Strømsparing
Dette kameraet forklarer høy strømregning
Slik sjekker du om boligen trekker.
Når vinteren nærmer seg bekymrer mange seg naturlig nok for hvordan fyringsutgiftene kan holdes nede, samtidig som varmen holdes ved like inne.
- Folk flest snakker om isolering, men det er manglende tetthet som er hovedårsaken i kalde boliger, sier seniortermografør Karl Grimnes i Termografi og måleteknikk AS til Bonytt.no
Boligens vindjakke
Grimnes forklarer at det er vindsperren som stopper kaldluften. Den ligger tildekket ytterst i veggen og skjules av ytterkledningen.
Derfor er det vanskelig å oppdage feil. Dessuten er dårlig montert plastfolie en vanlig årsak til trekk.
- Er det kaldt ute tar du gjerne på deg en genser. Blir det ekstra kaldt tar du kanskje på deg en til, men blåser det hjelper det lite å ta på enda en genser.
- Du må altså ta på deg vindjakke - og vindsperre kan omtales som boligens vindjakke, understreker Grimnes, som har lang erfaring som termografør.
Infrarød stråling
Termografering gjøres med infrarødt kamera som er sensitivt for infrarød stråling. Kameraet gjør om infrarøde stråler til temperaturer. Det betyr at du kan se temperaturforskjellene på overflater tilsvarende et fotografi.
Termografi kan utføres på nye og eldre bygg uten å skade bygget som kontrolleres.
Gir energitap
For å sjekke luftlekkasjer skjer det ved at man etterligner lekkasjene i en bolig ved å utsette huset for over- og undertrykk.
Trykkforskjell skapes ved å montere en vifte i en døråpning og tette alle kontrollerbare lufteventiler. Uønsket luftvandring gjennom gulv, vegger og tak kan da kontrolleres mot tillatt luftlekkasje etter krav i teknisk forskrift.
Har du høy strømregning uten god forklaring kan kanskje svaret ligge her.
Luftlekkasjer gir energitap når varm luft lekker ut og kald uteluft trekker inn i boligen. Dette gir høyere strømregning, mindre komfort og i tillegg kan luftvandringen føre til økt risiko for kondens, råte og soppvekst, ifølge Enova.
Energi i vinden
Halvparten av nordmenn har enten skaffet, eller vurderer å skaffe, energibesparende løsninger hjemme som en følge av sist vinters høye strømpriser.
21 prosent har investert i dette allerede, 18 prosent vurderer det, og 9 prosent har gjort begge deler, ifølge en undersøkelse som Norstat har gjennomført for FINN oppdrag.
Blant de som har kjøpt energibesparende løsninger, er varmepumper mest populært, etterfulgt av sparepærer, peis eller ovn og sparedusj.
Blant de som vurderer dette, topper også varmepumper statistikken, deretter sparepærer og tettelister i dører og vinduer.
Pris på kontroll
Det Norske Veritas har for øvrig egne sertifiseringsordninger for bygg-termograferer som skal sikre at firmaet har nok basiskunnskaper. Det handler altså ikke bare om å ta noen bilder, men å få fagekspertisen til å analysere dem.
Pris for tetthetskontroll og termografering er avhengig av boligens størrelse, antall rom, boligens standard og rapportomfang.
Ifølge Karl Grimnes i Termografi og måleteknikk kan måling og dokumentasjon koste fra 5000 til 25.000 kroner.
Tette godt
Det finnes for øvrig flere selskaper som utfører termografering. Fjell-Laft AS i Uvdal er et firma som tar bilder både for å kvalitetssikre egne hytter og for å tilby tjenesten til andre.
Daglig leder Jon Brun i Fjell-Laft sier til bladet Hytteliv at de store, effektive tiltakene først og fremst skjer ved å sørge for at hytta blir tett.
- Det er i den eksisterende bygningsmassen man virkelig har mye å spare. Og tetting kan hytteeieren gjøre selv, det skal lite til før man merker at komforten blir bedre, tilføyer han.
Fordelen med termografi er at du kan se problemområder i boligens konstruksjon uten å ødelegge bygningen. Ulempen er at du ikke sparer noe på selve undersøkelsen. Effekten avhenger av om du utfører tiltak senere.
Egen sjekkliste
Enova har laget en huskeliste som det kan være smart å se nærmere på før du evt. bestiller termografering.
1. Har leverandøren godt renommé? Be om referanser og sjekk dem. Sjekk at leverandøren kan og er godkjent for byggtermografering.
2. Sjekk nøye hva som leveres av dokumentasjon og leverandørens referanser.'
3. Sjekk om leverandøren leverer en komplett løsning som inkluderer rådgivning om utbedringer og tiltak hvis du ønsker det, eller om han kun utfører uavhengig kontroll av boligens tilstand.
4. Sjekk om leverandøren har et tilhørende analyseprogram og rapporteringsverktøy som sikrer deg gode rapporter og dokumentasjon av tilstand til bygget.
5. Sjekk at termograferingen utføres henhold til gjeldende standarder.
6. Byggtermografering er komplisert og må ta høyde for mange forstyrrende aspekter som vind, atmosfæriske forhold, temperaturer, solskinn m.m. Det er viktig at leverandøren kjenner til dette, samt hvordan varmestråling opptrer i bygninger. Leverandøren bør også mestre utstyret godt og kjenne til gjeldende standarder (NS 13187 og 13829).
Det Norske Veritas har egne sertifiseringsordninger for bygg-termograferer som skal sikrer at den utførende har tilstrekkelige basiskunnskaper.
7. Termografering krever en viss temperaturforskjell mellom ute- og inneluft for å få best resultat. Kald luft utenfra vil kjøle ned over¿aten rundt lekkasjepunktene. Kalde og varme områder registreres av termograferingsutstyret og vil fremstå som mørke eller lyse "stråler" fra lekkasjepunktet.
Les også:
Denne hytta i Sandnes har utvendig steinpanel
Her finner du de fineste interiørbildene
Google kjøpte 100 år gammel kjeksfabrikk
Denne saken ble første gang publisert 07/11 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.