Kjøpe bolig
- Til 1,5 million ligger det en på 19 kvadratmeter på Grünerløkka ute nå, men den vil jo antagelig gå for litt mer, den også
Har du muligheten, bør du likevel gå for kottet i sentrum.
Boligprisene gikk ned med 1,1 prosent i juli, viser ferske tall fra Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk.
At prisene går litt ned i juli er vanlig. Samlet har de gått opp 6,8 prosent på ett år, og det er leilighetene som øker mest.
Drømmen om å få en fot innenfor boligmarkedet virker nok fjern for mange. Det er selvsagt ikke umulig, men du må ha mye egenkapital og god lønn om du skal klare et boligkjøp uten foreldrehjelp eller en partner.
Ikke minst er det nok mange som opplever at de må senke forventningene litt, om man vil komme seg inn på boligmarkedet.
Du får lite for en gjennomsnittslønn
Gjennomsnittlig årlig bruttoinntekt for dem mellom 25 og 34 som har inntekt, var ifølge nyeste tall fra SSB, 374 400 kroner i 2013.
Dette kan gi deg et lån på rundt 1,5 millioner, sett at du ikke har noe lån fra før. Betaler du ned 1500 kroner på studielånet ditt hver måned, kan du, ifølge Nordeas boliglånskalkulator låne i overkant av 1,3 millioner. Har du egenandelen i orden, vil du altså ha omkring 1,5 million å rutte med.
Du er med andre ord relativt avhengig av hjelp fra foreldrene eller av å ha en samboer.
Det er imidlertid ikke umulig. De billigste Oslo-leilighetene som ligger ute for salg på Finn i dag ligger på mellom 1,1 og 1,4 millioner.
De sentrumsnære leilighetene har imidlertid størrelse på helt nede i 15 kvadratmeter.
Samtidig kan du bevege deg til Ammerud eller Lambertseter, der du kan få en leilighet på 31 eller 24 kvadratmeter, sett at budrunden ikke blir for tøff.
Sentrumsleiligheten gir deg mest tilbake
Ifølge forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carsten Henrik Pihl, kan en bitteliten leilighet i sentrum være et smart valg økonomisk, men det er viktig å huske at du faktisk skal bo der en stund før de pengene eventuelt kommer inn.
Leilighetsprisene i de største byene i dag:
Gjennomsnittsprisene:
Oslo 3 360 037
Bergen 2 979 553
Trondheim 2 782 928
Stavanger 3 232 798
Tromsø: 3 276 583
Gjennomsnittsprisene vil være litt høyere enn medianprisene, som representerer den leiligheten som har lavest pris av de som er dyrere enn 50 prosent av leilighetene. Dette er fordi noen veldig dyre leiligheter trekker gjennomsnittsprisen opp.
Medianprisene:
Oslo: 2 942 000
Bergen: 2 697 893
Trondheim: 2 550 127
Stavanger: 2 945 594
Tromsø: 2 910 000
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris:
Oslo: 61 408
Bergen: 47 187
Trondheim 46 755
Stavanger 40 792
Tromsø: 43 197
Kilde: Eiendom Norge
- Selv gikk jeg for et lite kott i sentrum, og fikk ganske stor avkastning på det, men det spørs rett og slett om man har noe valg i dag. Til 1,5 million ligger det en på 19 kvadratmeter på Grünerløkka ute nå, men den vil jo antagelig gå for litt mer, den også.
- Når leilighetene begynner å bli så små, må man tenke litt på boforhold og trivsel også. Finn ut av hvor du vil trives.
Stavanger er Oslos motpol. Her har boligprisene gått ned 1,1 prosent det siste året. Likevel har byen sammen med Oslo og Tromsø, de høyeste prisene i landet.
Nesten like dyrt, men større utenfor Oslo.
Til gjengjeld har både Tromsø og Stavanger langt lavere kvadratmeterpris enn hovedstaden, hvilket vil si at du får mer for pengene.
Også her anbefales det at du går for sentrumsleiligheten.
- Spørsmålet avhenger jo litt av inngangsverdien på det en kjøper. I dag kan en gjøre gode leilighetskjøp også innenfor sentrumskjernen, sier regionsleder ved Krogsveen Rogaland, Kurt Frafjord.
- På generell basis vil bolig i sentrale strøk være tryggere kjøp med tanke på svingninger i boligmarkedet. Ved å kjøpe sentralt vil en også lettere kunne leie ut leiligheten som ett alternativ til salg dersom det skulle bli aktuelt.
Det skal dog litt til at du kommer deg inn i sentrum.
- For halvannen million er det nok ikke så mye å velge blant i Stavanger – derfor også en vanskelig prisklasse. Det er dog mulig å kjøpe egen bolig også i Stavanger i dette prisleiet litt utenfor selve sentrumskjernen. Den billigste leiligheten pr i dag er en 21 kvm sokkelleilighet til 1.350.000 kroner, forteller han.
Mens Oslo, Tromsø og Stavanger ligger på topp hva gjelder priser i de største byene, er prisene i Bergen og Trondheim noe lavere. I Trondheim kan du i dag få en 17 kvadratmeter på Hallseth eller Lademoen, eller du kan benkre deg på 39 kvadratmeter på Moholt til under 1,5 millioner.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Lønner seg å være to
Gjennomsnittsprisen på leiligheter i Oslo er i dag 3,3 millioner. Er dere to, kan dette la seg gjøre med to gjennomsnittsinntekter.
En gjennomsnittsleilighet vil i de fleste tilfeller si en to- eller treroms, og - sett i forhold til gjennomsnittlig kvadratmeterpris – mellom 50 og 60 kvadratmeter.
- Når det gjelder hva man får lån til, så er det ofte en tommelfingerregel at man kan få lån på tre til fire ganger inntekten. Det vil si at for et lån på ca 2,8 mill (3,3 minus egenkapital), må man ha en inntekt på 700.000 eller over, forteller Pihl.
- Hvis inntektspotensialet i fremtiden er godt, kan kanskje bankene gi lån til noen med lavere nåinntekt enn dette.
Disse tallene gjelder for Oslo. Er dere to kan dere med andre ord altså klare dere fint også om begge tjener under gjennomsnittsinntekten, også i hovedstaden.
I Trondheim, som med en gjennomsnittspris på nærmere 2,8 millioner har laveste leilighetspriser blant de fem største byene, kan man klare det samme med ned mot 600 000 i året.
I en slik leilighet vil du også ofte ha mulighet til å leie ut et rom. Dette kan hjelpe deg til et høyere lånebeløp, men det er ikke sikkert.
- Det vil si at man kan kunne få økt inntekten sin med leieinntekter. Bankene tenker litt ulikt om dette, så det må man snakke med banken om, sier Pihl.
Individuell vurdering
Hvorvidt du får lån avhenger av flere faktorer enn om du tjener nok, og det er ingen regel som sier at du ikke får låne mer enn tre eller fire ganger inntekten din.
- Når vi vurderer om vi kan innvilge boliglån – og til hvilken rente - legger vi vekt på betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet, sier kommunikasjonssjef i DNB Bank, Marit Elisabeth Giske.
Poenget er at du skal tåle eventuelle svingninger i rentene. Tjener du lite får du mindre i forhold til lønnen din, tjener du mer tåler du mer og kan få mye mer enn fire ganger inntekten.
- Inntekten sier selvfølgelig mye om betalingsevnen og hvor mye lån du kan ta opp, men andre forhold spiller også inn.
Kan være fleksible med egenkapitalen
Hos både Nordea og DNB får Klikk.no også opplyst at heller ikke egenandelsregelen er helt fastlåst. Det skal riktignok litt til før denne ikke trenger å overholdes, men andre faktorer kan gjøre at du får lån selv om du har litt mindre.
Skal du kjøpe bolig?
Carsten Pihl forteller Klikk.no at selv om unge boligkjøpere gjerne er godt orientert om bolighandelen, er det ikke alle som er forberedt på hvor mye jobb det er å finne riktig bolig.
I et presset marked må du belage deg på at dette kan ta både tid og krefter.
Her er hans tips:
Ha finansieringen i orden: Snakk med banken først for å vite hvor stort budsjettet er. Husk at du trenger 15 % egenkapital, og at du må ha litt penger til innbo og eventuell oppussing.
Finn det riktige prisnivået for deg: I storbyene er presset i boligmarkedet høyt, så flere boliger går over annonsert pris. Riktig prisnivå betyr for mange at man må justere prioriteringene med hensyn til størrelse og/eller område.
Gå på mange visninger: Det tar tid å finne riktig bolig, og med høyt press i markedet vil man måtte gå på flere visninger og være med i flere budrunder. Ta dette som lærdom om hvordan boligmarkedet fungerer, og hvordan ulike faktorer som område, etasje og standard spiller inn på boligprisene.
Bruk øyne og nese på visning: Vær nøye på visning, les prospektet nøye på forhånd – særlig sidene uten bilder! Still eiendomsmegleren spørsmål. Bruk nesen på visning. Hvis noe lukter muggent og innestengt er det en grunn til det. Spør om hvorfor!
Husk at bud binder! Når du legger inn budet, så binder det deg hvis selgeren aksepterer. Noen tror at boligen er «kjøpt» først når kontrakten underskrives. Det er ikke riktig. Avtalen er inngått når budet er akseptert
(Kilde: Carsten Henrik Pihl)/NEF)
- De nye boliglånsforskriftene som trådte i kraft 1. juli gir bankene noe rom til å utøve fleksibilitet når de vurderer lånesøknader, forteller kommunikasjonsrådgiver i Nordea, Bente Paulson.
- Dette gjelder også vurderingen av behovet for kunden å stille med 15 prosent egenkapital. På denne måten behøver de ikke nødvendigvis å oppfylle egenkapitalkravet på 15 prosent. Dette er jo selvfølgelig forutsatt at de har betjeningsevnen i orden.
Alle søknader vurderes individuelt og kan du vise at du har vært disiplinert og flink til å spare, vil dette være positivt.
- For de som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet er det en god start å begynne sparingen i BSU tidlig, og ikke minst å ha en jobb. Studenter bør ha en deltidsjobb for å opparbeide seg midler og for å vise banken at de har evne til å betjene et eventuelt boliglån.