Eiendomsmegler pris

Du kan forhandle pris med eiendomsmegleren

Betalingen til eiendomsmegleren er ditt forhandlingskort. Bruk det!

FORHANDLE: Innhent tilbud fra konkurrenter, så står du sterkere i forhandlinger med eiendomsmegler.
FORHANDLE: Innhent tilbud fra konkurrenter, så står du sterkere i forhandlinger med eiendomsmegler. Foto: FOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Hvis du ikke vil selge boligen selv, er valget av eiendomsmegler viktig. Men hva eiendomsmeglerne krever i honorar, varierer.

- Er du flink å forhandle, kan du få eiendomsmegleren til en lavere pris enn om du er en dårlig forhandler, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, som sier at prisforskjellene kan være på titusenvis av kroner.

- Men husk også at eiendomsmeglere er dyktige forhandlere, og at de bruker den kunnskapen de har for å få deg til å betale mest mulig for oppdraget, sier Bartholdsen.

Han mener det er bedre å be om tilbud fra konkurrenter enn å starte pruting i etterkant.

- Da kan det fort hende at eiendomsmegleren vil bytte litt lavere provisjonssats mot at du for eksempel må betale ekstra for visninger slik at vinningen går opp i spinningen for deg som kunde, sier han.

Gjennomsnitt

Finanstilsynet har nettopp kommet med statistikk for 2013, som viser gjennomsnittlig vederlag til eiendomsmeglere rundt omkring i landet. Tallene viser store forskjeller mellom fylkene. Mens meglere får lavest andel i Rogaland (1,67 prosent), får de mest i Nord-Trøndelag (2,48 prosent).

Østfold: 2,25

Akershus: 1,79

Oslo: 1,81

Hedmark: 2,77

Oppland: 2,55

Buskerud: 2,16

Vestfold: 1,95

Telemark: 2,38

Aust-Agder: 2,21

Vest-Agder: 1,91

Rogaland: 1,67

Hordaland: 2,36

Sogn og Fjordane: 1,48

Møre og Romsdal: 2,20

Sør-Trøndelag: 2,20

Nord-Trøndelag: 2,48

Nordland: 2,06

Troms: 1,84

Finnmark: 2,08

Gjennomsnitt totalt: 1,99

Markedsføringspakker

Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Finn Tveter, tror prisforskjellene på eiendomsmeglere skyldes ulik grad av konkurranse, men også at det er tradisjon for å levere noe annet, og mer, inkludert i vederlaget noen steder.

- Jeg anbefaler alltid at en boligselger først undersøker hva ulike eiendomsmeglere vil levere i forbindelse med salg av deres bolig, før de ser på størrelsen av vederlaget, sier han.

For eksempel bør du undersøke om visninger er inkludert i markedsføringspakken eller provisjonen.

I statistikken til Finanstilsynet er det ikke bare eiendomsmeglerens provisjon av salget som er regnet med. I tillegg inngår eventuelt vederlag for såkalte markedsføringspakker, hvis ikke megleren har krevet godtgjørelse for den eksakte kostnaden av disse.

- Ofte er det nemlig slik at megleren krever en rund, gjennomsnittlig sum for disse pakkene, som dermed både kan gi overskudd eller underskudd, avhengig av hvor stor grad av pakken som utnyttes i det enkelte tilfellet, sier Wilhelm Mohn Grøstad, Seksjonssjef for eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet.

Prisen på markedsføringspakkene varierer sterkt fra megler til megler.

- Kostnaden på markedsføringspakkene kan øke i takt med eiendommens eksponeringsgrad. De forskjellige meglerforetakene har forskjellige typer markedsføringspakker og prisprofiler, sier han.

Ingen fasit

SIGNERE AVTALE: Vær sikker på at du har lest nøye gjennom avtalen med eiendomsmegler før du signerer avtalen med ham eller henne.
SIGNERE AVTALE: Vær sikker på at du har lest nøye gjennom avtalen med eiendomsmegler før du signerer avtalen med ham eller henne. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Finanstilsynet kan imidlertid ikke si noe om hva du bør betale eiendomsmegleren, ifølge Mohn Grøstad.

- Provisjonene fastsettes på grunnlag av avtale mellom megler og kunde og her vil det være flere forskjellige faktorer som har betydning for den avtalte provisjonen, sier han.

Forventet salgssum og hvor lett salgbart huset vil være, er viktig.

- Snittprovisjonen er kun en indikator som kan vise en interessant tendens i meglernes vederlagskrav, men altså definitivt ingen fasit for hva den enkelte kunde bør oppnå i sin forhandling med megleren, sier han.

Vær obs på dette

Bartholdsen i Forbrukerrådet har også følgende råd knyttet til provisjon:

EIENDOMSMEGLER: Hvor mye eiendomsmegleren sitter igjen med etter en jobb varierer i ulike deler av landet.
EIENDOMSMEGLER: Hvor mye eiendomsmegleren sitter igjen med etter en jobb varierer i ulike deler av landet. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

- Dersom det er en mulighet for at du likevel ikke kommer til å selge nå, er det veldig viktig at du passer på at kontrakten din med eiendomsmegleren er helt klar på at du ikke skal betale annet en meglerens konkrete utlegg hvis det ikke blir noe av salget. Da er det en fordel at mest mulig av markedsføringsutgiftene ligger inne i provisjonssatsen.

- Dersom det er mulig at du kan komme til å trenge mange visninger, er det viktig at du ikke betaler for hver enkelt visning, men helst at visninger er inkludert i provisjonssummen.

- Det er en stor tabbe å bare sammenligne provisjonssatser. Det finnes for eksempel advokater som har lettere forståelige prislister der det meste er innbakt i provisjonssatsen, der megleren tar ekstra for alt som gjøres.

Les også:

Ordene som forteller halve sannheten i boligannonser

Slik får du solgt boligen

Slik avslører du meglernes lokkepriser

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også