STRØM-TABBER:

Ikke gjør dette for å spare på strømmen

Strømprisene kan nå ubehagelige nivåer i vinterhalvåret. Men noen strømsparings-grep kan koste mer enn det smaker.

VONDT VERRE: Det er lurt å spare på strømmen i vinter, men noen ting bør man unngå.
VONDT VERRE: Det er lurt å spare på strømmen i vinter, men noen ting bør man unngå.
Først publisert Sist oppdatert

Galopperende strømpriser sammen med økt prisvekst, renteøkning, skyhøye bensinpriser har lagt etstort press på nordmenns privatøkonomi de siste årene.

Mange er blitt nødt til å være langt mer bevisste på sitt strømforbruk og lete etter måter å redusere strømutgiftene på.

Det er imidlertid ikke alle grep som er å anbefale. I denne saken har vi samlet noen.

Nei, du bør ikke skru på varmtvannsberederen

Varmtvann er jo dyrt. Hva med å senke temperaturen i varmtvannsberedere? tenker du kanskje.

Men selv om dette er et sparetips som blir trukket frem på enkelte nettsteder, er det ikke å anbefale ifølge ekspertisen.

PENGER Å SPARE: Det er flere grep man kan ta for å senke strømforbruket, men slett ikke alle er å anbefale.
PENGER Å SPARE: Det er flere grep man kan ta for å senke strømforbruket, men slett ikke alle er å anbefale. Foto: Illustrasjonsbilde Erik Johansen / NTB

– Mange tror at det lønner seg å stille temperaturen på berederen ned, men det er feil, har forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF uttalt til klikk.no.

– For selv om det er et økt varmetap ved en høyere beredertemperatur, vil dette være marginalt. I den andre enden vil lavere temperatur i berederen innebære at man trenger mer varmtvann fra berederen ut til for eksempel dusjhodet, som igjen fører til et større oppvarmingsbehov i berederen. Totalt sett vil derfor regnestykket gå nesten i null, fortsetter han.

Ved å senke temperaturen for lavt, kan man dessuten utsette seg for en svært unødvendig helserisiko:

Da beveger man seg inn i en faresone for legionella, samt at innstillingene på tappesteder som dusj og kjøkken ikke lenger stemmer.

Les mer her: Så varmt skal varmtvannet være

Ikke tett igjen ventiler og kilder til frisk luft

Huff som det trekker fra den ventilen. Hva med å holde den lukket i vinter, eller å bare tette den igjen med byggeskum? er det sikkert noen som har tenkt oppigjennom.

Dette er imidlertid ikke å anbefale med tanke på inneklimaet.

Bjarte Sæthre jobber med rådgivning knyttet til fukt, sopp og inneklima ved Humid.

Han advarer sterkt mot å lukke ventiler og å unngå å lufte gjennom vinterhalvåret, da dette kan føre til dårlig inneklima med høy fuktighet, noe som igjen gir grobunn for muggsopp og råteskader.

Muggsopp bak panelet i kjellerstuen. På grunn av dårlig isolasjon, høy temperatur og fuktig luft Foto: Bygg- og Malermestertjenesten
Muggsopp bak panelet i kjellerstuen. På grunn av dårlig isolasjon, høy temperatur og fuktig luft Foto: Bygg- og Malermestertjenesten

Sæthre ser ofte at mange stenger ventilene når det blir kaldt. Dette fraråder han sterkt, da det forsterker problemet.

– Noen har små spalteventiler over vinduene og andre har veggventiler. I visse tilfeller har jeg sett at veggventilene er malt igjen. De har aldri vært åpnet, har Sæthre uttalt til klikk.no.

Ventiler skal være åpne og hvis du lukker dem må det være for en kort periode, men bor du i en gammel bygårdsleilighet, er det som regel dårlig med ventiler. Da er det eneste du kan gjøre å lufte godt ved hjelp av vinduene.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Sæthre anbefaler å lufte ti minutter, to ganger om dagen. Sett opp et vindu i hver ende av leiligheten, så du er sikker på at luften trekker gjennom.

– Om det trekker fra vinduene, kan det skyldes dårlig isolasjon rundt vinduet, sier han.

Les mer om dette: Ser vinduene slik ut, bør du ta grep

Kan bli katastrofalt å skru av varmen

Men hva med å bare lukke døren og skru av varmen helt og holdent på det rommet gjennom vinteren, tenker du kanskje?

Det kan gå bra i mange tilfeller, men særlig i eldre og dårlig isolerte hus og på eldre hytter på steder med lave temperaturer, kan det være svært risikabelt dersom det er vannrør i tilknytning til rommet.

– Å senke temperaturen for mye, kan bli katastrofalt. Det er fordi vannrørene går i veggen. Mange ganger vil også 10 grader være for lite dersom veggene er dårlig isolerte, har forskningsleder og vannskadeekspert hos SINTEF, Lars-Erik Fiskum fortalt til klikk.no.

KJEMPEPROBLEM: Når vann fryser til is, øker volumet med ti prosent. Et frossent kobberrør vil i mange tilfeller sprekke, eller koblingene kan løsne. Det kan føre til omfattende vannskader når isen smelter. Foto: Tryg Forsikring
KJEMPEPROBLEM: Når vann fryser til is, øker volumet med ti prosent. Et frossent kobberrør vil i mange tilfeller sprekke, eller koblingene kan løsne. Det kan føre til omfattende vannskader når isen smelter. Foto: Tryg Forsikring

Han påpeker at frostskader først og fremst rammer boliger som er over 30 år gamle.

– Så fremt boligen er bebodd og du har varme på i huset, skal det mye til for at du får problemer i moderne boliger. Da har du det i så fall altfor kaldt eller en konstruksjonsfeil. Gamle hus er mye dårligere isolert og kan ha kobberrør som går i kjellerstrekk. Da er risikoen mye større, fastslår han.

– Vann som fryser i rørene utvider seg og da blir det som en plugg i røret. Det kan gå bra i noen tilfeller, men man kan også risikere at pluggen utvider seg så mye at røret sprekker og det blir full utstrømming med vann når isen tiner.

Særlig hytter er ekstra utsatt for frostskader ettersom de gjerne står tomme over lang tid. Mange glemmer gjerne å skru av stoppekranen før de forlater hytta. Også nyere hytter kan være utsatt for frostskader dersom det for eksempel skjer et strømbrudd i området.

– På hytten anbefaler vi at vannet skal være ute av rørene og at stoppekran er stengt. Hvis man bryter det, er det uaktsomhet og da kan det bli avkortning på forsikringen. Er skaden på 70.000 kroner kan avkortningen bli 50 prosent prosent, og du må betale 35.0oo av egen lomme, har kommunikasjonsrådgiver i Tryg forsikring, Torbjørn Brandeggen, uttalt til Klikk.no.

Les mer: Advarer mot katastrofal tabbe

Ikke kjør elektriske apparater om natten

I sommer sendte kraftselskapene ut informasjon om innføring av ny nettleiemodell som premierer smart bruk av strømnettet.

Strømmen er dermed ofte billigst når folk sover.

Dette har gitt mange ideen om at vaskemaskinen, tørketrommel eller oppvaskmaskinen kan kjøres mens man sover.

Det er imidlertid noe både eksperter på brannvern, brannvesenet og forsikringsselskapene jevnlig er ute og advarer imot.

– Elektriske apparater er skyld i flere branner hvert år, og vårt klare råd er å sørge for at alle er skrudd av før man forlater huset og før man legger seg for å sove, har Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, uttalt i en pressemelding.

KAN TA FYR: Slik så tørmetrommelen ut etter brannen. Heldigvis var eierne hjemme og våkne. Foto: Frende Forsikring.
KAN TA FYR: Slik så tørmetrommelen ut etter brannen. Heldigvis var eierne hjemme og våkne. Foto: Frende Forsikring.

- Jeg er redd vi får en økning i antallet husbranner hvis dette er noe folk gjør til en vane. Vi ser hvert år at flere branner starter i for eksempel tørketromler, skotørkere eller andre elektriske apparater, sier Øystein Øren i Frende Forsikring i en fersk pressemelding.

I en tidligere undersøkelse Frende har fått utført, svarer 47 prosent av familier med barn mellom 0 og 6 år at de vasker klær og bruker tørketrommel om natta.

1 av 3 nordmenn sa i undersøkelsen at de regelmessig eller innimellom bruker for eksempel tørketrommelen om natta.

– Det er en sjanse jeg aldri ville tatt, sier Øren.

Torbjørn Brandeggen hos konkurrenten Tryg, har tidligere gått ut og advart mot at mange heller ikke har røykvarslere i tilknytning til bad eller vaskerom, og at man dermed er ekstra utsatt om det skulle ta fyr i tørketrommel eller vaskemaskin om natten.

Han påpeker at det er en misforståelse at man ikke kan ha røykvarsler på våtrom.

Ikke fyr med feil ved

Når vedprisen også stiger, kan det kanskje være fristende å gyve løs på byggematerialene man ikke rakk å kjøre på søppelfyllingen for å spare litt penger på ved?

Enkelte kan nok fristes til å bruke ovnen som en forbrenningsovn, altså et sted man kan kaste brennbart avfall.

– Fyrer du med papir, får du mye aske i ovnen, og slipper dessuten ut mye partikler. Søppel bør man kvitte seg med på andre måter. En vedovn er til å brenne ved i, har styreleder i Norsk Varme, Brede Børud sagt til klikk.no

– Det er forbudt å bruke ovnen til avfallsforbrenning. Rent og ubehandlet treevirke er det greit å bruke, men man bør ikke fyre med trevirke som er lakket, malt eller impregnert da dette medfører skummel forurensing, har Fagsjef i Norsk Ved – forum for vedprodusenter, Øyvind Stranna Larsen uttalt til klikk.no.

Andre ved-tabber går ut på å fyre med for store kubber eller våt og rå ved.

Det skal mye til å få fyr om du begynner med grove kubber. Da tar det lang tid å få opp varmen i brennkammeret, og forbrenningen blir ineffektiv.

– Det beste er å tenne opp med mindre emner, og gjerne med flis, never eller tennbriketter på toppen, har Brede Børud sagt til klikk.no.

GROVE KUBBER: Husk å hugge eller tilvirke lettere opptenningsved i tillegg til de grove vedskiene. Foto: Colourbox
GROVE KUBBER: Husk å hugge eller tilvirke lettere opptenningsved i tillegg til de grove vedskiene. Foto: Colourbox

Les mer: I denne saken kan du lese mer om de vanligste fyringstabbene folk gjør.

Alle seriøse vedselgere i Norge forplikter seg til at veden skal ha maksimum 23 prosent fuktighet, men de fleste streber etter at veden skal holde under 20 prosent.

Vedselgere skal også ha en fuktmåler tilgjengelig og man skal ikke nøle med å spørre om de kan sjekke fukigheten før du slår til.

Du kan også benytte «Zalo-trikset» for å sjekke om veden din er tørr nok.

Les mer: Zalo-trikset som kan få fart på fyringen

Varmepumpe-tabber

Over én million nordmenn har en eller flere varmepumper i huset sitt, men de færreste har vel satt seg nøye inn i alle knapper og funksjoner på fjernkontrollen.

Også her er det lett å gjøre lite økonomiske valg.

Nylig snakket vi med to eksperter på varmepumper som delte sine beste tips.

Les hele saken her: Varmepumpe-tabber: Denne knappen må du ikke trykke på

Her er noen av deres viktigste råd:

En av de største tabbene man kan gjøre er å velge feil modus på varmepumpens fjernkontroll.

TABBE: Denne funksjonen bør man ikke bruke i Norge.
TABBE: Denne funksjonen bør man ikke bruke i Norge. Foto: Varmepumpeinfo.no

– Vi ser ofte at folk fortsetter å kjøre i vifte- eller kjølemodus når de skrur på varmepumpen igjen etter sommeren. Da er det viktig å trykke på «mode» og sette på oppvarming - som altså har symbolet med en sol. Det er en del som misforstår dette. Sol er varme, mens snøkrystall er nedkjøling, forteller kurs- og informasjonsansvarlig i Norsk Varmepumpeforening, Einar Gulbrandsen, til klikk.no.

– Driftsmodus har også en auto-funksjon som du ikke bør bruke i Norge. Pumpen bør alltid stå på oppvarming om vinteren.

– Hvis den står på auto-modus med 22 grader som temperatur, og du begynner å fyre i peisen, så vil varmepumpen skru på kjølefunksjonen og jobbe for å få temperaturen ned til 22 grader.

Anders Jonasson, daglig leder i varmepumpeforhandleren Kinnan Norge advarer mot at det er heller lite penger å spare på å kjøre varmepumpen med lav viftehastighet eller bruk av nattsenking.

– Det kan være lurt å la varmepumpen gå på jevn temperatur kontinuerlig. Nattsenking er et klassisk begrep som man har innøvd her i Norge for å spare penger. Men det er faktisk fullstendig feil nå. Varmepumpen bruker minst strøm hvis den går på lunk hele tiden. Hvis den må jobbe hardt for å heve temperaturen på kort tid, så kan du nulle du ut det du har spart gjennom nattsenkingen. Det kan være lurt om man er bortreist over en lengre periode, men ikke for bare et døgn, sier Jonasson og fortsetter:

– Selv skrur jeg opp temperaturen med et par grader mellom 3 om natten til 6 om morgenen når strømprisen er lavere. Da våkner jeg opp til et godt og varmt hus. Så skrur jeg den heller ned på dagen.

For lav effekt

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Gulbrandsen forteller at en vanlig tabbe er å kjøre varmepumpen på for lav effekt.

– Kjører du pumpen på laveste viftehastighet vil du få minst varme ut i rommet, men ønsker du å spre varmen ut i større deler av rommet, må du øke viftehastigheten. De fleste har viftehastigheten på «auto» og det kan fungere veldig bra. Det hjelper ikke å skru opp temperaturen til 30 grader dersom du fortsetter med laveste viftehastighet. Da blir det svært varmt akkurat rundt varmepumpen, men ikke nødvendigvis i resten av rommet. Et godt tips er å bruke høy viftehastighet på natten for at varmepumpa skal være mest mulig effektiv.

– Hvor høy viftehastighet man velger, utgjør så og si ingen forskjell i hvor mye strøm innedelen bruker. Det som har betydning for energiforbruket er utetemperaturen og ønsket innetemperatur.

Slurv med vedlikehold

Ekspertene trekker også frem at mange slurver med vedlikeholdet av varmepumpen. Potte tette luftfiltre vil naturlig nok gå hardt ut over effekten til varmepumpen.

– Det er viktig med jevnlig rengjøring av filtrene. Slå av maskinen og trekk ut kontakten, ta ut filtrene og støvsug dem forsiktig (se bruksanvisningen). Har du kjæledyr, er det ikke unormalt å gjøre dette annenhver uke. Jeg anbefaler at man tar en kikk minimum én gang i måneden, sier Gulbrandsen, og fortsetter:

POTTE TETT: Selv etter å ha skrevet saken om de verste varmepumpe-tabbene, glemte Klikks journalist å rengjøre filteret. Resultatet etter cirka et år, var nedslående. Etter at de var rengjort, varmet den merkbart bedre
POTTE TETT: Selv etter å ha skrevet saken om de verste varmepumpe-tabbene, glemte Klikks journalist å rengjøre filteret. Resultatet etter cirka et år, var nedslående. Etter at de var rengjort, varmet den merkbart bedre Foto: Anders Eid

– Tette filtre vil gi dårligere ytelse og mer støy. Om man hører at det bråker mer enn normalt, kan det hende at det er filteret som er tett. Hører man andre rare lyder, eller at man ikke får det like varmt som tidligere, er det på tide å bestille service.

– Å rense varmepumpen er ikke noe vanlige forbrukere kan gjøre selv. Det er en jobb for en installatør som kjenner produktet godt. Hvor ofte det er nødvendig, kommer an på hvor skitten maskinen er.

Du kan lese hele saken om de verste varmepumpe-tabbene her. Der får du også vite hvordan du kan teste hvor effektiv varmepumpen din er.