Hytter og priser
Forventer god vekst i hyttemarkedet
Den som bruker tid og observerer markedet kan kjøpe hytte til en god pris.
Starten på et år er gjerne tiden for å se inn i diverse krystallkuler, så også når det gjelder kjøp og salg av hytter.
Fra en nedgang i 2008 som følge av den globale realkrisen i økonomien, har prisene for hytter steget jevnt gjennom de tre siste årene, og meglerne forventer fortsatt en jevn vekst i prisene.
- Vi ser at de spesielt dyre hyttene har blitt vanskeligere å selge, mens hytter opp til to millioner har gått jevnt og det regner vi med de også vil gjøre i 2012, forteller daglig leder hos Eiendomsmegler 1 på Lillehammer, Thomas Heimdal, til Bonytt.no.
Og den som er observant og følger med vil alltid kunne gjøre et godt kjøp, selv i de mest attraktive områdene.
Litt usikkerhet
I krystallkulen til Heimdal er det stort sett lettskyet med solgløtt, men absolutt sikker er han ikke på at utviklingen vil fortsette slik den var i 2011.
- Utfordringen er at Norge er så forskjellige i forhold til resten av Europa, derfor er vi litt usikre på hvordan det vil gå i 2012. Det vi imidlertid har erfart er at de nyrike har blitt færre gjennom de siste årene og det får betydning i den øvre delen av markedet. Utsiktene er imidlertid generelt positive, men uten at vi tror det vil ta av.
Den samme tendensen er det også ved sjøen. Det er hyttene i det laveste prissegmentet som går bra, men til forskjell fra fjellet er det en tilfredsstillende interesse også for de ekstremt dyre objektene.
- Mange av hyttene som ikke ble solgt i fjor legges ut igjen i for salg i år, dette fordi eierne ikke er avhengig av å få solgt med en gang, forteller eiendomsmegler hos ABCenter i Kristiansand, Eivind Berentsen, til Bonytt.no.
Han tror at vi i 2012 vil få se et litt mer nøkternt marked, hvor hyttene i det lavere prissjiktet fortsatt vil selges kjapt og at hyttene i mellomsjiktet vil omsettes hyppigere enn i fjor, men at det mest eksklusive markedet med hytter til priser mellom 10 og 20 millioner vil kunne få en liten prisjustering.
- Hvis man priser hytten realistisk, vil det alltid være kunder som vil kjøpe.
Bygges nesten ikke nytt ved sjøen
Det som er utfordringen for hyttemarkedet ved sjøen er at det nesten ikke bygges nye hytter, annet enn gamle, forfalne hytter som rives og erstattes med en moderne fritidsbolig.
- Derfor er sjøhyttemarkedet helt unikt, fordi det ikke er tilgang på nye objekter. Men samtidig vil kjøperne ha nye hytter, fordi de ønsker god standard med vann, kloakk og strøm, og gjerne også landfast, forklarer Berentsen.
De gode kjøpene
I tider hvor det råder en viss usikkerhet og hvor markedet er på det jevne skapes det gjerne en antagelse om at det er mulig å gjøre gode kjøp.
- Det er alltid mulig å gjøre gode kjøp, og den som er flink og følger med i markedet vil alltid kunne blinke ut de gode kjøpene, sier Heimdal.
- Fordi innimellom blir det lagt ut objekter i markedet som er priset lavere enn deres reelle verdi, men uten at det blir lagt merke til av kjøpere. En kjøper som imidlertid er aktiv i markedet og godt orientert vil kunne avdekke slike kjøp og kunne gjøre en god handel uten særlig konkurranse fra andre kjøpere.
Selv om prisnivået jevnt over ligger høyere ved sjøen er det også der mulig å gjøre et godt kjøp, men da må man ifølge Eivind Berentsen akseptere at hytta er eldre med lav standard, og kanskje ikke beliggende i de mest attraktive stedene.
- Men det finnes også hytteområder nede ved sjøen, av typen små hyttebyer, hvor man ikke har strandlinje men kanskje båtrett og som har en akseptabel prislapp.
Alpinanlegg prisdrivende
Den som er på jakt etter et hyttekjøp til en akseptabel pris bør nok styre unna de mest folksomme alpinområdene.
- Nærliggende infrastrukturer som blant annet alpinanlegg vil stort sett være prisdrivende, og dess mer tilrettelagt det er jo høyere vil prisnivået ligge, utdyper Heimdal.
Han ser også at de områdene som preges av aktivitet også vil ligge høyere i pris.
- Der hvor det satses og infrastrukturen bygges ut, der stiger også prisene.
Les også:
Les alt om hytter; kjøp og salg, innredning og vedlikehold
Her får du nasjonalromantikk til under 1,5 millioner
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
Denne saken ble første gang publisert 19/01 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.