Hjemme hos arkitekten
Ett kjøkken, tjuetre meter benkeplate
Men bare noen få meter av benkeplaten blir brukt til å lage mat på.
Kjøkkenbenker flest ligger vannrett plassert oppå en rekke underskap. Vanligst er det nok å lage kjøkkenbenk i L-form, også om man har liten plass. Torbjørn Tryti brukte 23 meter benkeplate da han bygget sitt eget kjøkken.
Spørsmålet var ikke bare "hva slags benkeplate", det var også "hvordan skal den gå".
Og hold deg fast, slik går den: Benkeplaten begynner på gulvet, rammer inn passasjen mellom kjøkken og entré, fortsetter over kjøkkenbenken, tar en nittigraders vending nedover, og fortsetter som vanlig kjøkkenbenk med underlimt kum, gjør en ny knekk nedover, og ender opp på gulvet. På den andre siden av kjøkkenbordet løper benkeplaten fra kortvegg til kortvegg. Under det ene vinduet er benken senket, og fungerer således som en sitteplass
Hva er det arkitekten egentlig har gjort?
- Jeg har kledd alle snittflatene med tre. Slik har jeg gitt en vanlig Kvik-innredning et eksklusivt preg. Jeg har benkeplass nok, så det var ikke nødvendig å lage kjøkkenbenk av alt. Derfor ble det heller en sitteplass ved vinduet, forklarer Torbjørn.
Dermed er benkeplaten mer enn et formmessig og estetisk element, den fungerer også som et møbel; en slags sofa med utsikt. Benkeplaten løper i perfekte nittigraders vinkler, og hver skjøt er gjerdet, altså montert i presise 45 graders skråskjøter.
- Et av de fremste kjennetegnene ved et typisk arkitekthjem er at det er lagt mye omtanke i detaljene, mener Torbjørn.
La kjøkkenet til sentrum av leiligheten
Kjøkkenet ligger midt i leiligheten, i det som tidligere var én av tre stuer. Innredningen er plassert langs begge langveggene, en løsning som ikke uten grunn er fraværende i kjøkkenleverandørenes inspirasjonsbrosjyrer. Torbjørn må nemlig krysse rommet og runde spisebordet når han skal bevege seg fra koketopp til servanten.
Og skal han via kjøleskapet tilbake til koketoppen, har ferden gått rundt hele langbordet.
- Kjøkkenet er likevel blitt mer funksjonelt enn det var, med bedre arbeidsplass. Samtidig finnes det også andre hensyn enn å lage mat mest mulig effektivt. Vel så viktig var det å skape et godt sted å være. Dette er et oppholdsrom og ikke bare et produksjonsrom. Så får jeg heller bruke to minutter ekstra når jeg baker brød.
Bruker alle sansene
Effektive løsninger er altså ikke alltid det viktigste. Det er en grunn til at han har døpt firmaet sitt Taktil. Et av firmaets mottoer er at "akitekturen skal kommunisere med hele sanseapparatet". Fjellhytta han tegnet for en familie på fem er et eksempel.
- Det som er gøy med å være arkitekt er å kunne gi drømmer en fysisk form. Eller mer konkret, å gi folk det de ikke visste de ville ha. Selv vet Torbjørn godt hva han vil ha, og har får det som regel som han vil. Det jeg selv tilfører skal være stramt og moderne, men det som er originalt i leiligheten vil jeg bevare og forsterke.
Etter at Torbjørn overtok den 120 år gamle leiligheten, har han hevet himlingen og skrapt seg gjennom tykke lag gips og maling for å bringe fram igjen den opprinnelige stukkaturens sirlige akantusornamenter. Torbjørns favorittrom er hjørnestuen. Her kommer lyset fra to sider, og her er lysinfallet best. Og det er her musikken er.
Torbjørn vil ikke bare høre på musikk. Han vil se og føle den også. For mens hovedtrenden i dag er å gjemme unna stereoanlegget eller forsøke å la det gli umerkelig inn i interiøret, gjør Torbjørn det motsatte.
Midt på kortveggen ruver to høyreiste gulvhøyttalere, kledd med finer av edeltre. Mellom dem, nesten som et alter, står forsterkeren og platespilleren.
Platespiller?
- Det hender jeg streamer eller spiller cd-er, men når jeg setter på en plate, da er det høytid. Da lytter jeg. Det er noe med lyden av vinyl. Og at det representerer noe håndfast. Noe man faktisk kan se på og ta på.
Maks effektivt er det kanskje ikke.
Men så er vi da heller ikke i en bomaskin.
Les også:
Arkitekten la miksebordet ned i kjøkkenbenken
Ti kjøkken du blir inspirert av
Finn ideer til ditt eget hjem i inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 26/07 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.