Bolig og ferie
Dette må du gjøre før du reiser på ferie
Du gjør lurt i å stenge hovedstoppekranen før du reiser på ferie.
Juli er feriemåneden fremfor noen, og de fleste overlater boligen til seg selv i både to og tre uker. Mange tenker kanskje på å sikre mot tyverier, men like viktig er fokus på skader som kan oppstå av elektrisitet og vann, blant annet fordi skadene vil kunne bli langt mer omfattende enn når du er tilstede.
- De vannskadene som oppstår i ferien blir ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages, sier forskningsleder ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk, Lars-Erik Fiskum, til klikk.no.
Og en fryseboks som har stått uten strømtilknytning over flere uker, vil aldri være noe pent syn når man kommer hjem. Etter ett døgn vil temperaturen ha krøpet over nullstreken og derfra og til du kommer hjem er det bare snakk hvor ødelagt maten blir.
Trekk ut støpslene
Det er gjennomgående kun enkle tiltak som er nødvendig for å feriesikre boligen din mot vann- og elektrisitetsskader.
Nettstedet bolius.dk har seks tips til hva du bør gjøre før du reiser på ferie.
"Trekk ut støpselet", er det første rådet de gir. Noe også sjefingeniør Jostein Ween Grav i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er entydig på.
- Det eneste som gir garanti for å unngå skader som følge av overspenninger ved lynnedslag er å trekke ut kontaktene, understreker han overfor klikk.no.
- Det er selvfølgelig ikke smart å gjøre det på kjøleskap og fryser, så for disse sin del vil det være hensiktsmessig å ha et overspenningsvern installert i sikringsskapet.
Også antenneledninger og nettkabler
Men det holder ikke bare å trekke ut støpslene når man reiser på ferie, elektriske impulser har andre veier enn bare gjennom strømkablene.
- Overspenning ved for eksempel lynnedslag finner også veien gjennom telekabler, blant annet antenneledningen til TV-en, fremhever Grav.
Ett av de andre rådene fra bolius.dk er derfor å trekke ut antenneledninger og kabler til modem og andre mottagere. Og til dem som fortsatt har fasttelefon, så er rådet også å trekke ut ledningene til denne.
- Grunnregelen er at alt som er koblet til en ledning som går ut av huset også kan føre en overspenning inn i huset, og vi har eksempler på lynnedslag noen meter fra en bolig som har gått inn i huset og spredt seg videre gjennom kabeltv-nettet og ødelagt TV-er og dekodere i hele boligområdet, forteller Grav.
Hovedstoppekranen
Vann er kanskje noe av det mest ødeleggende for en bolig, dersom det får lov til å stå å renne ukontrollert over lengre tid.
Og det får det gjerne lov til i ferier.
Da er det bedre å ta sine forholdsregler før man reiser på ferie.
- De vannskadene som oppstår i ferien blir ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Stenger du derimot hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg, forteller Lars-Erik Fiskum, som også trekker frem en annen måte å sikre en ferietom bolig på, ved å montere en lekkasjestopper.
- En lekkasjestopper kan monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning, poengterer han.
- Rens slukene før ferien
Slukene i huset representerer ingen umiddelbare risiko for en ferietom bolig, men kan bli det etter tilbakekomst. Årsaken er for det første at sluk som ikke renses jevnlig, gradvis fylles opp med hår. smuss og fett. Og når dette får stå i perioder uten vanntilførsel, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp.
- Dersom du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre redusert avrenning og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart, advarer Fiskum.
Les også:
Sjekkliste for vedlikehold av veggene
Slik velger du riktig farge på huset
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 04/07 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.