Slik får du til mønstermiks med fliser

Lær knepene for vellykket mønstermiks med fliser

Hvordan blande ulike mønster, eller få til et mønster som er like fint år etter år? Les og lær hvilke erfaringer Bonytts interiørarkitekt har gjort seg.

Sist oppdatert
Er det for mange elementer som skriker etter oppmerksomhet, oppstår det ubalanse i rommet.
Cecilie Claussen, interiørarkitekt MNIL

Interiørarkitekt Cecilie Claussen har følgende råd til deg som vil mikse fliser med ulike mønster i et rom:

- Bli enig med deg selv om hvilket uttrykk eller stemning du er ute etter å skape i rommet før du setter i gang med å velge ut flisene, sier hun.

Geometriske former i sterke, klare farger skaper et stramt og energisk rom med rene linjer.

Organiske og historiske motiver i duse farger bidrar derimot til en lunere atmosfære.

- Stilene kan mikses så lenge du er bevisst på rommets hoveduttrykk. En stue med barokktapet kan godt ha detaljer med geometriske mønstre i rommet. Men for mange ulike stiluttrykk i samme rom, har jeg fortsatt til gode å oppleve som vellykket, sier hun.

Hun har laget tre hovedprinsipper for mønstermiks til Bonytt:

1. Kontekst og dimensjoner

Den tryggeste måten å benytte mønster på er å la det få virke alene, altså i nøytrale omgivelser. Jo roligere omgivelser, jo tydeligere virker mønsteret.

2. Tenk som en kokk

På samme måte som en matrett må inneholde ulike smaker og konsistenser for å være spennende, bør det også i et interiør finnes kontraster.

3. Skjuler skitt

Mønstrede overflater kan bidra til at skitt og søl ikke synes like godt som ellers. Derfor kan fliser med mønster gjerne brukes i soner som er utsatt for søl. Slik får mønsteret en praktisk funksjon rent utover det dekorative.

Gangbart. De brune
mønsterflisene skaper
god kontrast mot
de duse veggene.
Flisene fører videre
inn i hallen og stuen.
Gangbart. De brune mønsterflisene skaper god kontrast mot de duse veggene. Flisene fører videre inn i hallen og stuen. Foto: Espen Grønli
Bruk av ulike størrelser på flisene er også en variasjon av mønstermiks. Varier da også gjerne fargen på de ulike størrelsene. Baderomsinnredningen her er fra Kvik, med Kuma vask, som er enkel å holde ren. Flisene er fra Flisekompaniet. En rustikk krakk fra Home & Cottage, gir
den stramme stilen et mykt løft.
Bruk av ulike størrelser på flisene er også en variasjon av mønstermiks. Varier da også gjerne fargen på de ulike størrelsene. Baderomsinnredningen her er fra Kvik, med Kuma vask, som er enkel å holde ren. Flisene er fra Flisekompaniet. En rustikk krakk fra Home & Cottage, gir den stramme stilen et mykt løft. Foto: Ragnar Hartvig
Eierne av dette badet, som ligger i en enebolig på Brønnøya like utenfor Oslo, ønsket en maskulin og stram stil med særpreg. Flisene i dusjnisjen er fra Fired Earth, veggmalingen har NCS-kode S 5502 Y. Servantskapet er Mano fra Kvik, med vask i granitt. Gasspeisen på veggen er Lunanor M1 Barokk fra Miljøpeis. Takvinduene er fra Velux. Design av rommet og styling: Tone Kroken.
Eierne av dette badet, som ligger i en enebolig på Brønnøya like utenfor Oslo, ønsket en maskulin og stram stil med særpreg. Flisene i dusjnisjen er fra Fired Earth, veggmalingen har NCS-kode S 5502 Y. Servantskapet er Mano fra Kvik, med vask i granitt. Gasspeisen på veggen er Lunanor M1 Barokk fra Miljøpeis. Takvinduene er fra Velux. Design av rommet og styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Størrelse på rommet

- Få rom kler mer enn tre til fire mønstre i ulik skala. Velger du flere elementer, pass på å variere overflater. Er det for mange elementer som skriker etter oppmerksomhet, oppstår det ubalanse, sier interiørarkitekten.

Mønsterdefinisjon

For at noe skal kalles et mønster må det finnes en slags regelmessighet som på et vis organiserer overlater eller strukturer på en konsekvent måte. Et mønster trenger ikke nødvendigvis gjenta et motiv nøyaktig, men det må finnes et slags ordnende skjelettprinsipp til grunn.

(Charlotte Jirousek (1995)

Ved å legge vertikale striper på en vegg, forlenger du rommet.

- Det kan være lurt å brekke rommet med ulike formater på vegg og gulv, eventuelt likt format, men variere fargene, mønstrene eller overflatene på flisene for å skape en mer spennende effekt, sier Cecilie

I et rom hvor et mønster skal fremheves, for eksempel et gulv i gangen eller en vegg på badet, er det smart å beholde rommets andre flater så rene som mulig.

- Et stort rom tåler et mønster i stor skala, mens bruken kan virke overveldende i et lite. Du oppnår en dramatisk effekt hvis du snur på dette, og kanskje er det denne effekten du er ute etter. Men når du jobber med fliser som ofte er kostbare og i tillegg kostbare å legge, bør du være helt sikker før du investerer penger i det, sier hun.

Beboerne av dette kjøkkenet i Oslo laget sin egen mønstermiks med fliser. De brukte lang tid på å finne frem til ulike mønstre som skaper en viss harmoni. Fargepaletten er begrenset og flisene har myke og harde former om hverandre for å skape en dynamisk helhet. Kjøkkenet har ikke overskap, derfor løper flisene like opp til taket. Finerfrontene er i valnøtt. Brødfjøl er fra Jamie Oliver. Håndkle fra Ferm Living, Rafens. Styling: Juni Hjartholm.
Beboerne av dette kjøkkenet i Oslo laget sin egen mønstermiks med fliser. De brukte lang tid på å finne frem til ulike mønstre som skaper en viss harmoni. Fargepaletten er begrenset og flisene har myke og harde former om hverandre for å skape en dynamisk helhet. Kjøkkenet har ikke overskap, derfor løper flisene like opp til taket. Finerfrontene er i valnøtt. Brødfjøl er fra Jamie Oliver. Håndkle fra Ferm Living, Rafens. Styling: Juni Hjartholm. Foto: Espen Grønli
Flere produsenter har ulike
mønstre i samme serie slik at
du kan skape din egen design.
Serien Tratti fra Mutina, design
Inga Sempé, er ett eksempel.
Åtte ulike motiver kan mikses
til det nesten uendelige. Legger
du fliser både på gulvet og på
veggen, er det som å komme
inn i en boks. Her bidrar de
duse fargene til ro, samtidig
som de geometriske formene
skaper spenning i bildet.
Flere produsenter har ulike mønstre i samme serie slik at du kan skape din egen design. Serien Tratti fra Mutina, design Inga Sempé, er ett eksempel. Åtte ulike motiver kan mikses til det nesten uendelige. Legger du fliser både på gulvet og på veggen, er det som å komme inn i en boks. Her bidrar de duse fargene til ro, samtidig som de geometriske formene skaper spenning i bildet. Foto: Produsenten
Rosa har gjennom tidene var småjentenes drøm. Mang et pikerom har blitt malt i alt fra sukkersøte rosanyanser til de mer knæsje variantene. Nå innreder stadig flere med rosa ellers i interiøret også. Flisene på dette badet er fra Made a Mano.
Rosa har gjennom tidene var småjentenes drøm. Mang et pikerom har blitt malt i alt fra sukkersøte rosanyanser til de mer knæsje variantene. Nå innreder stadig flere med rosa ellers i interiøret også. Flisene på dette badet er fra Made a Mano. Foto: Produsenten

Tenk alltid kontraster

Uansett om det gjelder farge, materialer eller mønstre, kontraster er nøkkelen til et vellykket sluttresultat.

I skammekroken

  • Horisontale linjer. I rom med liten takhøyde, bør du unngå striper som går vannrett, i hvert fall over store flater. Sats heller på loddrette linjer som får takhøyden til å virke større.
  • Mønstre som krangler. Har du funnet et flott mønster, som du virkelig vil fremheve i stuen, er det flott. Har du funnet to mønstre, vær på vakt! Går du for begge, i samme rom, risikerer du at de forstyrrer for hverandre, og at ingen av dem fungerer slik du hadde sett for deg.
  • Feil mønster til feil form. Velger du et mønstret tekstil til et møbel som er sammensatt av flere former, er risikoen for å bomme stor, særlig om mønsteret har en bestemt retning. Da er det vanskelig å forutsi hvordan mønsteret vil ligge på møbelet. Velger du et mønster uten retning, for eksempel med sirkler, er det større sjanse for å unngå uheldige skjøter.

- Tenk glatte overflater mot matte og ru, overflater og skap ulike visuelle dybder i rommet. Spesielt på flislagte områder kan du oppnå nydelig effekt ved å variere overflaten. En flis med blank overflate, mot mønstrede 3D-fliser, det reflekterer lyset på en helt spesiell måte, og skape liv i rommet, sier hun.

Dessuten gjelder det å ikke undervurdere fargens betydning.

- Har du en lysblå gang, kan et blått element i de mønstrede flisene binde sammen rommet. Et markant, grafisk uttrykk får du ved å velge mønster i kontrastfarger som rosa og gult, sier interiørarkitekten.

Et mønster med innslag av hovedfargen, for eksempel grønn eller blågrønn, gir et mer samstemt uttrykk.

- Velg hva du vil ha som utgangspunkt, enten det er en knall lilla sofa eller vegger i lys pastell. En god regel er å la en av fargene i mønsteret være lik hovedfargen i rommet, sier Cecilie Claussen.

Geometrisk. Flisen på gulvet heter Dandelion, den er heksagonal i form og inspirert av mønsteret på japanske tekstiler. Flisen kan snus i flere retninger, og mønsteret endrer seg for hver gang. For mer informasjon om denne flisen, gå til nettsiden contemporarytiles.se.
Geometrisk. Flisen på gulvet heter Dandelion, den er heksagonal i form og inspirert av mønsteret på japanske tekstiler. Flisen kan snus i flere retninger, og mønsteret endrer seg for hver gang. For mer informasjon om denne flisen, gå til nettsiden contemporarytiles.se. Foto: Produsenten
Stramme linjer kan godt passe sammen med historiske fliser. Et godt sluttresultat er avhengig av kontraster, og nettopp dette kan du spille på her. Flisene på gulvet på dette badet i Oslo er fra-far.no.
Stramme linjer kan godt passe sammen med historiske fliser. Et godt sluttresultat er avhengig av kontraster, og nettopp dette kan du spille på her. Flisene på gulvet på dette badet i Oslo er fra-far.no. Foto: Sveinung Bråthen
Bryt mønsteret. Når du legger fliser, blir du jo nødt til å legge dem i et mønster. Du slipper simpelthen ikke unna. Ønsker du å dempe mønsterpreget, velger du flis og fugemasse i tilnærmet like farger. Med større kontrast mellom flis og fug, trer mønsteret tydeligere frem. For å skape dynamikk og spenning, kan du legge inn noen uregelmessigheter, og plassere et fåtall fliser i ulike farger her og der, madeamano.dk.
Bryt mønsteret. Når du legger fliser, blir du jo nødt til å legge dem i et mønster. Du slipper simpelthen ikke unna. Ønsker du å dempe mønsterpreget, velger du flis og fugemasse i tilnærmet like farger. Med større kontrast mellom flis og fug, trer mønsteret tydeligere frem. For å skape dynamikk og spenning, kan du legge inn noen uregelmessigheter, og plassere et fåtall fliser i ulike farger her og der, madeamano.dk. Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også