Slik finner du riktig rørlegger

Her er tipsene du trenger for å finne riktig rørlegger

Her er sjekklisten for deg som søker etter rørlegger

VIKTIG MED FORARBEID: Det kan være skummelt å ansette en rørlegger. Gjør du godt forarbeid før du inngår avtaler kan du spare både tid og penger.
VIKTIG MED FORARBEID: Det kan være skummelt å ansette en rørlegger. Gjør du godt forarbeid før du inngår avtaler kan du spare både tid og penger. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no
Sist oppdatert

Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing. Vi snekrer, ominnreder og svinger oss med malerkosten som aldri før.

Baderommet er et populært, men utfordrende værelse å pusse opp. Her kan mye gå galt, og det gjelder å bruke flinke fagfolk. De viktigste valgene handler om det som faktisk er bak flisene, og ikke hvilke farger og armaturer du skal ha.

Det finnes nok av useriøse aktører på markedet, og det er viktig å finne en kvalifisert håndverker når du skal pusse opp badet. Mange har hørt skrekkhistorier om dårlig arbeid, høye priser, forsinkelser og upålitelighet,

Her er tipsene du trenger for å finne gode, seriøse håndverkere.

Be om referanser

Alle ønsker å bruke en dyktig håndverker, som er pålitelig og som ikke har vært med i mange tvister. Hvordan finner man dem?

- Generelt vil jeg anbefale å innhente referanser før du inngår en avtale med en rørlegger, sier Kristina Picard fra Storebrand. - Be om å snakke med flere som rørleggeren har utført lignende oppdrag hos, for å være sikker på at han/hun har hatt fornøyde kunder. Ikke nøy deg med å se en attest, jeg ville tatt kontakt med referansene enten per telefon eller e-post, understreker hun. I tillegg skal du be om sluttdokumentasjon for skikkelig utført arbeid. Dette kan være viktig dokumentasjon ved kjøp/salg og i forsikringssaker.

REFERANSER: Hent alltid inn referanser før du inngår en avtale med en rørlegger. Og snakk gjerne med flere som rørleggeren har jobbet hos.
REFERANSER: Hent alltid inn referanser før du inngår en avtale med en rørlegger. Og snakk gjerne med flere som rørleggeren har jobbet hos. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Sjekkliste - velg riktig rørlegger

Har rørleggeren mesterbrev?

Her kan du finne ut om rørleggeren du skal bruke har mesterbrev

Mesterbrev register

Norske Rørleggerbedrifters Landsforening har utviklet en sjekkliste for deg som leter etter en rørlegger.

- Undersøk markedet. Søk etter organiserte rørleggerbedrifter på www.skikkeligrørlegger.no eller søk bredere på andre relevante nettsteder som Finn Oppdrag eller Google.

- Undersøk formaliteter og organisasjonstilhørighet. Alle rørleggerbedrifter skal ha en adresse og et telefonnummer du kan nå dem på. Undersøk om bedriften er registrert i Brønnøysund eller organisert i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS.

- Spør om rørleggerbedriften har sentral eller lokal godkjenning. Etter plan- og bygningsloven skal alle håndverkere være offentlig godkjent - enten sentralt eller kommunalt. Godkjenning utstedes av Statens bygningstekniske etat eller kommunen.

- Spør etter våtromssertifikat. Hvis det er på badet eller i vaskerommet du skal ha utført rørleggerarbeid, så spør om bedriften du engasjerer har våtromssertifikat. Sertifikatet bekrefter at bedriften har nødvendig kompetanse.

- Vær tålmodig. Det er bedre å vente noen uker på en dyktig rørleggerbedrift, enn å måtte ty til useriøse bedrifter. De anerkjente bedriftene har travle dager, og det gjør at de useriøse alternativene blomstrer.

- Innhent flere tilbud - be om referanser. Innhent gjerne pristilbud fra flere bedrifter. Men husk at kvalitet og pris henger nøye sammen. Når du har valgt deg ut en bedrift, undersøk om den har erfaring med den type arbeid du skal ha utført og be om referanser.

- Beskriv oppdraget grundig. Redegjør for oppdraget skriftlig og få med så mange detaljer som mulig. Vær tydelig på hvilke forventninger du har til sluttresultatet. Husk at uventede utfordringer kan oppstå underveis som gjør sluttresultatet annerledes enn du hadde tenkt deg.

- Konsentrer ansvaret. Arbeid på våtrom inkluderer flere ulike yrkesgrupper. Det enkleste er å velge ut en bedrift som totalentreprenør som kan organisere og ta ansvar for alle involverte.

- Ha en befaring med bedriften før arbeidet igangsettes. En befaring er en forutsetning for at bedriften skal kunne gi et så nøyaktig tilbud som mulig. Her går dere gjennom hva som skal gjøres og hva som er de ønskede resultatene.

- Inngå skriftlig kontrakt. En kontrakt er både din og håndverkerens bekreftelse på hva som er avtalt, og kan forebygge mange potensielle tvister. Standard Norge har utarbeidet gratis kontrakter til dette formål.

Er du misfornøyd med arbeidet?

TOTALENTREPRENØR: Det kan være lurt å ansette en totalleverandør. Da blir ansvaret konsentrert og det er en som organiserer og tar ansvar for alle involverte.
TOTALENTREPRENØR: Det kan være lurt å ansette en totalleverandør. Da blir ansvaret konsentrert og det er en som organiserer og tar ansvar for alle involverte. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Tirill Ilebekk Hansen fra Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS, understreker at det er viktig å ha tilgang til en velfungerende klageordning slik at du er sikret ryddig saksbehandling dersom det skulle gå galt.

Slik går du frem hvis man vil klage på rørlegger:

1. Ta opp saken direkte med håndverkeren, mye kan løses med en god muntlig gjennomgang av problemet, påpeker Hansen. Vår statistikk viser at det oftest er mangel på skriftelige avtaler som fører til problemer - her gjelder det å være føre var så man slipper misforståelser rundt hva som egentlig er avtalt.

2. Dersom dette ikke når frem - send en skriftlig klage til bedriften hvor du ber om tilbakemelding innen en rimelig frist.

3. Dersom dere fortsatt ikke kommer til enighet er Forbrukerrådet neste stopp. Har du benyttet en rørleggerbedrift med medlemskap i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS (NRL) kan du få saken behandlet hos en lokal skjønnsnemnd som gjør en faglig vurdering av tvisten. I 2011 ble Håndverkerklagenemnda oppløst, men en alternativ ordning vil være på plass i løpet av 2013. Her vil kun klager på organiserte bedrifter behandles, men behandlingstiden er betraktelig kortere enn i den offentlige ordningen.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Så ofte bør du vaske badet

Hva er hardt vann?

Dette har du krav på når du er gravid

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også