og badevann like i nærheten. Dessuten er ungene glade i å kjøre alpint, sier Kari, mor i familien.
Da sier det seg selv at det er en del sportsutstyr som skal ha plass i hytta, som med anneks i utgangspunktet er på nøkterne 70 kvm. Men hvis man legger til den ekstra gulvplassen familien har fått gjennom hyttas tre hemser, er vi oppe i 120 kvm. Og da snakker vi helt greit med boltreplass for en aktiv familie med tre snart voksne barn.
Triks på trolsk tomt
Arkitektens utfordring, i tillegg til å utnytte plassen maksimalt på en tomt med markant terrengfall, var å skape et samspill mellom inne og ute. Terrengfallet er derfor integrert i hytta ved hjelp av innvendige nivåforskjeller og hemser.
En effektiv planløsning med luftige oppholdsrom åpner seg mot panoramautsikten og vindusflatene sluser dagslyset inn i bygningskroppen fra flere kanter.
- Når vi sitter i stua liker vi å se at vi er på fjellet, forklarer Per-Øyvind, far i familien. Vinduene er flere steder trukket nesten ned til gulvet, men innsyn er likevel ikke et problem. Hytta ligger skjermet mot nabohyttene, og vinduene er plassert slik at gardiner er overflødig.
Røffe materialer som slipt betong på gulv, og kryssfiner av bjørk på vegger fremhever og understreker naturelementene utenfor. Kombinert med få, men sterkt kulørte farger i interiøret, gjør at hytta har fått en leken lunhet som familien setter stor pris på.
- Vi ønsket oss en hytte med personlighet, men var opptatt av at farger og materialer ikke må ta fokus fra naturen, sier Per-Øyvind.
Derfor valgte de oransje
Et nytt begrep oppsto da arkitekten var på befaring; ordet «anorakkoransje». Inspirasjonen til den oransje fargen på deler av gulvet innvendig fikk familien nettopp fra arkitektens fjellanorakk.
- Inspirasjon kan man finne overalt, sier Kari med glimt i øyet.
- Fjellet og naturen rundt virker avslappende. Et godt hytteliv for oss er å nyte stillheten og ta en treningstur på ski eller sykkel, sier Kari.
Utvendig kledning på hytta er av ubehandlet malmfuru, en tradisjonsrik og miljøvennlig kledningstype som får en naturlig patina uten at det kreves vedlikehold.
MØT ARKITEKTEN:
Børge Anfinsen, arkitekt MNAL ved Pir II Arkitekter.
Hvilke arkitektoniske hovedgrep er gjort med denne hytta?
- Terreng, utsikt, sol- og vindforhold har vært retningsgivende for både plassering på tomt og hvordan rommene er organisert. En effektiv planløsning har redusert hyttas størrelse, slik blir både byggekostnader og fyringsutgifter lavere. Vi hadde hele veien grønt fokus og har lagt ekstra isolasjon i vegger og tak, utover det som er krav.
Hva er fordelene ved å integrere inne og ute på denne måten?
- Nivåforskjellene inne tar opp terrengfallet ute, og har redusert behovet for inngrep i terrenget. Slik unngår man dominerende fyllinger, som dessverre er et vanlig syn i hyttefelt med skrått terreng.
Se også arkitektfirmaets nettside: pir2.no
Les også:
Ni hytter som tar naturen på alvor
Hytta er 20 meter lang og 4 meter bred
Guide til moderne ferdighytter
Denne saken ble første gang publisert 15/11 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.