Hytterisene stiger, og mest på Kvitfjell
Kjøp hytte når det passer deg
Kvadratmeterprisen på fritidsboliger økte i 2009 med 7 prosent, og antallet fritidsboliger som ble solgt i løpet av året økte med 25 prosent. Kvitfjell er på topp.
Eff (Eiendomsmeglerforetakenes forening) presenterte i dag siste tall for prisutvikling i hyttemarkedet .
Undersøkelsen tallene er hentet fra, er gjort av analysebyrået TNS Gallup på oppdrag fra Eff og FINN.
Den viser prisutviklingen fra 2003 til 2009, med spesielt fokus på utviklingen i 2009.
Hytter er ikke blitt billigere. Kvadratmeterprisen på fritidsboliger økte i 2009 med 7 prosent, og antallet fritidsboliger som ble solgt i løpet av året økte med 25 prosent.
- Markedet tar seg opp igjen etter nedturen i 2008. Men variasjonene er store. Enkelte områder har negativ vekst i kvadratmeterpris, mens andre har betydelig vekst, sier Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).
- Det er også verdt å merke seg at markedet er preget av nøkternhet. Kjøperne bruker tid og gjør veloverveide valg, sier Torbjørn Ek.
Også hos Finn.no merker de en positiv trend blant folk som er interessert i hytte.
- Ja, interessen blir større. Vi hadde 16 prosent flere brukere under fritidsbolig til salgs i 2009 enn året før. Antallet publiserte annonser var også nesten på nivå med rekordåret 2007, sier Lars Vangen Jordet, administrerende direktør i FINN eiendom, i en pressemelding.
Prisene
Kvadratmeterprisen i markedet for fritidsboliger økte med 7 prosent, fra 18.270 kr. til 19.646 kr, i gjennomsnitt for hele landet.
Men justert for inflasjon er det fortsatt 3,9 prosent lavere enn i 2007.
- Veksten har sammenheng med at vi var langt nede i 2008, sier Ek til klikk.no. - Folk er mer veloverveid og tenker mer over kjøpet sitt, fortsetter han.
Flasher ikke med pengene
Det er ikke som i 2006 da det gikk over skaftet. - Vi ser færre av de ekstreme utslagene, forteller Ek, og mener forklaringen ligger hos forbrukernes vaner.
- Det er ikke status å vise at du har mye penger lenger. Strikken strekkes bare forsvarlig, og ikke for langt, forklarer han, og trekker paralleller til boligmarkedet som også opplever en kontrollert nøkternhet.
Kvitfjell på topp
Den største veksten i kvadratmeterpris er i Kvitfjell med 28 prosent og i Oppdal og Gol med 18 prosent.
I gjennomsnitt kostet en fritidsbolig i fjellet i 2009 kr 1.684.000, en økning fra kr 1.601.000 i 2008.
- Hvorfor er Kvitfjell på pristoppen nå?
- Det har noe å gjøre med at det er nye prosjekter der, at det er et ekspansjonsområde, sier Torbjørn Ek. - Prisene blir høyere når det er så mange nye prosjekter, forklarer han.
Megler i DnBNor Oppland, Kathrine Rosenvinge, forklarer også oppgangen i Kvitfjell med de nye prosjektene. Hun trekker også frem den gode reiseveien fra Oslo, og det gode alpinanlegget i Kvitfjell, som andre mulige årsaker til prisveksten.
Hytter i høyden er mest verd
Det er dessuten et særtrekk at jo høyere de ligger over havet, jo dyrere er de. Boliger lokalisert mer enn 800 m.o.h kostet i snitt 1 992 000 kr. Under 600 m.o.h er snittprisen 1 303 000 kr.
Kjøp hytte når du har lyst
- Bør man vente med hyttekjøpet eller slå til i dag?
- Jeg tror ikke folk skal vente, sier Kathrine Rosenvinge i Oppland. - Vanlige hytter i mellomprissjiktet holder seg i pris, og vil alltid ha en verdi, sier hun til klikk.no.
- Det blir aldri kjempebillig der det er populært, understreker eiendomsmegleren.
Torbjørn Ek i Eff er enig i resonnementet.
På spørsmål om hvor det kan være smart å kjøpe, sier megleren:
- Kjøp det du har lyst på, er mitt råd, for du kjøper ikke hytte for å selge igjen.
- Skal du kjøpe noe som kan omsettes så må du velge en eiendom det er rift om, forklarer Ek. - Det er ikke slik at du kan kjøpe blilig og selge dyrt, understreker han.
Han nevner at enkel adkomst med vei til hytta, og at strøm og vann er innlagt, er så å si standard nå, og har kjempeuttelling på pris.
En hytte uten strøm er for de spesielt interesserte, mener Ek.
- Nå finnes det jo folk som ikke kan tenne i peisen engang, sier megleren til klikk.no.
Se flere saker om hyttemarkedet under.
Denne saken ble første gang publisert 16/02 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.