Dette bør du vite før du endrer på ditt gulv
Slik får du et perfekt gulv
Gulvet er en av husets største flater. Velg material med omhu og gi karakter til hele rommet.
Alternative gulv
- Teppe: Heldekkende tepper er tilbake i trendbildet, og kan være lekkert og lunt på et soverom. Velg et teppe av god kvalitet, det finnes også mange allergivennlige varianter.
- Linoleum: Hvis du ønsker deg et slitesterkt gulv litt utenom det vanlige, kan linoleum passe perfekt. I dag tilbyr produsentene utallige farger og mønstre; f.eks. marmor og betong. Linoleum er et miljøvennlig produkt, og inneholder ingen skadelige tilsetningsstoffer.
- Vinyl: Har mye av de samme kvalitetene som linoleum, men er et kunstprodukt. Tåler svært mye.
- Epoxy: Dette herdeplastbelegget ble tidligere brukt mest i industrien, men etter hvert som folk fikk øynene opp fordet har det blitt mer og mer vanlig også i private hjem.
- Kork: Storhetstiden til kork var kanskje på 70-tallet, men nå er det tilbake for fullt, og mange liker at det er så behagelig å gå på. I tillegg er kork lydisolerende.
- Naturfibre: Tepper laget av sisal eller andre naturfibre blir stadig mer populært i Norge.
Et helhetlig materialvalg, det vil si likt gulv i alle rommene i hjemmet ditt, kan være med på å øke romfølelsen i hele boligen. Det handler om å unngå stoppeffekten som overgangen mellom to ulike gulvtyper skaper.
På den annen side kan det være du er ute etter å skape en stoppeffekt ved hjelp av gulvet ditt. Eller at den gulvtypen du ønsker deg mest, rett og slett ikke egner seg i alle rom.
- Dersom man ikke kan legge samme type gulv i alle rom, kan man understreke overgangen ved å velge et helt annet type gulv, sier interiørarkitekt Bernt A. Pedersen til Bonytt.no.
Tradisjonelt har vi sett mest lyse tregulv i de norske hjem, men gulvet får en stadig større rolle i interiørverden, sier Bjørg Owren hos ifi.no.
- Nordmenn er blitt stadig dristigere når de velger gulv. Gulvet er den femte veggen som vi trår på, og den tåler å være robust både i farge og form, sier hun til Bonytt.
For å få det perfekte gulvet for din bolig, gjør godt grunnarbeid før du endrer på noe. Hvor mye slitasje skal gulvene tåle? Har du for eksempel hund å ta hensyn til, og har den tilgang til alle rom i hjemmet ditt?
Et gulv som fungerer som en drøm hjemme hos andre, kan nemlig se ganske annerledes ut hjemme hos deg.
- Hent hjem fysiske prøver av det gulvet du ønsker deg, og legg det i en del av det rommet du vil fornye. Noen gulvleverandører gir deg prøver gratis, andre tar en liten kostnad for materialene, sier Bernt A. Pedersen.
Prøv også ut ulike overflatebehandlinger, og forvent å bli både positivt og negativ overrasket.
Blant annet lysforholdene spiller inn på hvordan du opplever fargen av gulvet, og har mye å si for helhetsinntrykket.
Forhør deg med gulvleverandøren og gjerne også en håndverker om den aktuelle gulvtypens bruksområde, slitestyrke og om gulvet er lett å legge.
Kost på deg hjelp av fagfolk der det er nødvendig. Et dyrt gulv som legges feil eller ujevnt, vil antagelig irritere deg for all overskuelig fremtid.
Velg med omhu
- Gulv er ikke noe du bytter ofte, derfor er det viktig å treffe riktig valg. Det bør ha god kvalitet, men skal også passe til husets stil og dine behov. Vær også klar over at entreer, ganger og oppholdsrom blir utsatt for mer slitasje enn for eksempel soverommene, sier interiørarkitekt og byggmester Peder Olimb til Bonytt.
Tre er et godt gulvmateriale med karakter, og velger du et hard treslag får du en slitesterk flate som får patina med årene. Parkett er i sterk utvikling og kommer i stadig nye treslag, materialkombinasjoner og overflatebehandlinger.
En lakket flate blir mer slitesterk enn en oljet, men oljen gir en varmere lød og kan enkelt fornyes med en ny omgang olje. Er du ute etter et virkelig slitesterkt gulvmateriale, har du mange variasjonsmuligheter med betong.
Og selvsagt kan du sette ulike typer gulv opp mot hverandre. I enkelte rom et dette en særlig god løsning, hvis du for eksempel skal skille av en dusjsone på badet, eller skille stekesonen på kjøkkenet fra resten av rommet.
Unngå dette
Diagonal flislegging
Det er en utbredt misoppfatning at rommet virker større når flisene legges diagonalt. Metoden gir rommet flere linjer og flere avkuttede fliser og dermed et mangfold som kanskje ikke er tilsiktet.
Én funksjon, flere materialer
Unngå å kombinere materialer som oppfyller de samme kravene til funksjonalitet. En kombinasjon av to typer tregulv, eller av betong og flis fremstår som oppstykket og dårlig planlagt. Dersom kravet til funksjon er likt i hele rommet, og du ikke skal skille av ulike soner, bør du holde deg til ett material.
- Steinfliser foran stekesonen er praktisk med hensyn til vannsøl og slitasje. Hvis du for eksempel ellers har et gammelt eikegulv i rommet, er det viktig å beskytte dette mot spesielt hard belastning, sier Bernt A. Pedersen.
Slitesterk klassiker
Klassikeren klinkerfliser er så hardbrente at overflaten er både smuss- og vannavvisende. Materialet kan både farges, males og vokses og vil være relativt upåvirket av tidens tann.
Terrazzo, altså betong iblandet farget stein og marmor, er en variant de fleste kjenner fra offentlige bygg og leiegårder, men som også kan brukes hjemme.
Fliser av keramikk og stein er såpass slitesterke at de nærmest overlever seg selv, og først blir byttet ut når uttrykket ikke passer lenger.
- Men det er lettere å male en vegg enn å skifte ut et gulv, så vær forsiktig med å velge et materiale eller mønster bare fordi det er trendy akkurat nå, sier Bernt A. Pedersen.
- Og velger du mange ulike typer gulv i hjemmet ditt, er det risiko for at de ulike rommene rett og slett ikke passer sammen. Det fungerer erfaringsmessig best å tenk helhet og harmoni hele veien, sier han til Bonytt.
Denne saken ble første gang publisert 17/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.