Arkitekttegnet kysthus på Stokkøya
Er dette Norges beste utsikt?
Utsikten fra kjøkkenet gir en følelse av at huset nesten svever. Men beboerne måtte ha en jordnær tilnærming til byggeprosessen, det sørget den skrå tomten for.
Om prosjektet:
Hvem bor her?
Et par med hund.
Hva ser vi?
Kysthus på 60 kvm på Stokkøya ved Trøndelagskysten, privateid del av et hyttefelt i moderne stil. For mer informasjon, gå inn på stokkoy. no og klikk på «kysthus».
Hvorfor ser vi på dette?
Godt utnyttet boareal og en sober fargepalett gir inntrykk av at hytta er større enn den er. Arkitekturen er også pent tilpasset natur og terreng.
Ikke alle vinduer har den funksjonen at de skal gi best mulig utsikt, men når utsikt er poenget, skal det godt gjøres å få den mer spektakulær enn den er fra kjøkkenet i dette kysthuset på Stokkøya i Sør-Trøndelag.
Hemmeligheten ligger i å se potensialet i en vanskelig tomt, der arkitektene blir tvunget til å være ekstra kreative. Da blir gjerne resultatet som i dette tilfellet; virkelig noe for seg selv.
Egentlig så beboerne etter en tomt på naboøya. Men tilfeldigvis svingte de innom Hosnasand på Stokkøya en dag, og det er ikke en underdrivelse å si at her var det kjærlighet ved første blikk.
De ble umiddelbart sjarmert av de lokale kysthusene med flate torvtak og en utfordrende beliggenhet, på steile bergknauser med utsyn mot Halten fyr.
Bebyggelsen er utviklet av Pir 2 Arkitekter og Roar Svenning, sistnevnte driver også Stokkøya Sjøsenter og Strandbaren sammen med samboeren Torild Langkloppen.
- Vi lot oss fascinere av utsikt, dramatisk natur og stranda med strandbaren som ligger rett nedenfor. Vi så for oss naturopplevelsene dette stedet ville by på, med alt fra stille til storm og solnedgang i havet, sier kysthusbeboerne.
Sammen med arkitekt Ogmund Sørlie landet de på et kysthus med en planløsning som med sine store glassflater virkelig trekker naturen inn i rommet.
På grunn av bygningskroppens plassering helt ute på vippen av skråningen, avgrenser arealet seg til 60 kvadratmeter. Disse kvadratmeterne oppleves dog som kløktig fordelt på en åpen stue og kjøkkenløsning, to soverom og et bad.
Slik ungikk de å sprenge på tomten
Selve bygningskroppen står på påler av hensyn til terrenget. Slik unngikk de å sprenge i fjell for å få plassert kysthuset på tomten.
Beboerne hadde også klare ønsker om vedlikeholdsfrie løsninger og materialbruk. Et aktivt båtliv, sykkelturer og fotturer fristet mer enn å stadig måtte pusle med vedlikehold.
- På hytta gjelder det å senke skuldrene etter hektiske arbeidsdager. Derfor har vi også valgt en enkel møblering med få gjenstander som ikke konkurrerer med utsikt og omgivelser, sier beboerne.
Kjernefurua, som kler kysthuset utvendig, har siden hytta ble bygget i 2006 antatt et kledelig sølvskimret gråstenk.
- På veggene inne har vi valgt panel av bjørkefiner, som vi har satt inn med hvit bivoksbalsam. Det gir en lun og god atmosfære, sier beboerne.
Fargepaletten innvendig er holdt kjølig. Når solen finner veien inn i rommene, sørger den for en varm glød.
- Å la naturen og utsikten få lov til å dominere er noe vi absolutt anbefaler. På toppen av berget over Hosnasand er det godt å være uansett vær, sier beboerne.
Les også:
Ni hytter som tar naturen på alvor
Denne saken ble første gang publisert 14/10 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.