Utenfor Oslo kan du få enebolig til 3 millioner
Flytt ut av Oslo og spar millioner
Men du må reise stadig lengre for å få virkelig mye for pengene.
Billigere hus utenfor Oslo
På Manglerud i Oslo må du betale mer enn fire millioner kroner for et rekkehus.
På Godlia i Oslo koster en tomannsbolig i underkant av fem millioner kroner.
På Røa i Oslo koster et rekkehus nesten 5,5 millioner kroner.
På Kjelsås i Oslo må du ut med mer enn 6 millioner kroner for et rekkehus.
På Ski, 23 minutter med tog til Oslo S, kan du få et rekkehus til under tre millioner kroner.
På Siggerud, 40 minutter med buss til Oslo S, kan du få en enebolig for under 3,5 millioner kroner.
I Asker, en halvtime med tog unna Oslo S, kan du få et mindre rekkehus for 3 millioner kroner.
På Langhus, en drøy halvtime med tog unna Oslo S, kan du få en enebolig til 4,5 millioner kroner.
På Tårnåsen, 23 minutter med buss fra Oslo S, får du en enebolig til 4,7 millioner kroner.
På Greverud, 23 minutter med tog fra Oslo S, får du et stort rekkehus til 3,5 millioner kroner.
På Lørenskog, 40 minutter unna Oslo S med buss, kan du få et rekkehus på 105 kvadratmeter for 3 millioner kroner.
På Strømmen, 24 minutter med tog fra Oslo S, kan du få en eldre enebolig for 3,5 millioner kroner.
I Nittedal, rundt 30 minutter unna Oslo S, kan du få en hel enebolig på 160 kvadratmeter for 4,5 millioner kroner.
På Jessheim, 38 minutter med tog fra Oslo S, kan du få en enebolig til 3 millioner kroner.
Mange nyter Oslo-gryta når de er studenter, unge og barnløse, men mange av oss får brått lyst på større plass og en hageflekk når barna melder sin ankomst. Men boligprisene i hovedstaden stiger stadig og man skal ha solid økonomi for å få oppfylt drømmen om rekkehus eller hus i Oslo.
Et liv i forstedene høres dørgende kjedelig ut for noen, koselig og forlokkende for andre. Men det er ingen tvil om at det er økonomisk smart å heve blikket noe og ta en titt utenfor bygrensen.
Hvis du er villig til å ta tog i 15-30 minutter eller kjøre bil for å komme deg på jobb i Oslo, kan du få en god del mer for pengene. Men det er allerede mange som har forstått poenget og Oslos nabokommuner opplever at folk fra hovedstaden strømmer til på visning.
- Jeg vil anslå at så mange som 75 prosent av de som kjøper boliger her ute, flytter fra Oslo, sier eiendomsmegler Elly Jørstad på DNB Eiendoms kontor på Strømmen.
Enebolig til 3,5 millioner
Områdene nord for hovedstaden, i retning Strømmen, Lillestrøm og Gardermoen, opplever en stadig økning i pågangen av boligkjøpere fra Oslo. På Lørenskog kan du få et rekkehus på 105 kvadratmeter for 3 millioner kroner. På Strømmen, hvor toget tar 24 minutter til Oslo S, ifølge NSBs rutetider, kan man få en eldre enebolig for 3,5 millioner kroner.
Jessheim er hakket lengre ut, det tar 38 minutter med tog. Der kan du få en enebolig til 3 millioner kroner.
- Jeg vil si at du kan regne med å spare en million kroner på å kjøpe på Jessheim i forhold til de mindre populære bydelene i Oslo. Sammenligner du med Oslo vest, så vil du fort spare to millioner, sier Magnus Nordli hos Privatmegleren på Jessheim.
Han påpeker at prisene har steget mye de siste årene. Hvis du vil ha det virkelig billig må du ut til områder som Dal, Råholt og Eidsvoll.
Jørstad sier kjøperne fra Oslo er opptatt av offentlig kommunikasjon, barnehager og skoler.
- Det er tydelig at mange trives i Oslo når de er unge, men trekker ut av byen for å få mer plass etter hvert som de får barn. De fleste som kjøper her planlegger å fortsette å jobbe i Oslo, sier Jørstad til klikk.no.
Snittprisen på boliger gir en god indikasjon: i Oslo er gjennomsnittsprisen pr kvadratmeter 45.520 kroner. Snittprisen på Nedre Romerike ligger på 24.365 kroner, viser statistikken til Norges Eiendomsmeglerforbund.
4-5 millioner for rekkehus i Oslo
Togturen fra Nittedal tar rundt 30 minutter til Oslo S, men toget tar bare 18 minutter til Nydalen, og kan være en effektiv pendlerreise for mange som i dag bor nord i Oslo. Der kan du få en hel enebolig på 160 kvadratmeter for 4,5 millioner kroner.
Hvis du skal kjøpe en tomannsbolig eller et rekkehus i de fleste bydelene i Oslo, må du fort ut med 4-5 millioner kroner. Enkelte bydeler er imidlertid fortsatt noe rimeligere, men det blir stadig færre områder for å gjøre kupp.
For et rekkehus på Manglerud i Oslo må du betale mer enn fire millioner kroner. Ifølge Ruters trafikkplanlegger bruker du drøyt 20 minutter med kollektivtransport ned til Jernbanetorget herfra.
En tomannsbolig på Godlia koster i underkant av fem millioner kroner, mens vest i Oslo på Røa, koster et rekkehus nesten 5,5 millioner kroner.
For et rekkehus på Kjelsås må du ut med mer enn 6 millioner kroner. Toget fra Kjelsås stasjon tar 14 minutter, mens bussen tar nesten en halvtime ifølge Ruter.
Til sammenligning kan du få et rekkehus på Ski til under tre millioner kroner. Toget fra Ski tar 23 minutter, ifølge NSB.
På Siggerud kan du få en enebolig for under 3,5 millioner kroner. Ifølge Ruter vil bussen bruke 40 minutter herfra til Oslo S. Utenom rushtiden bruker man bare 20 minutter med bil inn til Oslo.
Flytter til Asker for å pendle
Gjennomsnittspriser i Oslo og Akerhus
Oslo: 45.371.
Bærum: 42.372.
Asker: 37.845.
Akershus: 33.241.
Follo: 32.796.
Nedre Romerike: 30.795.
Øvre Romerike: 25.947.
Prisene er gjennomsnittlig pris pr kvadratmeter for alle typer boliger pr 1.3.2013.
Hovedregelen er enkel: jo nærmere Oslo-grensen du er, jo mindre sparer du.
Også i Asker kan du få et mindre rekkehus for 3 millioner kroner. Herfra bruker toget omtrent en halvtime inn til Oslo sentrum, selvsagt avhengig av hvor i kommunen man bor.
Aktiv Eiendomsmegler selger mange rekkehus og tomannsboliger til folk som flytter ut fra Oslo.
- Det er ingen tvil om at det er billigere i for eksempel Asker enn det er inne i Oslo, selv om prisene har blitt ganske høye her også, sier eiendomsmegler Fredrik von Krogh til klikk.no.
Han forteller at det stort sett er Oslo-folk som kjøper rekkehus og tomannsboliger og at de planlegger å pendle inn til jobb i Oslo.
- Prisene på et rekkehus her varierer fra tre til opp mot fem millioner kroner, avhengig av faktorer som størrelse, standard og beliggenhet, sier han.
Kjøperne er generelt veldig opptatt av at det er nærhet til kollektiv transport slik at de enkelt kan pendle inn til jobben i Oslo.
Bærum er allerede dyrere enn de fleste bydelene i Oslo, viser statistikken til Norsk Eiendomsmeglerforbund.
Dyrere enn deler av Oslo
Også sør for Oslo har boligprisene fulgt etter hovedstaden. Det hjelper ikke stort å flytte rett over bygrensen til Oppegård, der er prisene godt oppe allerede.
- Det kommer jo an på hvor i Oslo du sammenligner med. Oppegård er billigere enn Nordstrand og mye av Oslo vest, men mye dyrere enn Hauketo og Prinsdal, sier Anders Kopperud hos Foss eiendomsmegler på Kolbotn i Oppegård.
Han mener stadig flere får øynene opp for områdene rundt Oslo. At flere er ute etter boligene fører naturligvis til at prisene går opp.
- For et rekkehus i Oppegård må du regne med å betale minst 3,5 millioner kroner. Ofte går de for mer enn det og, kvadratmeterprisen er nok rundt 35.000 kroner, sier han.
Må langt for å spare mye
Heller ikke i Ski sentrum er det spesielt billig, men hvis du beveger deg vekk fra sentraene kan det være penger å spare.
På Langhus får du for eksempel en stor enebolig til 4,5 millioner kroner. Men da er du et lite stykke unna toget, som tar en halvtime inn til Oslo.
Først når du har passert Ski faller prisene merkbart. Det samme gjelder vestover og nordover - du må ganske langt unna for at prisene virkelig skal stupe.
- I Lørenskog og på Lillestrøm er det allerede høye priser. Men drar du ut til Gjerdrum eller Flateby så får du mye for pengene. Da er du vel en 40 minutters kjøretur unna Oslo, men det er klart at det vil ta lengre tid i rushtiden. Men vi ser det her ute, at stadig flere er villige til å bruke litt ekstra tid til jobben, for å få mye bedre plass, sier eiendomsmegler Ken Døhli hos Eiendomsmegler1 på Lillestrøm til klikk.no.
Les også:
Slik får du mest mulig ut av anbudstjenestene
Et tastetrykk avslører om det er lokkepris
Dette er redningen for støvete persienner
Denne saken ble første gang publisert 29/04 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.