Tips til visning

Ikke bli lurt av fine møbler og tente stearinlys

Dette bør du være obs for på visning.

BOLIGSTYLING: Du bør være klar over at elementene i stylingen er der for å gjøre deg mindre kritisk til boligen, forklarer Bartholdsen.
BOLIGSTYLING: Du bør være klar over at elementene i stylingen er der for å gjøre deg mindre kritisk til boligen, forklarer Bartholdsen. Foto: FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert
PÅ VISNING: Vær obs dersom leiligheten er stylet med tepper, gardinger og større møbler.
PÅ VISNING: Vær obs dersom leiligheten er stylet med tepper, gardinger og større møbler. Foto: FOTO: Getty Images

- Se bort fra styling når du er på boligjakt, råder Thomas Bartholdsen.

Han er fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, og ofte i kontakt med folk som føler seg lurt etter kjøp av bolig. Skal vi tro Bartholdsen skyldes det blant annet at kjøperen blir blendet av flott styling, og derfor overser feil og mangler ved boligen.

Ikke la deg lure

Per dags dato ligger det 27 680 boliger til salgs på Finn.no. Flere av disse er stylet med flotte tepper, trendy sofaer og tente stearinlys.

- Du bør være klar over at elementene i stylingen er der for å gjøre deg mindre kritisk til boligen, forklarer Bartholdsen.

Ved at boligen er stylet slik at den ser mer innbydende og hjemmekoselig ut, kan du nemlig bli lurt til å tro at du har funnet drømmeboligen. I slike tilfeller er det fort gjort å la seg rive med i en budrunde, og du vil ende opp med å betale mer enn du i utgangspunktet hadde tenkt.

- Hvis du lar deg bli dratt med i en budrunde og vinner denne, er det ingen garanti for at du får like mye igjen når du eventuelt skal selge, advarer Bartholdsen.

Kan være lurt med fagperson

Ifølge seniorrådgiver Johan Gåsbakk i Sintef byggforsk, er det viktig å være nøye når du er på visning. Har du mulighet og råd, anbefaler han deg til å ta med en fagperson.

TIPS TIL VISNING: Vær godt forberedt, råder Thomas Bartholdsen fra Forbrukerrådet.
TIPS TIL VISNING: Vær godt forberedt, råder Thomas Bartholdsen fra Forbrukerrådet. Foto: FOTO: Forbrukerrådet

- Ut ifra hustype og byggeår vil en fagperson kunne si mye om boligen, konstaterer Gåsbakk.

Her vil det være naturlig å bruke en takstmann eller byggmester, helst en som er kjent i området. Likevel er det ikke alle som har råd til å gjøre dette.

- I slike tilfeller kan du eventuelt ta med en fagperson på visning nummer to, slik at du er sikker i ditt valg, tipser eksperten.

Bartholdsen er enig.

- Få har råd til å ta med en fagmann på alle visninger, men det er aldri dumt å undersøke en bolig nøye, fastslår han.

Er du alene  på visning er det viktig at du leser all informasjon du får, og særlig være på vakt mot hint om skader og feil.

- Hint vil bli brukt imot deg hvis du reklamerer, det vil bli hevdet at det var en risikoopplysning som du burde skjønt og derfor undersøkt nøyere.

Det kan derfor være lurt å ikke gjøre et poeng ut av at du har med en fagperson. Dette kan nemlig gjøre ting endre verre.

- Hvis de er klar over at du har med deg en fagperson, øker ditt ansvar for feilene du ikke oppdaget på visning, advarer Bartholdsen.

Han påpeker at det i utgangspunktet er vanskelig å vinne frem en reklamasjon. Det kan derfor være lurt å skaffe seg boligkjøperforsikring når du kjøper bolig.

Dette bør du se etter

Andre ting som kan være lurt å sjekke er beliggenhet, solforhold og området generelt.

- Her må du vurdere hva som er viktigst for deg, sier Gåsbakk.

Er nabolaget viktigere enn at balkongen er vendt mot sør? Hvor viktig er det at skole og barnehage er i nærheten?, er spørsmål du bør stille deg selv.

Er det snakk om ny bolig, bør du i tillegg sjekke nøye hvem du kjøper av. Er det et firma du kan regne med eksisterer framover, og som har økonomi til å ta kostnadene for oppretting av eventuelle mangler som oppdages i ettertid?

- Til syvende og sist er målet å få budsjettet til å gå opp. Spør deg selv om du har råd til å fikse vannskadene i kjelleren eller bytte det ødelagte taket. Er svaret nei, bør du gå for en annen bolig, råder Gåsbakk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HVEM STÅR ANSVARLIG? Er boligen ny, bør du sjekke hvem som står ansvarlig for byggeprosessen.
HVEM STÅR ANSVARLIG? Er boligen ny, bør du sjekke hvem som står ansvarlig for byggeprosessen. Foto: FOTO: Getty Images

Tips til vinsing

Forbrukerrådet har også laget en liste over hva du bør se etter på visning:

1. Hold deg langt unna praten om «drømmebolig», tenk i stedet at det finnes mange boliger som kan gi deg et tilsvarende godt husvære – og ta deg rikelig med tid til å sammenlikne og vurdere.

2. Bruk tid slik at du forstår prisnivået på boliger der du skal kjøpe. Vær obs på at boligpriskalkulatorer kan gi feil utslag.

3. Les all informasjon du får, helst før visningen. Takstmannens vurdering og egenerklæringsskjemaet fra selgeren er helt avgjørende. Husk at ett eneste ord som forteller om en skade kan gjøre at du taper muligheten til å reklamere overfor selger eller eierskifteforsikringsselskapet.

4. På visningen kan du sjekke forhold som virker uklare eller har risiko.

5. Dersom det blir gitt positive opplysninger på visning som ikke står i papirene, eller du har konkrete spørsmål som er vesentlig for deg, send en epost til eiendomsmegleren og be om å få svaret på epost. Eller skriv for eksempel: «jeg forstår det slik at xxxx, dersom dette ikke stemmer må du korrigere meg via epost.»

6. Dersom det er konkrete forhold som er avgjørende for deg for at du skal by, kan du også ta skriftlig forbehold i budet ditt og opprettholde dette. Skriv for eksempel: «Jeg tar forbehold om at en gjennomgang av kyndig fagmann ikke finner behov for utbedring av grunnmur.»

7. Husk at eiendomsmeglerens rolle er å få høyest mulig pris for eiendommen. Du må ikke bruke eiendomsmegleren som rådgiver i spørsmål som påvirker prisen.

8. Sett grenser for hvor høyt det kan være aktuelt for deg å by. Start lavt. Flere eksperter spår at prisene vil ligge stabilt i årene som kommer, og du kan derfor ikke regne med å få mer igjen når du selger etter noen år enn det du selv betalte.

(Kilde: Forbrukerrådet.no)

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 13/10 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også