Bolig: Nybygg
Disse tilvalgene bør du prioritere når du skal kjøpe ny leilighet
Du kan spare penger ved å gjøre noen av oppgraderingene selv.
Det bygges stadig nye leilighetsprosjekter og mange synes det er både trygt og behagelig å kjøpe noe helt nytt. Ingen har bodd i leiligheten før og standarden er generelt høy.
Men når du kjøper en ny leilighet vil ikke sluttprisen nødvendigvis bli den prisen som står i prospektet. Leilighetene kommer med en fast standardløsning, med mulighet for å oppgradere eller endre løsninger ved hjelp av tilvalg. Er du handy, eller har du et stramt budsjett å forholde deg til, kan noen av tilvalgsløsningene oppgraderes på egen hånd.
Ulike kategorier
Selvaag Bolig har tatt stilling til denne problemstillingen og standardisert tre typer boliger i ulike kategorier: Selvaag Start, en bolig som gir deg en god start i boligmarkedet. Selvaag Hjem, for deg som vil ha en bolig for livet. Og Selvaag Pluss som er alternativet for deg som vil ha høy standard og en enklere hverdag. Alle disse boligene kommer med en standardløsning som kan oppgraderes.
- Ved å ha tre ulike kategorier kan alle finne noe som passer for seg og sine behov, sier salgssjef Petter Mamen-Lund fra Selvaag til bonytt.no. Alle boligene leveres i god standard, som man kan flytte rett inn i. Plussboligene har litt høyere standard på gulv og kjøkken enn Hjem boligene. Hjem boligene har igjen litt høyere standard enn Start boligene. Om man ønsker å oppgradere noe vil også valgmulighetene være flere i de dyrere kategoriene, tilpasset hva vi forventer at plusskunden vil oppgradere med.
Se på helheten
Hvilke tilvalg vil det lønne seg å prioritere? Og hvilke kan du med fordel droppe?
Mamen-Lund understreker at man må se på helheten av en ny leilighet sammenlignet med en gammel. En ny leilighet vil ha bedre isolering, dører og vinduer enn en gammel leilighet. Og standardgulvet i en ny Start bolig ville blitt karakterisert som et nytt gulv med høy standard i en ordinær, brukt leilighet.
- Skal man velge å prioritere noe vil jeg si fliser på bad, ekstra på kjøkken, downlights og eventuelt oppgradering av gulv, sier Mamen-Lund. Standardgulvene er fine, så det er ikke nødvendigvis noe som må endres. Kjøkkenleverandørene har egne, gode pakkepriser på hvitevarer som man ofte ikke får i butikken. Dessuten kan leverandørene tilby serier som man ikke får kjøpt i de store el varehusene. Men man kan selvfølgelig gå på salg på Elkjøp og Expert og få rimelige løsninger som man setter inn selv.
Du kan gjøre mye selv
Stian Pøhner, eiendomsmegler i Nordvik & Partners, har selv eid tre leiligheter som var nye prosjekter. Han har derfor god erfaring på området, og han påpeker at tilvalg kan bli en kostbar affære.
- Nye prosjektleiligheter kommer stort sett med en ganske enkel standard, som de fleste vil gjøre noe med, forklarer han til bonytt.no. Hva og hvor mye man vil oppgradere kommer selvsagt an på hvilken fase man er i livet og hva slags budsjett man har. Men etter å ha eid tre nye leiligheter har jeg gjort meg noen verdifulle erfaringer. Man må også huske på at det uansett kommer en tilvalgskostnad om man skal gjøre endringer.
Dette bør du prioritere
Pøhner har en klar tanke om hva som lønner seg å bestille fra utbygger, og hva man bør gjøre selv. Her er hans tips:
Gulv: Ønsker du et annet gulv enn standardløsningen bør du velge dette som tilvalg. Det er lurt på grunn av underskap og lister. Det blir litt av en jobb å rive opp alt det nye og legge gulvet selv.
Elpunkter: Pass på at det er nok elpunkter i boligen. Eluttak på balkongen er et godt tips, det følger nemlig ikke med.
Downlights: Generelt bør man legge litt penger i det elektriske. Dette er vanskelig å endre på i etterkant ettersom det ofte er skjulte løsninger.
Veggfliser bad: Gulvfliser kan man legge selv flis på flis, men veggfliser er vanskeligere å legge selv på grunn av skap, brytere og annen innredning.
Dette kan du gjøre selv
Bytte veggfarge: Det er ikke noe poeng å velge en annen farge fra utbygger. Vegger kan man helt fint male selv. Dessuten er fargevalg vanskelig siden det kan endre seg mye ut fra lyset. Man bør faktisk ta oppstrøksprøver på veggen.
Hvitevarer: Kjøp hvitevarer selv på store el varehus, da slipper du påslag fra kjøkkenleverandøren.
Kjøkken: Velg standardkjøkkenet og oppgrader det selv ved å bytte benkeplate eller fronter. Det har Pøhner selv gjort, og han mener det kan lønne seg. Eventuelt velg standardkjøkkenet og bytt hele kjøkkenet ut.
Gulvfliser. På badet kan du legge flis på flis på gulvet. Da slipper du å være bundet til utbyggeren sin leverandør, og kan velge fliser fritt.
Baderomsinnredning: Her gjelder det samme som på kjøkken. Velg standardløsning og oppgrader selv.
Les også:
Her finner du de kuleste interiørbildene
Slik virker leiligheten større
- Menn blir tykke av å få barn
Denne saken ble første gang publisert 28/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.